Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Αντιμετωπίστε το τσίμπημα της τσούχτρας

Μπορεί να μη τις έχετε στο μυαλό σας, αλλά τώρα που είναι Αύγουστος, δηλαδή ο κατ’ εξοχήν μήνας διακοπών των Ελλήνων...


καλό θα είναι να έχετε στο μυαλό σας ότι μπορεί και να τις συναντήσετε!


Ο λόγος για τις τσούχτρες που μερικές φορές βρίσκονται μπροστά μας και μας αιφνιδιάζουν προτού αντιδράσουμε.


Το τσίμπημα της τσούχτρας είναι οδυνηρό και χρειάζεται φροντίδα για να μη δημιουργήσει άλλα προβλήματα, πλην του πόνου που προκαλεί.


Από τη στιγμή που ένα παιδί το κεντρίσει τσούχτρα, θα δούμε ότι ο πόνος είναι έντονος, όπως και το κοκκίνισμα του δέρματος.


Πολλές φορές η τσούχτρα αφήνει αποτύπωμα στο δέρμα του παιδιού, ενώ υπάρχει περίπτωση να αφήσει πάνω στο δέρμα του και τα πλοκάμια της, τα οποία πρέπει να αφαιρέσουμε αμέσως, αλλά όχι με γυμνά χέρια!


Αν δεν έχετε μαζί σας οινόπνευμα, ξελύνετε την περιοχή με θαλασσινό νερό (όχι με γλυκό νερό γιατί ενεργοποιεί το δηλητήριο που υπάρχει στα πλοκάμια της) ή τρίψτε το σημείο με άμμο και ξεπλύνετε μετά.


Εφαρμόστε στην περιοχή με κάποια αλοιφή για τσιμπήματα, και αν δεν έχετε, βάλτε κομπρέσες με ξύδι, που αντιμετωπίζει τη φαγούρα και το τσούξιμο.


Σε συνεννόηση με τον παιδίατρό σας χορηγείστε στο παιδί σας προληπτικά κάποιο αντιισταμινικό σιρόπι για να αποφύγετε την πρόκληση αλλεργικών συμπτωμάτων.


Αν τα συμπτώματα είναι έντονα και δεν υποχωρούν μετά την εφαρμογή των ειδικών αλοιφών απευθυνθείτε στο κοντινότερο κέντρο υγείας, μήπως χρειαστεί να γίνει ένεση κορτιζόνης.





Δεν υπάρχουν σχόλια: