Πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά γίνεται πλεον η επέμβαση αφαίρεσης μεταστατικών όγκων στον πνεύμονα, χάρη στην τεχνολογία laser που χρησιμοποιεί ο έλληνας γιατρός Γιώργος Λαδάς.
Το "λέιζερ του πνεύμονα", παρουσιάστηκε στις 7 Ιουνίου 2010 στο Βασιλικό Νοσοκομείο Μπρόμπτον (Royal Brompton Hospital) στο Τσέλσι, στο κεντρικό Λονδίνο, μετά από περισσότερο από δύο χρόνια έρευνας, εκ μέρους του έλληνα γιατρού. Στη φωτογραφία που δημοσιεύει η εφημερίδα Daily Mail βλέπετε τον δρα Λαδά και δίπλα του την συσκευή λέιζερ.
Ποιός είναι ο δρ Λαδάς
Ο Γιώργος Λαδάς είναι επικεφαλής θωρακοχειρουργός στο Βασιλικό Νοσοκομείο Μπρόμπτον. Ο έλληνας χειρουργός ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του στην χειρουργική θώρακος και την περιφερική αγγειακή χειρουργική στην Ελλάδα, στο Νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" το 1989 και το 1994 προσχώρησε στο Royal Brompton Hospital. Μιλώντας στην βρετανική Daily Mail για την νέα επαναστατική μέθοδο αφαίρεσης όγκων με λέιζερ, είπε χαρακτηριστικά:
"Η παραδοσιακή μέθοδος είναι ένας μαραθώνιος. Πολλές φορές απαιτούνται εως και 8 ώρες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας".
Ο καρκίνος του πνεύμονα και το κάπνισμα
Ο καρκίνος του πνεύμονα παραμένει ο συνηθέστερος καρκίνος στον κόσμο, με περίπου 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους να τον εκδηλώνουν ετησίως! Περίπου το 85 με 90 τοις εκατό των καρκίνων του πνεύμονα οφείλονται στο κάπνισμα, ενώ αυξάνονται διαρκώς τα κρούσματα που αποδίδονται στο παθητικό κάπνισμα. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως η διακοπή του καπνίσματος απομακρύνει χρόνο με τον χρόνο τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του πνεύμονα!
Σε ποιούς ασθενείς μπορεί να εφαρμοστεί το λέιζερ
Οι περισσότεροι ασθενείς που φτάνουν στον δρα Λαδά, παρουσιάζουν μεταστατικούς όγκους στον πνεύμονα, έχοντας πρωτοπαθή καρκίνο κάπου αλλού στο σώμα, όπως στο έντερο ή στα νεφρά ή στα οστά. Το λέιζερ ενδείκνυται κυρίως σε αυτές τις περιπτώσεις, αφού οι πρωτοπαθείς όγκοι συχνά απαιτούν την "καταστροφή" ενός μεγαλύτερου μέρους του πνεύμονα.
Ποια είναι τα οφέλη του λέιζερ
Η ιδέα της θεραπείας όγκων του πνεύμονα με λέιζερ δεν είναι νέα, έχει αναπτυχθεί και χρησιμοποιείται ήδη στη Γερμανία από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Το ενδιαφέρον του Γιώργου Λαδά αυξήθηκε όταν συνειδητοποίησε τα σημαντικά οφέλη, για τους ασθενής του αλλά και για τον ίδιο!
"Το λέιζερ έχει μεγάλο ενδιαφέρον για μένα στην αντιμετώπιση των πολλαπλών όγκων του πνεύμονα, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει σε κάποιο άλλο μέρος του σώματος", λέει.
" Συχνά οι μεταστάσεις μας φέρνουν αντιμέτωπους με δέκα ή και περισσότερους όγκους σε κάθε πνεύμονα. Ο στόχος είναι να απομακρυνθούν διασώζοντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του υγιούς πνεύμονα. Η αποκατάσταση μετά την εφαρμογή του λέιζερ είναι πολύ γρήγορη. Αυτό το μηχάνημα κάνει τα πράγματα πολύ καλύτερα για τους ασθενείς μας", εξηγεί.
Πώς λειτουργεί η συσκευή
Η ακτίνα του λέιζερ περνά μέσα από έναν κύλινδρο από γυαλί ο οποίος είναι καλυμμένος με πλαστικό. Στην άκρη του κυλίνδρου μια συσκευή που μοιάζει με στυλό επιτρέπει στον ειδικό να στοχεύει με το λέιζερ ακριβώς το σημείο που επιθυμεί. Οταν "κλειδωθεί" ο στόχος, η συσκευή στέλνει την ακτίνα ισχύος 70.000 watt ανά τετραγωνικό εκατοστό.
Αυτό προκαλεί παραγωγή πολύ υψηλών θερμοκρασιών που φτάνουν και τους 7.000 βαθμούς Κελσίου (όσο 70 φούρνοι μικροκυμάτων μαζί), με αποτέλεσμα ο όγκος να εξατμίζεται τελικά και να εξαφανίζεται τελείως. Στη διάρκεια της επέμβασης, όλοι πρέπει να φορούν ειδικά προστατευτικά γυαλιά για να αποφύγουν τυχόν βλάβη στα μάτια τους από το λέιζερ.
Το λέιζερ παράλληλα μπορεί να «σφραγίσει» τον περιβάλλοντα ιστό γύρω από τον όγκο, με συνέπεια να αποφεύγεται η αιμορραγία που συμβαίνει με τη συμβατική μέθοδο. Έτσι, μειώνεται στο μισό περίπου και ο χρόνος που ο ασθενής παραμένει σε γενική αναισθησία (σε δύο ή τρεις ώρες κατά μέσο όρο).
Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου
Για να καταφέρει να χρησιμοποιήσει την νέα τεχνική, ο δρ. Λαδάς πραγματοποίησε εκπαίδευση στη Γερμανία και την Αυστρία, ενώ εξασφάλισε τη σχετική άδεια από την αρμόδια επιτροπή του βρετανικού νοσοκομείου, η οποία διασφαλίζει την ασφάλεια των ασθενών. Για την ώρα, η μέθοδος έχει εφαρμοστεί σε 43 ασθενείς με μεταστατικούς όγκους στον πνέυμονα και 3 πρωτεύοντες όγκους, οι οποίοι αφαιρέθηκαν με λέιζερ. Ο ίδιος ο δρ Λαδάς διαβεβαιώνει πως τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά!
Οπως γνωρίζουν καλά οι καρκινοπαθείς, η αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων όγκων δεν αποτελεί θεραπεία του καρκίνου, αλλά μέρος της αντιμετώπισης του. Η απομάκρυνση των όγκων με λέιζερ αποτελεί -κατα τον έλληνα γιατρό- μία σαφώς γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη μέθοδο, στην προσπάθεια καταπολέμησης της νόσου!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου