Κυριακή 20 Μαΐου 2018

Amerra: Στην τελική ευθεία οι υπογραφές για Νηρέα – Σελόντα


Amerra: Στην τελική ευθεία οι υπογραφές για Νηρέα – Σελόντα
Του Νίκου Χρυσικόπουλου
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία ολοκλήρωσης των ελέγχων που απαιτούνται προκειμένου να υπογραφεί η σύμβαση αγοραπωλησίας (SPA) για την απόκτηση των Νηρέα και Σελόντα από την Amerra Capital Management.
Τα τελικά κείμενα της σύμβασης βρίσκονται αυτή την περίοδο στο μικροσκόπιο των νομικών τμημάτων των εμπλεκόμενων πλευρών. Πρόκειται για μια σύνθετη διαδικασία που φυσικά απαιτεί πλήρη και ενδελεχή έλεγχο. Το γεγονός, όμως, ότι έχουν εμπλακεί έξι νομικά τμήματα, του αγοραστή, του συμβούλου και των τεσσάρων τραπεζών, έχει επιφέρει ορισμένες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του Project Nemo, όπως ονομάστηκε το εγχείρημα πώλησης των δύο εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας.
Οι επικεφαλής του αμερικανικού επενδυτικού κεφαλαίου που αναδείχθηκε, όπως πρώτο έγραψε το Capital.gr, προτιμητέος αγοραστής στον διαγωνισμό που υλοποίησαν οι Lazard, PwC, Alvarez & Marshal για λογαριασμό των Πειραιώς, Eurobank, Alpha, Eθνική, στις οποίες περιήλθε ο έλεγχος των Νηρέα και Σελόντα μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους, επιθυμεί να επιταχυνθούν οι διαδικασίες δεδομένου ότι θα απαιτηθεί και άλλος χρόνος προκειμένου να δοθούν οι απαιτούμενες εγκρίσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Το fund επιθυμεί επίσης να αποκτήσει μια εκ του σύνεγγυς εικόνα των δύο εταιρειών, καθώς μόλις λάβει όλες τις εγκρίσεις και το "πράσινο φως" θα υλοποιήσει ένα εκτεταμένο πλάνο αναδιάρθρωσης της λειτουργίας τους, ώστε – μαζί με την Ανδρομέδα – να ενισχυθεί η δυναμική τους και δημιουργηθεί ένα νέο σχήμα που θα διεκδικήσει σημαντική παρουσία στη διεθνή αγορά. Στόχος του νέου επενδυτή είναι να πολλαπλασιαστεί το μέγεθος του νέου σχήματος και οι δυνάμεις του, να υλοποιηθούν σημαντικές επενδύσεις και να υιοθετηθεί νέα τεχνογνωσία, με την αρωγή των εργαζομένων των δύο εταιρειών, οι οποίοι αποτελούν σημαντικό παράγοντα στο νέο εγχείρημα.
Η συνύπαρξη, εξάλλου, της Amerra με έναν επενδυτή του μεγέθους του Mubadala Investment Company, του sovereign fund του Άμπου Ντάμπι που είναι σήμερα ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Ανδρομέδα (η οποία ελέγχεται από το Amerra), αποτελεί σημαντικό εχέγγυο για την ανάπτυξη του νέου σχήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: