Κυριακή, 4 Αυγούστου 2013

Κρατείται στη Χίο ο Γερμανός κατάσκοπος. Πώς έφτασε στην Ελλάδα

Για στρατολόγησή του από Τούρκους κάνει λόγο ο 72χρονος Γερμανός κατάσκοπος, που συνελήφθη στη Χίο. Πόσα χρήματα έπαιρνε για να φωτογραφίζει στρατιωτικές εγκαταστάσεις
Για κατασκοπεία σε βάρος της Ελλάδας, κατηγορείται 72χρονος Γερμανός, συνταξιούχος μηχανικός, ο οποίος συνελήφθη το Σάββατο στα Αρμόλια της Χίου, από αστυνομικούς του Τμήματος Μαστιχοχωρίων Χίου, γιατί, το πρωί της ίδιας μέρας, είχε φωτογραφίσει στρατόπεδο του νησιού.
Στην κατοχή του βρέθηκαν δύο φωτογραφικές μηχανές καθώς και κάρτες αποθήκευσης, από τις οποίες διαπιστώθηκε ότι είχε φωτογραφήσει το συγκεκριμένο στρατόπεδο, ενώ, σε προγενέστερο χρόνο, φωτογράφισε φράγμα και δρόμους, που βρίσκονται περιμετρικά άλλου στρατοπέδου, του νησιού.
Φωτογράφιζε στρατόπεδα
Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του, στη πόλη της Χίου, αλλά και στην κατοχή του βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν : 3 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, 2 φωτογραφικές μηχανές, 14 κάρτες μνήμης , 5 usb sticks , 5 τουριστικοί χάρτες της Χίου, 2 κινητά τηλέφωνα και ενα ζευγάρι γυαλιά με ενσωματωμένη φωτογραφική μηχανή.
Από τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι ο συγκεκριμένος υπήκοος Γερμανίας, φωτογράφιζε τουλάχιστον την τελευταία τριετία, εγκαταστάσεις, έργα, υποδομές των Ενόπλων Δυνάμεων, της Δ.Ε.Η., λιμάνια, γέφυρες κ.λπ. στην Χίο. Όπως είπε ο ίδιος, οι φωτογραφήσεις γίνονταν για λογαριασμό αγνώστων Τούρκων, οι οποίοι τον είχαν προσεγγίσει το καλοκαίρι του 2010, προκειμένου να τους παραδίδει το φωτογραφικό υλικό.
Συγκεκριμένα, ο 72χρονος, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, συνταξιοπδοτήθηκε στην Γερμανία, όπου έμενε στην Βόννη, πριν από περίπου δέκα χρόνια.
Η προσέγγιση από Τούρκους
Μετά την συνταξιοδότηση του, επειδή είχε χωρίσει, μετέβη αρχικά στην Τουρκία, όπου έμενε επί έξι χρόνια. Είχε όμως πρόβλημα με τα ασφαλιστικά ταμεία, γιατί δεν του κάλυπταν τα φάρμακα για πρόβλημα υγείας που έχει και έτσι μετακόμισε πριν από τέσσερα χρόνια στην Χίο.
Εκεί, σύμφωνα με την κατάθεση του, το καλοκαίρι του 2010, το προσέγγισαν δύο άγνωστοι Τούρκοι και του πρότειναν να κάνει τις φωτογραφήσεις που του ζητούσαν, έναντι χρηματικής αμοιβής, που κυμαίνονταν από 500 έως 1500 ευρώ, για κάθε αποστολή.
Το υλικό αποστέλλονταν, είτε μέσω κωδικοποιημένου e - mail , το οποίο στη συνέχεια διέγραφε, είτε παραλαμβάνονταν από πέντε άγνωστους, σε αυτόν, Τούρκους υπηκόους, άλλοτε στην Χίο και άλλοτε στην Τουρκία.
Επιπλέον, από την έρευνα σε προσωπικό του ηλεκτρονικό λογαριασμό ( e - mail ), προέκυψε ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχε αποστείλει ηλεκτρονικό μήνυμα, σε άγνωστο μέχρι στιγμής αποδέκτη, το οποίο περιείχε στοιχεία για ελληνικά πολεμικά πλοία και στρατιωτικά οχήματα, που βρίσκονται στην Χίο.
Στο ίδιο μήνυμα περιέγραφε συνοπτικά, το περιστατικό εντοπισμού και σύλληψης, από τις ελληνικές Αρχές, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Οινουσσών, 2 αλλοδαπών υπηκόων Τουρκίας και 2 ημεδαπών, οι οποίοι μετέφεραν με σκάφος πολεμικό υλικό. Ο 72χρονος Γερμανός οδηγήθηκε στον εισαγγελέα και θα απολογηθεί την Τρίτη.
Η υπόθεση ερευνάται από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)
Δημοσίευση σχολίου