Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Μάχη παλαιών - νέων για το ποιος θα έχει τον έλεγχο της Σελόντα

Σκηνικό διαρκούς έντασης επικρατεί πλέον στη «Σελόντα», ένα χρόνο μετά τη συμφωνία των ιδρυτών της εταιρείας με τις τράπεζες για ριζική αναδιάρθρωσή της. Η απόφαση των τραπεζών, στις οποίες έχει περάσει ο έλεγχος της «Σελόντα» να απομακρύνουν από το διοικητικό συμβούλιο τα στελέχη που συνδέονται με το προηγούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς, δεν φαίνεται να γίνεται εύκολα αποδεκτή. Ενδεικτικό του παραπάνω είναι ότι χθες η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας αναβλήθηκε ύστερα από αίτημα των μικρομετόχων, αλλά και της Εθνικής Τράπεζας, με την ολιγόλεπτη συνεδρίαση να σημαδεύεται από αιχμηρά λόγια και καταγγελίες.

Τελευταίο επεισόδιο που ήρθε να ταράξει τα νερά ήταν η παραίτηση του κ. Γ. Αντύπα από τη θέση του προέδρου της «Σελόντα» και η ανάληψη του αξιώματος αυτού από τον κ. Αθανάσιο Σκορδά. Η εν λόγω απόφαση ελήφθη κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου στις 24 Νοεμβρίου, την παραμονή της χθεσινής γενικής συνέλευσης και κάθε άλλο παρά θερμής υποδοχής έτυχε από τους πρώην ιδιοκτήτες της «Σελόντα». Η παρουσία του κ. Σκορδά ως προεδρεύοντος της χθεσινής συνέλευσης, αλλά και ως προέδρου της εταιρείας αμφισβητήθηκε από τον κ. Β. Στεφανή ο οποίος απαίτησε να προσκομισθεί το πρακτικό της σχετικής απόφασης του διοικητικού συμβουλίου. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σκορδάς ήταν από πέρυσι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της «Σελόντα» και είχε ορισθεί ως εκπρόσωπος της Τράπεζας Πειραιώς. Ο κ. Αντύπας από την άλλη προέρχεται από την «Περσεύς», κοινοπρακτικό σχήμα του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών, στο οποίο μετείχε και η «Σελόντα». Είχε προηγηθεί τον Σεπτέμβριο η παραίτηση-απομάκρυνση του κ. Γ. Στεφανή, ιδρυτή της «Σελόντα», ενώ από τις 19 Οκτωβρίου έχει ζητηθεί και η παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου κ. Γ. Ανδριανόπουλου, προερχόμενου επίσης από την «παλαιά φρουρά». Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου, οπότε ορίστηκε να πραγματοποιηθεί η αναβληθείσα χθες έκτακτη γενική συνέλευση, θα υπάρξουν και άλλες αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας. Σε αυτές δεν αποκλείεται να περιλαμβάνεται και η αντικατάσταση του κ. Ανδριανόπουλου από τον κ. Μιχάλη Παναγή, που προέρχεται από τη Eurodrip. Μετά το πέρας της χθεσινής συνεδρίασης, πάντως, ο κ. Ανδριανόπουλος απευθυνόμενος στους μετόχους έκανε έκκληση να σταματήσει η αντιπαράθεση, τονίζοντας ότι «αυτό δεν είναι σκηνικό επιχείρησης, είναι καμαρίλα».

Η πλευρά Στεφανή υποστηρίζει ότι όταν πέρυσι αποφασίστηκε να περάσει ο έλεγχος της «Σελόντα» στις τράπεζες, συμφωνήθηκε να παραμείνουν στη διοίκηση οι κ. Γ. Στεφανής και Γ. Ανδριανόπουλος για τρία χρόνια. Από την πλευρά των τραπεζών αυτό αμφισβητείται. Υψηλόβαθμο στέλεχος της «Σελόντα» με το οποίο συνομίλησε η «Κ» υποστήριξε ότι πέρυσι συμφωνήθηκε να επανεξετασθεί η συμμετοχή των κ. Στεφανή και Ανδριανόπουλου στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας μετά από ένα χρόνο.

Κρισιμότερο, βεβαίως, ζήτημα είναι η επόμενη ημέρα της «Σελόντα» και συνολικότερα του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών, καθώς είναι γνωστή η πρόθεση των τραπεζών να πουλήσουν τις εταιρείες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσεχές διάστημα αναμένεται να επιλεγεί σύμβουλος πώλησης μεταξύ της HSBC, της Lazard και της Rothchild Bank που έχουν εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον. Η διαδικασία, πάντως, πώλησης αναμένεται να καθυστερήσει αρκετά ακόμη για δύο λόγους: πρώτον, ακόμη δεν έχει καν εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου που εγκρίνει την εξαγορά της «Δίας» από τη «Σελόντα», κάτι που σημαίνει ότι η ολοκλήρωση της σχετικής συγκέντρωσης θα απαιτήσει περί τους οκτώ μήνες. Δεύτερον, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι επενδυτές ενδιαφέρονται για την εξαγορά ενός μεγαλύτερου σχήματος, που θα περιλαμβάνει και τη «Νηρεύς», στην οποία όμως η διαδικασία αναδιάρθρωσης έχει ακόμη πολύ δρόμο για να ολοκληρωθεί.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια: