Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Δέκα διάσημοι ανδρικοί μύθοι

οιφήμες συνήθως ταξιδεύουν με την ταχύτητα του φωτός και γι’ αυτό έχουν φτάσει στ’ αυτιά όλων μας διάφορες απόψεις για τη διατήρηση της υγείας των αντρών, οι οποίες πολλές φορές ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας. Για να μην ταλαιπωρούνται άδικα τα αρσενικά ανά τον… κόσμο, το click@Life συγκέντρωσε όλους τους μύθους που αφορούν στην υγεία τους.


Δυστυχώς ή ευτυχώς (ανάλογα με την περίπτωση), ήρθε η ώρα να καταρριφθούν διάφοροι μύθοι που εδώ και αρκετά χρόνια καταπιέζουν αρκετούς άντρες, δημιουργούν ψευδή αίσθηση της πραγματικότητας και δυσκολεύουν τη ζωή τους – ή σε ορισμένες περιπτώσεις τους κάνουν αμελείς, ενώ θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικοί. Το τοπίο λοιπόν θα ξεκαθαρίσει κι εσείς θα ξέρετε τι πρέπει πραγματικά να προσέχετε και τι όχι, έτσι ώστε να μην σπαταλάτε χρόνο και ενέργεια φοβούμενοι πράγματα που δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα – και επιτέλους να δοκιμάσετε να στεγνώσετε τα μαλλιά σας με πιστολάκι, χωρίς να φοβόσαστε ότι θα τα… χάσετε.


Μύθος 1ος: Αν ξυρίζεστε καθημερινά, τα γένια σας θα γίνουν πιο σκληρά και πυκνά


Η αλήθεια: Το συχνό ξύρισμα δεν έχει καμία σχέση με την παραπάνω δήλωση. Το σχήμα και το μέγεθος του αδένα της τρίχας είναι αυτό που καθορίζει την υφή και το πόσο πυκνά είναι τα γένια ενός άντρα, γι’ αυτό ξυριστείτε άφοβα και μην κυκλοφορείτε στο γραφείο σαν… ναυαγός προκειμένου να μην χαλάσετε την ποιότητα στα γένια σας.


Μύθος 2ος: Τα καπέλα και το πιστολάκι προκαλούν… καράφλα


Η αλήθεια: Δεν υπάρχει καμία έρευνα που να αποδεικνύει το παραπάνω. Αυτό που είναι γνωστό, είναι ότι η απώλεια μαλλιών σχετίζεται με τη μείωση του αδένα της τρίχας, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε πιο λεπτές και πιο κοντές τρίχες και σταδιακά στην πτώση τους.













Μύθος 3ος: Οι άντρες πρέπει να ανησυχούν μόνο για τον καρκίνο του προστάτη


Η αλήθεια: Παρ’ όλο που πολλοί άντρες πεθαίνουν κάθε χρόνο από τον συγκεκριμένο καρκίνο, ο καρκίνος των πνευμόνων είναι αυτός που προκαλεί τα μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας στους άντρες, ενώ ακόμη και ο καρκίνος του μαστού δεν αποκλείεται και μάλιστα ο κίνδυνος αυξάνει με την ηλικία. Ρόλο παίζει ακόμη και η κληρονομικότητα, τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων, οι χρόνιες παθήσεις του ήπατος, ο αλκοολισμός και η παχυσαρκία.


Μύθος 4ος: Τα εφαρμοστά εσώρουχα «αδυνατίζουν» το σπέρμα


Η αλήθεια: Η πεποίθηση αυτή κυκλοφορεί εδώ και πολλά χρόνια, αλλά δεν αποδεικνύεται. Παρ’ όλ’ αυτά, η μικρή ποσότητα σπέρματος σχετίζεται με την πολύωρη αυξημένη θερμοκρασία στην περιοχή, αλλά αυτό δεν προκαλείται απαραίτητα από τέτοιου είδους εσώρουχα.


Μύθος 5ος: Τα αποτελέσματα της γυμναστικής θα έρθουν μόνο όταν ξεπερνάμε τις δυνατότητές μας


Η αλήθεια: Η άσκηση είναι ωφέλιμη και απαραίτητη για την υγεία, αλλά όταν ξεπερνάμε τον εαυτό μας, μπορεί να του προκαλέσουμε όχι μόνο πόνο, αλλά και σοβαρό τραυματισμό. Βρείτε τα όριά σας και πλησιάστε τα, χωρίς να βάζετε καθημερινά στόχο να τα ξεπερνάτε.













Μύθος 6ος: Οι άντρες δεν χρειάζεται να ανησυχούν για την οστεοπόρωση


Η αλήθεια: Παρ΄ όλο που είναι πιο συχνή στις γυναίκες στην εμμηνόπαυση, η οστεοπόρωση έχει πιθανότητα να εμφανιστεί και στους άντρες. Ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία, τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, τις γαστρεντερικές παθήσεις, την ακινησία και τη χρήση στεροειδών φαρμάκων.


Μύθος 7ος: Οι άντρες δεν έχουν κύκλους γονιμότητας


Η αλήθεια: Αν και οι ειδικοί πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν ημέρες και περίοδοι που οι άντρες είναι πιο γόνιμοι, έχει παρατηρηθεί σε διάφορες περιπτώσεις ότι οι άντρες έχουν μεγαλύτερη ποσότητα σπέρματος τα πρωινά και το χειμώνα.


Μύθος 8ος: Τα στρείδια αυξάνουν τη λίμπιντο


Η αλήθεια: Σύμφωνα με μια συγκεκριμένη έρευνα επί του θέματος, τα στρείδια και άλλα θαλασσινά αυξάνουν τη σεξουαλική επιθυμία στους άντρες, αλλά ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων αρνείται να αποδεχτεί κάτι τέτοιο, καθώς καμία άλλη έρευνα δεν το έχει αποδείξει.


Μύθος 9ος: Η χοληστερίνη είναι κάτι αμιγώς κακό


Η αλήθεια: Γνωρίζουμε ότι τα επίπεδα αυξημένης χοληστερόλης σχετίζονται με καρδιακά προβλήματα, όμως δεν είναι όλοι οι τύποι χοληστερίνης κακοί. Η χαμηλής πυκνότητας και η πολύ χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (LDL και VLDL) είναι οι πραγματικοί… «πονοκέφαλοι», η υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη, όμως, η οποία είναι γνωστή και ως «καλή» χοληστερόλη, βοηθά στο να καθαρίζει τον οργανισμό από την «κακή».













Μύθος 10ος: Η ποδηλασία δεν επηρεάζει τη γονιμότητα


Η αλήθεια: Όταν κάθεστε στη σέλα του ποδηλάτου για πάνω από 30 λεπτά και με μη ενδεδειγμένο ρουχισμό, όπως απλά τζιν ή σορτς, αυξάνεται η θερμοκρασία στην ευαίσθητη περιοχή και επηρεάζεται η παραγωγή σπέρματος προσωρινά. Για το λόγο αυτό, τα πολύ ζεστά μπάνια και η σάουνα για πολλή ώρα, επίσης δεν συστήνονται στους άντρες που επιθυμούν να γίνουν πατέρες άμεσα. Διαλέξτε την κατάλληλη σέλα για εσάς και φροντίστε να μην είναι πολύ στενή.


Δεν υπάρχουν σχόλια: