Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Χάρτης: Η Ευρώπη των αυτοκτονιών

perierga.gr - Η Ευρώπη των αυτοκτονιών!
  • Ένα πολύ ενδιαφέρον χάρτη εικονογράφησε πρόσφατα το jacubmarian.com ο οποίος αφορά τις αυτοκτονίες στην Ευρώπη κατά το 2012. Ο χάρτης, ο οποίος στηρίζεται σε στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, φανερώνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση σε ό,τι αφορά στις αυτοκτονίες. Με βάση τα στοιχεία του ΠΟΥ στη χώρα μας οι αυτόχειρες αντιστοιχούσαν σε 3,8 ανά 100.000 κατοίκους, ποσοστό που είναι μακράν το χαμηλότερο από όποια πλευρά και αν το δει κανείς, είτε σε γεωγραφικό είτε σε επίπεδο χωρών που δοκιμάστηκαν από την κρίση (σ.σ. αν και οι επιστήμονες, παρά την πολιτική εκμετάλλευση, δεν την κατατάσσουν στις βασικές αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν σε αυτοκτονία).
    perierga.gr - Η Ευρώπη των αυτοκτονιών!
    Από τον χάρτη καταρρίπτεται και ένας άλλος μύθος, ότι οι Σκανδιναβικές χώρες κρατάνε τα σκήπτρα. Αν και η Φινλανδία βρίσκεται όντως αρκετά ψηλά, οι χώρες με το πιο υψηλό ποσοστό είναι αυτές της Ανατολικής Ευρώπης με την Λιθουανία να βρίσκεται στην πρώτη θέση ακολουθούμενη από Ρωσία και Ουγγαρία. Για να έχουμε και μία γενικότερη εικόνα του πλανήτη από τις μεγάλες χώρες το υψηλότερο ποσοστό εμφανίζει η Ινδία (21,1 αυτοκτονίες ανά 100.000 κατοίκους) και έπονται Ιαπωνία (18,5), Ηνωμένες Πολιτείες (12,1), Κίνα (7,8) και Βραζιλία (5,8).
    perierga.gr - Η Ευρώπη των αυτοκτονιών!
    H αυτοκτονία είναι γένους αρσενικού με τους άνδρες αυτόχειρες να είναι πολλαπλάσιοι από τις γυναίκες. Στην Ελλάδα οι άνδρες αυτόχειρες είναι κατά 4,8 περισσότεροι από τις γυναίκες ενώ τα πρωτεία στο άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στα δύο φύλα κρατάει η Πολωνία (σ.σ. η περίπτωση της Μάλτας δεν μπορεί να οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα λόγω του μικρού πληθυσμού).

Δεν υπάρχουν σχόλια: