Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Μες στην εβδομάδα ο κατάλογος των επενδυτών που θα περάσουν στην επόμενη φάση για Σελόντα και Νηρέα


  • Μες στην εβδομάδα ο κατάλογος των επενδυτών που θα περάσουν στην επόμενη φάση για Σελόντα και Νηρέα - Κεντρική Εικόνα

    • Της Δήμητρας Μανιφάβα
      Στη short list των επενδυτών που θα περάσουν στη δεύτερη φάση, στην κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για την εξαγορά της “Σελόντα” και της “Νηρεύς” εισέρχεται την ερχόμενη εβδομάδα η σχετική διαγωνιστική διαδικασία. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το αργότερο έως την Τετάρτη αναμένεται να έχουν ενημερωθεί οι επενδυτές για το ποιοι θα κληθούν να καταθέσουν και δεσμευτικές προσφορές.
      Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου κατατέθηκαν οι μη δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά του 79,61% της “Σελόντα” και του 74,98% της “Νηρεύς”, της συμμετοχής δηλαδή που κατέχουν σήμερα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στο μετοχικό κεφάλαιο των δύο κορυφαίων εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας. Οι προσφορές ανέρχονται σε περίπου 10 με κάποιες μάλιστα περιπτώσεις να προέρχονται από κοινοπρακτικά σχήματα (κάτι τέτοιο συμβαίνει σύμφωνα με πληροφορίες στην περίπτωση της Pillarstone) και αφορούν σχεδόν στο σύνολό τους και τις δύο εταιρείες. Οι προσφορές αφορούν κάθε εταιρεία χωριστά και εκτιμάται ότι δύσκολα κάθε μία εταιρεία θα πωληθεί σε διαφορετικό επενδυτή.
      Επόμενες κινήσεις είναι η προετοιμασία του virtual data room έτσι ώστε οι επενδυτές που θα περάσουν στην επόμενη φάση να έχουν πρόσβαση στα απαιτούμενα στοιχεία και να προβούν στον οικονομικό και νομικό έλεγχο (due dilligence).
      Τα στοιχεία αυτά θα περιλαμβάνουν και την ποσότητα της βιομάζας, των ψαριών δηλαδή, με τη διαδικασία της καταμέτρησης να αναμένεται να ολοκληρωθεί μες στον Νοέμβριο.
      Πώς πήγαν οι δύο εταιρείες το α΄εξάμηνο
      Ο κύκλος εργασιών της “Σελόντα” σε ενοποιημένο επίπεδο ανήλθε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 σε 87,9 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 6,7% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2016. Τα λειτουργικά αποτελέσματα του ομίλου ήταν ζημιές ύψους 13,9 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 515.239 ευρώ το α' εξάμηνο του 2016. Οι καθαρές ζημιές διαμορφώθηκαν σε 17 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην οικονομική της έκθεση η εταιρεία το αρνητικό αποτέλεσμα οφείλεται στις χαμηλότερες τιμές ιχθύων (-2,2% μεσοσταθμικά) αλλά κυρίως στην μειωμένη ανάπτυξη
      βιομάζας των ιχθύων λόγω του βιολογικού τους κύκλου με συνέπεια και την αύξηση του κόστους παραγωγής των ιχθύων για το Α ‘εξάμηνο 2017. Η ανάπτυξη της βιομάζας κατά το Α’ Εξάμηνο 2017 ήταν χαμηλότερη έναντι αυτής της αντίστοιχης περιόδου του 2016 αλλά
      αναμένεται ότι κατά το ́Β εξάμηνο θα υπάρξει ταχύτερη ανάπτυξη και ανάκτηση της Βιομάζας με αποτέλεσμα στο τέλος του έτους η Βιομάζα να κυμανθεί στα επίπεδα της προηγουμένης χρήσης. Η παραχθείσα βιομάζα κατά το Α ́ Εξάμηνο 2017, παρουσιάζει βελτιωμένους τους κύριους παραγωγικούς δείκτες.
      Καλύτερες ήταν οι επιδόσεις της “Νηρεύς”. Οι πωλήσεις της διαμορφώθηκαν σε 102 εκατ. ευρώ έναντι 95,4 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016 και οι καθαρές ζημιές σε 2,6 εκατ. ευρώ έναντι 6,58 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2016.

    Δεν υπάρχουν σχόλια: