Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Οι γυπαετοί πετούν ξανά πάνω από τη Κρήτη

Ελεύθεροι στα βουνά της Κρήτης πετούν ξανά οι γυπαετοί οι οποίοι μέχρι πριν από λίγα χρόνια απειλούνταν με εξαφάνιση. Ο νεότερος γεννήθηκε πριν από λίγες μέρες στα Αστερούσια Ορη όπου οι γυπαετοί έφτιαξαν τις φωλιές τους ύστερα από 20 χρόνια απουσίας. «Εδώ και λίγα χρόνια οι πληθυσμοί του γυπαετού αυξάνονται. Σήμερα...










ζουν στην Κρήτη έξι ζευγάρια και ελπίζουμε ότι σε δύο ή τρία χρόνια θα φτάσουμε τα 10, ένας αριθμός που είναι πολύ καλός για τα δεδομένα της Κρήτης», λέει ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης Μωυσής Μυλωνάς στην εφημερίδα Έθνος.






Το είδος σώθηκε όταν αντιμετωπίστηκαν οι αιτίες που το οδηγούσαν στην εξαφάνιση. Η βασικότερη ήταν η εχθρική αντιμετώπιση από τους κτηνοτρόφους του νησιού που πυροβολούσαν ή δηλητηρίαζαν τους γυπαετούς επειδή πίστευαν ότι επιτίθενται στα ζώα τους. «Κάναμε μία εκστρατεία ενημέρωσης και εξηγήσαμε στους κτηνοτρόφους ότι οι γυπαετοί τρώνε απομεινάρια της ελεύθερης βόσκησης και κόκαλα και δεν κάνουν επιθέσεις στα κοπάδια. Ευτυχώς οι εκκλήσεις μας εισακούστηκαν και τα περιστατικά δηλητηριάσεων και λαθροθηρίας σταμάτησαν», σημειώνει ο Μ.Μυλωνάς.






Το άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίστηκε ήταν η έλλειψη τροφής η οποία οφείλεται στο γεγονός ότι τα περισσότερα κοπάδια δεν βόσκουν πλέον ελεύθερα στη φύση αλλά είναι κλεισμένα σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Η σωτηρία του συγκεκριμένου είδους αετού οφείλεται στις προσπάθειες που έκαναν επί σειρά ετών οι επιστήμονες του μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. Ήταν κοινή διαπίστωση ότι ο πληθυσμός των γυπαετών μειωνόταν με ραγδαίους ρυθμούς όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.
















Δεν υπάρχουν σχόλια: