Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Πρόστιμα και αποφάσεις του Ε. Σ. Ρ.


Απάντηση στην καταγγελία του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη, δημιουργού της εκπομπής «Το κουτί της Πανδώρας», που προβάλλεται από τη δημόσια... τηλεόραση, για «προληπτική λογοκρισία» από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, έδωσε σήμερα ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης.



Σύμφωνα με το δημοσιογράφο, κατά τη διάρκεια έρευνας για την Εταιρεία Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΠΙ), απευθύνθηκε στην εταιρεία για να απαντήσει σε ερωτήματα και καταγγελίες, αλλά απάντηση δεν έλαβε.



Αντ' αυτού, λέει ο δημοσιογράφος, η εταιρεία έστειλε εξώδικο κοινοποιώντας το στο ΕΣΡ. Κατά τον κ. Βαξεβάνη, ενώ δεν έχει προβληθεί η συγκεκριμένη εκπομπή και δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε η έρευνα, το ΕΣΡ ζήτησε από την ΕΡΤ να απαντήσει σε όσα λέει στο εξώδικο η ΑΕΠΠΙ. Ο κ. Βαξεβάνης κάνει λόγο για «προσπάθεια άσκησης προληπτικής λογοκρισίας», και υποστηρίζει ότι «το ΕΣΡ, αφού δεν έχει προβληθεί η εκπομπή, έπρεπε να απαντήσει στην ΑΕΠΠΙ ότι είναι αναρμόδιο».



Ο πρόεδρος του ΕΣΡ υποστήριξε ότι η κοινοποίηση του εγγράφου στην ΕΡΤ δεν συνιστά προληπτική λογοκρισία και ότι το Συμβούλιο προέβη στη συγκεκριμένη ενέργεια «για να προληφθούν τα τυχόν δυσάρεστα». «Οποιοδήποτε έγγραφο μας αποστέλλεται δεν το πετάμε στον κάδο των αχρήστων, αλλά το ψάχνουμε», σημείωσε ο κ. Λασκαρίδης και συμπλήρωσε: «Δεν ανοίξαμε φάκελο και δεν κάναμε έλεγχο στη συγκεκριμένη υπόθεση». Αυτό που θα καθιστούσε προληπτική λογοκρισία, κατά τον πρόεδρο του ΕΣΡ, θα ήταν η απαγόρευση προβολής της εκπομπής. «Αυτό δεν το έχουμε κάνει ούτε πρόκειται να το κάνουμε».



Κατά τα λοιπά, στη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης επιβλήθηκε σύσταση στον τηλεοπτικό σταθμό «Extra Channel», έπειτα από επιστολή του Άκη Τσοχατζόπουλου για την εκπομπή «ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ», που προβλήθηκε στις 22 και 24/2/2011, κατά την οποία εκπρόσωπος του τηλεοπτικού σταθμού προέτρεπε τους πολίτες σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το σπίτι του πρώην βουλευτή. Ο κ. Λασκαρίδης υπενθύμισε ότι το ΕΣΡ με παλαιότερη απόφασή του είχε επιβάλει πρόστιμο 80.000 ευρώ στον τηλεοπτικό σταθμό και στην ίδια εκπομπή για ανάλογη υπόθεση, σε μεταγενέστερο χρόνο προβολής, με την προτροπή διαμαρτυρίας έξω από το σπίτι του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.



Επίσης, πρόστιμο 10.000 ευρώ επιβλήθηκε στο Real Fm και στην εκπομπή των Γιώργου Λιάγκα και Ελεάννας Τρυφίδου στις 2-3/2/11, έπειτα από καταγγελία ιδιώτη, για απρέπεια λόγου, συμπεριφοράς και κακοποίηση της ελληνικής γλώσσας, ύστερα από σχολιασμό των παρουσιαστών της εκπομπής ότι ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ήταν ομοφυλόφιλος. Μειοψήφησαν ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Ιωάννης Λασκαρίδης, και ο Κωνσταντίνος Τσουράκης, που πρότειναν πρόστιμο 5.000 ευρώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια: