Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Διπλή μεταμόσχευση χεριών και με εγγύηση

Διπλή μεταμόσχευση χεριών, αλλά με «εγγύηση» για τη μη απόρριψη του μοσχεύματος, έγινε, για πρώτη φορά, σε ιταλικό νοσοκομείο. Η 52χρονη ασθενής που είχε χάσει και τα δυο της χέρια πήρε όχι μόνο μοσχεύματα, αλλά και βλαστοκύτταρα, ώστε να διασφαλιστεί πως ο οργανισμός δεν θα τα απορρίψει. Η επέμβαση που διήρκεσε έξι ώρες έγινε από την ομάδα του καθηγητή Μάσιμο ντελ Μπένε και αποτελεί ουσιαστικά την πρώτη του είδους αφού θεωρητικά είχε διατυπωθεί η μέθοδος, στην πράξη όμως δεν είχε εφαρμοστεί μέχρι τώρα.




Η ασθενής χρειάστηκε πριν από τρία χρόνια να υποβληθεί σε ακρωτηριασμό των άκρων της λόγω σοβαρής μορφής σήψης, η οποία προήλθε από μια απλή κυστίτιδα.

Τα χέρια που της μεταμοσχεύτηκαν ανήκαν σε δότρια 58 ετών. Η διαφορά από άλλες τέτοιες επεμβάσεις έγκειται στη χρήση των βλαστοκυττάρων. Οι γιατροί πήραν τα βλαστοκύτταρα από τον μυελό των οστών της ασθενούς και σε διάστημα μιας ημέρας από την επέμβαση τα έγχυσαν ξανά στο σώμα της. «Αυτά είναι τα κύτταρα τα οποία, για λόγους που ακόμη δεν γνωρίζουμε, έχουν ισχυρή ανοσοκατασταλτική δράση» εξήγησε ο Αντρέα Μπιόντι, διευθυντής του εργαστηρίου βλαστοκυττάρων του νοσοκομείου «Σαν Τζεράρντο». Αργότερα η ασθενής θα υποβληθεί σε μεταμόσχευση λιπώδους ιστού στα χέρια που θα προέρχεται και πάλι από

Δεν υπάρχουν σχόλια: