Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

Στην επόμενη φάση περνά ο διαγωνισμός για Νηρέα και Σελόντα


  • Στην επόμενη φάση περνά ο διαγωνισμός για Νηρέα και Σελόντα


  • Στην επόμενη φάση περνά ο διαγωνισμός για την πώληση των Νηρέα και Σελόντα από τους ιδιοκτήτες - και μεγαλύτερους πιστωτές – τραπεζικούς ομίλους, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank και Εθνική που κατέχουν το 74,98% και το 79,61% των δύο εταιρειών αντίστοιχα.
    Μετά τις αρχικές πληροφορίες για την κατάθεση οκτώ μη δεσμευτικών προσφορών, τραπεζικές πηγές κάνουν λόγο για 12 μη δεσμευτικές προσφορές από ισάριθμους ενδιαφερόμενους. Οι σύμβουλοι του διαγωνισμού Lazard Frères, PwC και Alvarez & Marsal (χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι) και η Δικηγορική Εταιρεία Κουταλίδη (νομικός σύμβουλος) από τις 27 Σεπτεμβρίου, όταν και έληξε η σχετική προθεσμία υποβολής, προχώρησαν στο έλεγχο των μη δεσμευτικών προτάσεων που υπεβλήθησαν, προκειμένου να συντάξουν τη σχετική short list, ενώ "ανέβαιναν" οι πρόσθετες πληροφορίες στο VDR – virual data room. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην δεύτερη φάση του διαγωνισμού πέρασαν τελικώς 8 ενδιαφερόμενοι επενδυτές, οι οποίοι κια απαρτίζουν την short list. 
    Βάσει της λίστας αυτής, που θα κοινοποιηθεί στις δύο προς πώληση εταιρείες, θα ανοίξει το virtual data room – κάτι που αναμένεται εντός των επόμενων ημερών - πραγματοποιηθούν οι έλεγχοι από την πλευρά των υποψήφιων αγοράστών, σε σειρά που θα έχει προκαθοριστεί. Το vendor due diligence που προηγήθηκε, έδωσε την δυνατότητα να επιταχυνθούν οι διαδικασίες καθώς σημαντικό μέρος των ελέγχων που απαιτούντο, έγιναν από την πλευρά των συμβούλων των τραπεζών.
    Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν ασφαλείς πληροφορίες για το ύψος των μη δεσμευτικών προσφορών που κατατέθηκαν ενώ οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για, μεταξύ άλλων, τη συμμετοχών των Pillarstone (KKR),  Harvard Investment Group (HIG), Amerra Capital Μanagement, Diorasis International, Rhone Capital, Cooke Group, Oaktree και Astorg Partners. Από αυτά τα ονόματα, ορισμένα δεν πέρασαν στην επόμενη φάση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. 
    Είναι, ωστόσο, ασφαλές να ειπωθεί πως υπάρχει αριθμός προτάσεων που περιλαμβάνει στην απόκτηση των Νηρέα και Σελόντα συνδυαστικά, με στόχο δηλαδή τη δημιουργία ενός ενιαίου σχήματος. Οι εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς, πάντως, είναι πως στόχος των τραπεζών αποτελεί να πάρουν πίσω τα κεφάλαια που έχουν τοποθετήσει στις Νηρέα και Σελόντα στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης και αναδιάρθρωσης τους, περί τα 340 εκατ. ευρώ.
    Με την ολοκλήρωση των ελέγχων από την πλευρά των υποψήφιων αγοραστών, ο διαγωνισμός θα προχωρήσει στο επόμενο και πιο σημαντικό στάδιο, αυτό της κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών, κάτι που αναμένεται πριν το τέλος του έτους (τέλη Νοεμβρίου το πιθανότερο)  αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις.
    Ν. Χρυσικόπουλος


    1. 6
    2. Δεν υπάρχουν σχόλια: