Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Χρυσό δώρο για χρυσοθήρα

Το μυθικό ποσό των 462.000 λιρών θα λάβει ερασιτέχνης χρυσοθήρας ο οποίος ανακάλυψε θησαυρό από την Εποχή του Σιδήρου. Τα τέσσερα κολιά που ανακάλυψε αξίζουν περίπου ένα εκατ. λίρες.




Ένας ερασιτέχνης χρυσοθήρας που έφερε στο φως αμύθητο θησαυρό από την Εποχή του Σιδήρου θα ανταμειφθεί με το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 462.000 λιρών για την σπουδαία ανακάλυψή του.

Ο Ντέιβιντ Μπουθ χρησιμοποιώντας έναν ανιχνευτή μετάλλων βρήκε τέσσερα χρυσά κολιέ σε ένα χωράφι κοντά στο Στίρλινγκ πέρυσι τον Σεπτέμβριο.

Η αξία τους υπολογίζεται περίπου στο ένα εκατ. λίρες ενώ χρονολογούνται μεταξύ του πρώτου και του τρίτου αιώνα προ Χριστού.

Τα ευρήματα θα περάσουν στο Εθνικό Μουσείο της Σκωτίας δεδομένου ότι θα καταβάλλει στον Μπουθ το χρηματικό ποσό. Σύμφωνα με το νόμο της Σκωτίας για τα αρχαιολογικά ευρήματα δεν έχει κανείς δικαιώματα ιδιοκτησίας πέραν της Βασιλείας.

Μάλιστα την απόφαση σχετικά με την αμοιβή την έλαβε η Βασίλισσα Κατερίνη Ντάιερ, η οποία τόνισε ότι η ανακάλυψη αυτή ήταν η πιο σημαντική που έχει γίνει ποτέ σχετικά με την Εποχή του Σιδήρου.

"Είναι απίστευτο το ότι έμειναν άθικτα 2000 χρόνια" είπε χαρακτηριστικά.

Εκτός από τα 4 κολιέ ο Μπουθ έχει επίσης βρει από τότε μια μεσαιωνική σφραγίδα 800 ετών

Δεν υπάρχουν σχόλια: