Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Ένα ξεχωριστό αξιοθέατο της Αυστρίας...Eisriesenwelt!

Ένα ξεχωριστό αξιοθέατο της Αυστρίας...Eisriesenwelt!
Ένα ξεχωριστό αξιοθέατο της Αυστρίας...Eisriesenwelt!Ένα ξεχωριστό αξιοθέατο της Αυστρίας...Eisriesenwelt!Ένα ξεχωριστό αξιοθέατο της Αυστρίας...Eisriesenwelt!Ένα ξεχωριστό αξιοθέατο της Αυστρίας...Eisriesenwelt!Μια σπηλιά της Αυστρίας αποτελεί ένα αξιοθέατο διαφορετικό από όλα τα άλλα! Ένα αξιοθέατο σταθερό που…αλλάζει «πρόσωπο» συνεχώς! Ο λόγος για το μεγαλύτερο σύστημα σπηλαίων πάγου στον κόσμο, το Eisriesenwelt!
Οι σπηλιές ανακαλύφθηκαν το 1879, οι ντόπιοι όμως δεν έμπαιναν στο εσωτερικό τους διότι πίστευαν ότι πρόκειται για την είσοδο της κόλασης! Σήμερα προσελκύει γύρω στους 200.000 επισκέπτες ετησίως.
Το Eisriesenwelt βρίσκεται στα βουνά Hochkogel στην περιοχή Tennengebirge του Σάλτσμπουργκ. Το όνομά του στα γερμανικά σημαίνει παγετώνας και είναι το πιο ταιριαστό όνομα για να περιγράψει ένα λαβύρινθο σπηλαίων, συνολικού μήκους 40χλμ., φτιαγμένο αποκλειστικά από πάγο πάνω σε πέτρα.
Το Eisriesenwelt είναι αποτέλεσμα πολλών αιώνων. Υπολογίζεται ότι οι πρώτες ρωγμές στους βράχους έγιναν την περίοδο «ανάδυσης» των βουνών, περίπου 100 εκατ. χρόνια πριν.
Το Eisriesenwelt είναι μία «δυναμική» σπηλιά, αυτό σημαίνει ότι οι διάδρομοι και οι κοιλότητές του συνδέουν τα ανοίγματα στο χαμηλό τμήμα της με εκείνα στα υψηλά, επιτρέποντας στον άνεμο να κυκλοφορεί ελεύθερα. Έτσι η θερμοκρασία στο εσωτερικό της σπηλιάς μπορεί να διαφέρει πολύ από εκείνη στο εξωτερικό της.
Το χειμώνα, για παράδειγμα, που ο αέρας μέσα στο βουνό είναι θερμότερος από τον έξω, ψυχρά κύματα αέρα «μπαίνουν» στη σπηλιά και καταλήγουν στα χαμηλότερα επίπεδα κατεβάζοντας τη θερμοκρασία εκεί κάτω του μηδενός.
Την άνοιξη, το νερό από τους πάγους που λιώνουν περνάει από τις χαραμάδες του βράχου και, όταν φτάνει στα πιο ψυχρά κατώτερα επίπεδα, παγώνει δημιουργώντας σιγά-σιγά τους υπέροχους σχηματισμούς.
Στο Eisriesenwelt μπορείτε να φτάσετε είτε με αυτοκίνητο μέσω του αυτοκινητόδρομου Tauernautobahn (Α10) ή με τρένο κατεβαίνοντας στο σταθμό Werfen ο οποίος απέχει από το βουνό περίπου 5χλμ. Ο δρόμος που ανεβαίνει το βουνό έχει δύο λωρίδες και μέγιστη κλίση 21% . Σε αυτόν επιτρέπονται τα αυτοκίνητα και τα λεωφορεία που το μήκος τους δεν ξεπερνά τα 14μ.. Για τους οδηγούς που δεν είναι εξοικειωμένοι με οδήγηση σε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες, υπάρχει ένα λεωφορείο που κάνει τη διαδρομή από το Parkplatz Gries στο Werfen ή από το σταθμό Werfen. Τέλος, από το παρκινγκ του πάρκου ξεκινάει ένα τελεφερίκ που μπορεί επίσης να σας ανεβάσει στην είσοδο της σπηλιάς.
Σημαντικές πληροφορίες:
• Οι σπηλιές είναι ανοιχτές στο κοινό 1 Μαΐου με 26 Οκτωβρίου από τις 9:00 μέχρι τις 15:30 ή τις 16:30 για την περίοδο Ιουλίου – Αυγούστου.
• Η είσοδος επιτρέπεται μόνο με την παρουσία επίσημου ξεναγού. Το τουρ διαρκεί γύρω στα 75 λεπτά, όμως οι επισκέπτες καλό θα είναι να έχουν 3-4 ώρες στη διάθεση τους για να εξερευνήσουν πλήρως το βουνό.
• Όλοι οι επισκέπτες πρέπει να φοράνε σκληρά παπούτσια και ζεστά ρούχα. Ακόμα και το καλοκαίρι οι θερμοκρασίες στο εσωτερικό των σπηλιών είναι υπό το μηδέν.
• Δε θα χρειαστεί να φέρετε μαζί σας κάποιο φακό, διότι στην είσοδο μοιράζονται λάμπες.
• Όσοι αποφασίσουν να επισκεφτούν το μέρος, να έχουν υπ’ όψη τους ότι θα χρειαστεί να ανεβούν περίπου 134μ. Έτσι, δεν προτείνεται σε ανθρώπους με καρδιοπάθειες ή κινητικά και αναπνευστικά προβλήματα.
• Τα παιδιά επιτρέπονται, αλλά είναι εξ’ ολοκλήρου ευθύνη των γονιών τους να κρίνουν αν μπορούν να αντέξουν να είναι κλεισμένα σε έναν τέτοιου είδους χώρο για όλη αυτήν την ώρα. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τα σκυλιά.• Οι φωτογραφίες στο εσωτερικό των σπηλαίων δεν επιτρέπονται.
• Ακόμα και όταν ο καιρός είναι ζεστός, το μέρος αξίζει μία επίσκεψη. Μάλιστα όταν κάνει καλό καιρό, η διαφορά μεταξύ φωτός και σκοταδιού μέσα στις σπηλιές είναι πολύ πιο εντυπωσιακή και η θέα της κοιλάδας Salzach από την είσοδο είναι απλά μαγική.
Αν η παρέα σας θέλει πολύ να πάει στο Eisriesenwelt, αλλά εσείς είστε κλειστοφοβικοί ή έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας που θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στην επίσκεψη σας, ή απλά δεν θέλετε να περπατήσετε τόσο πολύ, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε όσο τους περιμένετε.
Στην κορυφή του τελεφερίκ υπάρχει το Dr. Oedl-Haus www.oedlhaus.at , ένα εστιατόριο με πανοραμική θέα της περιοχής και άπλετο χώρο. Στην κάτω άκρη του τελεφερίκ υπάρχει επίσης ένα μικρό εστιατόριο χωρητικότητας 70 ατόμων ονόματι Wimmerhütte το οποίο σερβίρει σνακ και ποτά.
Τέλος, ακόμα και να μη μπείτε μέσα στη σπηλιά, περάστε μία βόλτα από την είσοδό της, η θέα από εκεί κόβει στην κυριολεξία την ανάσα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: