Σάββατο, 27 Σεπτεμβρίου 2014

Η Barbie που διχάζει -Έκαναν τη διάσημη κούκλα θεά και αγία και ξεσήκωσαν αντιδράσεις

Η Barbie που διχάζει -Έκαναν τη διάσημη κούκλα θεά και αγία και ξεσήκωσαν αντιδράσεις
H Barbie, το σύμβολο του κοριτσίστικου παιχνιδιού, στα 55 έτη της ζωής της μας έχει συνηθίσει σε πολλούς ρόλους, όπως αυτόν της αεροσυνοδού, της μικρής γοργόνας, της γιατρού, της γυναίκας-αστροναύτη, ακόμα και της προέδρου. Τώρα, ο νέος της ρόλος κοιτάζει… ψηλά και ξεσηκώνει τους καθολικούς επισκόπους στην Ιταλία.
Δυο αργεντινοί καλλιτέχνες η Μαριανέλα Περέλι και ο Πολ Παολίνι δημιούργησαν με ήρωες το ζευγάρι-σύμβολο της Μattel, την Barbie και τον Ken, την αμφιλεγόμενη σειρά «Πλαστική Θρησκεία». Σε αυτή οι δύο κούκλες μεταμορφώνονται σε θεούς ή αγίους της καθολικής θρησκείας, αλλά και διάσημων άλλων θρησκειών, όπως του Βουδισμού και του Ινδουισμού.
Σύμφωνα με τη Huffington Post, η σειρά έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας, με ιταλούς επισκόπους να κάνουν λόγο για ασέβεια από πλευράς των δύο καλλιτεχνών.
Το καλλιτεχνικό δίδυμο, λίγες ημέρες πριν από τα εγκαίνια της έκθεσής του, ξεκαθαρίζει στη σελίδα του στο Facebook πως δεν υπήρχε τρόπο να απεικονίσουν τον Μωάμεθ, εξ αιτίας του μεγάλου σεβασμού που τρέφουν και οι δύο για το Ισλάμ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν ήταν μέσα στις προθέσεις τους να προσβάλουν καμία θρησκεία.
Πάντως, ο Πολ και η Μαριανέλα δέχθηκαν επικρίσεις γιατί ενώ προχώρησαν σε προσομοίωση της σταύρωσης του Χριστού, άφησαν έξω από τη σειρά τον προφήτη Μωάμεθ.
Πάντως, οι έκθεση του διδύμου Pool&Marianela με τίτλο «Barbie,The Plastic Religion» ( Barbie, η Πλαστική Θρησκεία) με 33 κούκλες, ανοίγειτις πύλες της σε γκαλερί του Μπουένος Αϊρες στις 11 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τη σελίδα τους στο Facebook, θα κυκλοφορήσει στο εμπόριο περιορισμένος αριθμός των δημιουργιών τους.
1
2
 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13

Δημοσίευση σχολίου