Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Υποκλοπές και στο Διαδίκτυο

Υποκλοπές και στο Διαδίκτυο


Της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΑ

Μπορεί να απέχουμε αρκετά χρόνια από την εποχή που κρατικές υπηρεσίες σαν τη Στάζι παρακολουθούσαν τις συνομιλίες των πολιτών στο όνομα της ασφάλειας και της τάξης , αλλά πιθανότατα οδεύουμε προς μια διαδικτυακή εκδοχή της .





Η κυβέρνηση Ομπάμα ετοιμάζει για λογαριασμό μας σκηνικά παρακολουθήσεων που παραπέμπουν στην ταινία « Οι ζωές των άλλων » . Μόνο που αυτή τη φορά οι πράκτορες δεν θα κρύβονται στη σοφίτα πάνω από τον αντιφρονούντα αλλά πίσω από συστήματα παρακολούθησης των κοινωνικών δικτύων και των επικοινωνιών , οποιουδήποτε θεωρείται ύποπτος , στο Ιντερνετ .





Οπως αποκάλυψαν την περασμένη Δευτέρα οι « New York Times » ( http://blo.gr/2rb ) , το 2011 η αμερικανική κυβέρνηση θα παρουσιάσει νομοσχέδιο που θα επιβάλει σε όλους του παρόχους / εταιρείες διαδικτυακών υπηρεσιών όπως το Facebook ή το Skype να

χρησιμοποιούν τεχνολογίες συμβατές με τα συστήματα υποκλοπών που διαθέτουν οι ομοσπονδιακές αρχές . Το ίδιο θα ισχύει και για τα λογισμικά κρυπτογράφησης ( π.χ. κατά την αποστολή email μέσω συσκευών BlackBerry ) . Ετσι οι αρχές θα μπορούν να αποκτούν πρόσβαση και να υποκλέπτουν οποιαδήποτε συνομιλία , επικοινωνία ή ανταλλαγή αρχείου « peer to peer » μετά από σχετική εντολή άρσης του απορρήτου .







Οι υπέρμαχοι της ρύθμισης επικαλούνται , ως συνήθως , την ανάγκη προστασίας από ενέργειες τρομοκρατικές . Πιθανόν να φαντάζονται τους τρομοκράτες να συνεννοούνται μέσω FB για το πού έχουν αφήσει το κλειδί της γιάφκας .





Οι πολέμιοί της , όμως , μιλούν για δούρειο ίππο μέσω του οποίου επιχειρείται η κατάργηση της προστασίας του απορρήτου των επικοινωνιών . Η διεθνής οργάνωση προάσπισης των πολιτικών ελευθεριών Electronic Frontier Foundation ( http://blo.gr/2rc ) υπενθυμίζει πως έχουν δοθεί μάχες για να υπάρχουν διαθέσιμα στους χρήστες εργαλεία κρυπτογράφησης των δεδομένων που θέλουν να ανταλλάξουν ή να αποθηκεύσουν στο Διαδίκτυο . Και ο συγγραφέας Γκλεν Γκρίνγουολντ ( http://blo.gr/2re ) τονίζει πως η κυβέρνηση Ομπάμα κάνει ακριβώς αυτό για το οποίο καταδίκαζε πολύ πρόσφατα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα , που απαγόρευσαν τη χρήση του BlackBerry : Προσπαθεί να απαγορεύσει τις διαδικτυακές επικοινωνίες που δεν μπορεί να ελέγξει .

www.ασφάλεια www.truecrypt.org

Της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΑ boubouka@enet.gr





Μια και μιλάμε περί κρυπτογράφησης , μπορείτε να δοκιμάσετε εργαλεία όπως το συγκεκριμένο λογισμικό , που είναι δωρεάν και ανοιχτού κώδικα , για να στέλνετε έγγραφα με ασφαλή τρόπο . Μπορείτε να κρυπτογραφήσετε συγκεκριμένα αρχεία ή το περιεχόμενο μιας συσκευής αποθήκευσης ( ακόμη και ενός ολόκληρου USB , ενός σκληρού δίσκου κ.λπ. ) . Για κάθε κρυπτογράφηση θα υπάρχει μόνο ένα κλειδί αποκρυπτογράφησης που το έχει ο χρήστης .





www.δεδομένα





Μια λίστα με 5.300 χρήστες του Διαδικτύου , οι οποίοι φέρονται να έχουν επισκεφθεί ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου και να έχουν κατεβάσει υλικό , διέρρευσε online την περασμένη εβδομάδα έπειτα από επίθεση χάκερ στην ιστοσελίδα της βρετανικής νομικής εταιρείας ACS: αυτούς νόμου που συγκέντρωνε στοιχεία γι ' . Η επίθεση αποδίδεται σε αντίποινα , καθώς , όπως αποκαλύφθηκε , η εταιρεία αλίευε περιπτώσεις χρηστών που μπορούσαν να κατηγορηθούν για πειρατεία μέσω του Pirate Bay και διεκδικούσε αποζημιώσεις για να μην τους πάει δικαστικά . Τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλούς από αυτούς που εκτέθηκαν δημοσίως εξαιτίας του φακελώματός της , αλλά κανείς δεν φαίνεται να τη λυπάται ιδιαιτέρως .





www.χαρτογράφηση www.crowdmap.com





Το Crowdmap είναι μια δωρεάν υπηρεσία που δίνει τη δυνατότητα να συγκεντρώσει κανείς πληροφορίες και ειδήσεις οι οποίες αναρτώνται σε πραγματικό χρόνο μέσω κινητού τηλεφώνου ή Διαδικτύου και να τα αποτυπώσει σε έναν χάρτη . Στο http://blo.gr/2rx μπορείτε π.χ. να δείτε πώς αποτυπώθηκε η γενική απεργία της περασμένης Τετάρτης στην Ισπανία , μέσω tweets και sms , πληροφορίες για τη συμμετοχή του κόσμου , τις συγκοινωνίες που λειτουργούσαν κ.λπ.





Κοινωνική μέσα μαζικής ενημέρωσης





Οι χρήστες του Facebook ίσως έχετε παρατηρήσει ότι τελευταία λειτουργεί μια νέα υπηρεσία , η αυτόματη αναγνώριση προσώπου στις φωτογραφίες που αναρτώνται εκεί . Αρκεί να περάσει ο κέρσορας πάνω από το όνομα ενός φίλου σας που έχει υποδειχθεί ( υποδεικνύουν ) στη συγκεκριμένη φωτογραφία και αυτόματα το πρόσωπό του κεντράρεται μέσα σε ένα πλαίσιο συνοδευόμενο από την πρόταση να προστεθεί ετικέτα . Είναι προφανές ότι το φακέλωμα των εκατομμυρίων χρηστών του Facebook επεκτείνεται στα βιομετρικά χαρακτηριστικά τους .





Νέοι όροι





PGP ( Pretty Good Privacy ) Πρόγραμμα κρυπτογράφησης και αποκρυπτογράφησης δεδομένων που χρησιμοποιείται για την προστασία τους και για πιστοποίηση των χρηστών στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες .

Πηγή : www.wikipedia.org

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Αναρτήθηκε από

Δεν υπάρχουν σχόλια: