Κυριακή, 30 Μαρτίου 2014

Οι μαθητές τους "έβαλαν τα γυαλιά": Βρήκαν φθηνή λύση για την "καταραμένη" γέφυρα της Κρεμαστής

Οι αρμόδιοι θα φτιάξουν την πολύπαθη γέφυρα της Κρεμαστής στη Ρόδο κλείνοντας το δρόμο μέσα στην τουριστική σεζόν, αντί 2,5 εκατ. ευρώ. Μαθητές προτείνουν κάτι λιγότερο χρονοβόρο, εξίσου αξιόπιστο και με κόστος μόλις 10.000 ευρώ
Τα "γυαλιά" στους αρμόδιους έβαλαν μαθητές ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου της Ρόδου, καθώς βρήκαν λύση και μάλιστα φθηνή για την πολύπαθη γέφυρα της Κρεμαστής, στην οποία τον προηγούμενο Νοέμβριο έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι από την κακοκαιρία.
Η συγκεκριμένη γέφυρα αποτελεί εδώ και δεκαετίες μεγάλο "πονοκέφαλο" για την τοπική κοινωνία αλλά μόλις πριν λίγες εβδομάδες και αφού είχε προηγηθεί η τραγωδία που συντάραξε το πανελλήνιο, "ξεκόλλησε" η υπόθεση. Τα έργα αναμένεται να αρχίσουν τον Απρίλιο ενώ η κατασκευή της νέας γέφυρας και η αποκατάσταση του δρόμου σε κάποια σημεία, θα κοστίσουν περίπου 2.500.000 ευρώ.
Οι μαθητές και μαθήτριες του εκπαιδευτηρίου, ωστόσο, παρουσίασαν μία άλλη λύση, σαφώς πιο οικονομική, η οποία μάλιστα απέσπασε το 1ο βραβείο στο πανελλήνιο μαθητικό συνέδριο Επιστήμης και Τεχνολογίας ACSTAC. Προτείνουν λοιπόν την χρήση εφαρμογών αυτοματισμού, κόστους μόλις 10.000 ευρώ.
Πιο αναλυτικά, το σύστημα αποτελείται από έναν αισθητήρα, που εντοπίζει τη στάθμη του νερού, μία μπάρα, η οποία κλείνει το δρόμο σε περίπτωση πλημμύρας, δύο φανάρια που ρυθμίζουν την κυκλοφορία στη γέφυρα από μονή σε διπλή σε περίπτωση πλημμύρας, την σειρήνα και τον φάρο, τα οποία προειδοποιούν τους οδηγούς και ένα gsm modem, δηλαδή κινητό χωρίς οθόνη που παίρνει έτοιμες εντολές από έναν μικροεπεξεργαστή και το σύστημα τροφοδοσίας του συστήματος.
Να σημειωθεί ότι οι μαθητές μερίμνησαν ώστε να υπάρχει ενημέρωση και προς τις αρχές για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή της γέφυρας.
Η εργασία ολοκληρώθηκε μέσα σε τρεις μήνες και η εγκατάσταση του είναι άμεση, χωρίς να χρειαστεί να κλείσει για μεγάλο χρονικό διάστημα η γέφυρα, όπως θα γίνει με τη λύση που έχουν αποφασίσει οι αρμόδιοι και μάλιστα την τουριστική περίοδο.
 

Πληροφορίες από rodiaki.gr
Δημοσίευση σχολίου