Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

ΚΙΑΤΟ SOS: ΕΠΕΙΓΟΝ – ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ – ΔΙΑΔΩΣΤΕ !

Την Τρίτη 12/1/2016 θα συζητηθεί σε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σικυωνίων
το θέμα που προκύπτει απο την απόφαση της Διοίκησης της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας
να κλείσει η Υγειονομική Δομή Μονάδα Υγείας ΠΕΔΥ Κιάτου (το πρώην ΙΚΑ)
και να αποδεσμευθούν τα ακἰνητα πουχρησιμοποιούσε .
Η απόφαση επικαλείται την ανάγκη για ορθολογική κατανομή και καλύτερη αξιοποίηση των πόρων
στον τομέα υγείας και την ανάγκη για προσφορά αποδοτικότερων και πληρέστερων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες !
Το πρωί της Δευτέρας 11/1/2016 θα προβληθεί και θα συζητηθεί
το επαπειλούμενο κλείσιμο της Μονάδας Υγείας ΠΕΔΥ Κιάτου
στην πρωινή ζώνη της ΕΡΤ1 στην Ενημερωτική εκπομπή
με το Νίκο Αγγελίδη και τη Βασιλική Χαϊνά ( 07.00 – 08.00 )
Στις φωτογραφίες μπορείτε να δείτε απ ἐξω και απο μέσα (όσοι δεν την έχετε επισκεφθεί)
την Μονάδα Υγείας ΠΕΔΥ Κιάτου, αλλα και την απόφαση της 6ΔΥΠΕ.
Στα σχόλια μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο που ήδη έχουν υπογράψει
φορείς,σύλλογοι,συλλογικότητες και πολίτες
και το οποίο θα σταλει μετα απο την όποια αποδοχή του
και απο το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου σικυωνίων στον Υπουργό Υγείας κύριο Ξανθό
και στον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κύριο Πολάκη.
Τέλος στις αμέσως επόμενες ημέρες όσοι συμφωνείτε με το σκεπτικό του κειμένου,
μπορείτε να περάσετε απο την Μονάδα Υγείας ΠΕΔΥ Κιάτου
και να το υπογράψετε και ακὀμα καλύτερα να πάρετε αντίγραφο
και να το διακινήσετε για υπογραφἐς απο συγγενείς,φίλους και γείτονες.
ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΑΙ ΑΠΟ ΦΟΡΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ
Προς
• τον Υπουργὀ Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό.
• τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Παύλο Πολάκη. Κοινοποίηση
• Διοικητή 6ης ΔΥΠΕ κ. Γεώργιο Γιαννόπουλο.
• 6η ΔΥΠΕ, Διεύθυνση Προγραμματισμού & Ανάπτυξης Πολιτικών Παροχής
Υπηρεσιών Υγείας, Τμήμα Περιφερειακού Χάρτη & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας
Υγείας.
• Υπουργείο Υγείας, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
• ΠΕΔΥ Μ.Υ. Κιάτου.
• ΠΕΔΥ Κ.Υ. Κιάτου.
Οι υπογράφοντες κοινωνικοί φορείς, σύλλογοι, συλλογικότητες και πολίτες, εκφράζουμε την απόλυτη αντίθεσή μας στο οριστικό κλείσιμο της υγειονομικής δομής πρώην ΙΚΑ, πρώην ΕΟΠΥΥ και νυν Μονάδας Υγείας ΠΕΔΥ Κιάτου όπως αυτό περιγρἀφεται στην 5524/15.12.2015 απόφαση του Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Γ. Γιαννόπουλου, όπως εστάλει προς την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας και όπως κοινοποιήθηκε στην Μονάδα Υγείας ΠΕΔΥ Κιάτου και το Κέντρο Υγείας ΠΕΔΥ Κιάτου.
Η απόφαση αφορά την μεταστέγαση της Μονάδας Υγείας Κιάτου που λειτουργεί επι της οδού Καλογεροπούλου αρ. 46 στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Υγείας ΠΕΔΥ Κιάτου και την συνακόλουθη απομάκρυνση του πάσης φύσεως υλικού και εξοπλισμού καθώς και την αποδέσμευση των ακινήτων που χρησιμοποιούσε η μονάδα Υγείας ΠΕΔΥ Κιάτου.
Η υλοποίηση αυτής της απόφασης δεν εξυπηρετεί ούτε την ανάγκη ορθολογικής κατανομής και καλύτερης αξιοποίησης των πόρων στον τομέα υγείας, ούτε την ανάγκη προσφοράς αποδοτικότερων και πληρέστερων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες που επικαλείται η σχετική απόφαση αλλά ακριβώς τα αντίθετα.
Επιπρόσθετα η επαπειλούμενη κατάργηση της συγκεκριμένης υγειονομικής υποδομής δεν πρέπει να γίνει για τους παρακάτω λόγους:
• Το κτίριο είναι σύγχρονο, κατασκευασμένο στο τέλος της δεκαετίας του 90 με νοσοκομειακές προδιαγραφές (δομής, ηχομόνωσης, θερμομόνωσης κλπ) για παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας και πρώτων βοηθειὠν.
• Ανήκει στο Δημόσιο, δεν επιβαρύνεται με έξοδα ενοικίων και εκτείνεται σε δύο πτέρυγες με την μονάδα υγείας να καταλαμβάνει την βόρεια πτέρυγα εμβαδού περίπου χιλίων (1000) m2 .
• Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, έχει βασική πρόσβαση απο βορρά με πρόσοψη στο θαλάσσιο μέτωπο και το αλιευτικό καταφύγιο του Κιάτου και δευτερεύουσα πρόσβαση , προς την Π.Ε.Ο. Κορίνθου Πατρών, διαμέσου της νότιας πτέρυγας που στεγάζει τις διοικητικές υπηρεσίες του ΙΚΑ.
• Διαθέτει σε τρείς ορόφους δεκαπέντε (15) εξεταστήρια ασθενών απο 20 m2 το καθένα με πλήρες δίκτυο πρόσβασης στο internet στα οποία περιλαμβάνονται ιατρεία καρδιολογικό, γυναικολογικό, οφθαλμολογικό, ωτορινολαρυγγολογικό και οδοντιατρικό πλήρως εξοπλισμένα, τρείς (3) ευρύτατες αίθουσες αναμονής ασθενών περίπου εκατόν είκοσι (120) m2 εκάστη, χώρο λειτουργίας
ακτινολογικού εργαστηρίου περίπου εξήντα (60) m2 με προδιαγραφές πλήρους ακτινοπροστασίας, χώρο λειτουργίας εργαστηρίων περίπου 60 m2 , αίθουσα συνεδριάσεων Υγειονομικής επιτροπής περίπου 30 m2 , δέκα (10) βοηθητικούς χώρους απο 8 – 10 m2 ο καθένας.
• Διαθέτει πλήρη ενσύρματη δικτύωση ethernet για λειτουργική διασύνδεση ηλεκτρονικών υπολογιστών και πρόσβαση στο διαδίκτυο, ενώ στην μονάδα λειτουργεί υπηρεσία δωρεάν καταχώρησης ραντεβού ασθενών στους γιατρούς του πρωτοβάθμιου δικτύου.
• Διαθέτει μεγάλο και λειτουργικό υπόγειο με πέντε (5) αποθήκες εξοπλισμένες με μεταλλικά ράφια αρχειοθέτησης τύπου dexion και πλήρες λεβητοστάσιο που καλύπτει με κεντρικό σύστημα κλιματισμού τις ανάγκες ψύξης και θέρμανσης του κτιρίου.
• Διαθέτει μεγάλο ανελκυστήρα μεταφοράς ασθενών και φορείων και μεγάλο κλιμακοστάσιο επιφάνειας 30 m2.
• Στο ανατολικό του όριο γειτνιάζει με ανοικτά οικόπεδα που θα μπορούσαν στο άμεσο μέλλον να ενταχθούν στον περιβάλλοντα χώρο της υγειονομικής δομής και να εξυπηρετήσουν την ευχερέστερη πρόσβαση σ ̓αυτήν, δεδομένου οτι το μόνο πρόβλημα που υφίσταται είναι η ανάγκη διαμόρφωσης ράμπας πρόσβασης , πρόβλημα που έτσι και αλλοιώς μπορεί άμεσα να επιλυθεί.
• Στην Μονάδα Υγείας Κιάτου μέχρι πρόσφατα προσέφεραν καθημερινά τις υπηρεσίες τους δεκατρείς ιατροί και ένας οδοντίατρος και οι υποδομές όχι μονο επαρκούσαν απόλυτα αλλα μπορούσαν να καλύψουν άνετα και τυχόν συστέγαση του Κέντρου Υγείας Κιάτου. Το αντίθετο που επιχειρείται σήμερα δεν μπορεί να λειτουργήσει γιατι το Κέντρο Υγείας Κιάτου διαθέτει πολύ λιγότερους χώρους.
• Προ διετίας έγινε απο τον Διευθυντή του Κέντρου Υγείας Κιάτου κ. Αναστάσιο Χωρέμη, πρόταση μεταστέγασης των δομών του Κέντρου Υγείας Κιάτου, στην Μονάδα Υγείας Κιάτου εξ αιτίας όλων αυτών των πλεονεκτημάτων της.
• Είναι αναγκαίο να διατηρηθεί η συγκεκριμένη υγειονομική δομή, για τους πολλούς, άρτιους, σύγχρονους και λειτουργικούς χώρους εξυπηρέτησης αναγκών πρωτοβάθμιας παροχής υπηρεσιών υγείας. που διαθέτει αλλα και λόγω της πρόσφορης χωροταξικά θέσης της στο κέντρο της πόλης του Κιάτου.
Τα αρνητικά αποτελέσματα απο την εφαρμογή της απόφασης μεταστέγασης θα ήταν η άνιση χωροταξική κατανομή των κτιριακών υποδομών, η αδυναμία επαναλειτουργίας όλων των μέχρι πρόσφατα ενεργών υγειονομικών δομών λογω στενότητας χώρου στο Κέντρου Υγείας με αρνητικές συνέπειες για τους πολίτες της τοπικής κοινωνίας και τέλος η οριστική μη αναστρέψιμη απώλεια ενός δημόσιου κτιρίου που φτιάχτηκε για παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας προς όφελος των συμπολιτών μας.
Για όλους αυτούς τους λόγους
Ζητάμε την ανάκληση της συγκεκριμένης απόφασης, καθ ̓ όσον απο την εφαρμογή της δεν προκύπτει δημοσιονομικό όφελος, δεν εξυπηρετείται η ανάγκη της ορθολογικής κατανομής και καλύτερης αξιοποίησης των πόρων στον τομέα της υγείας, ενω αντίθετα προκύπτει δημοσιονομική ζημία σε βάρος της τοπικής κοινωνίας.
Θα ακολουθήσουν υπογραφές φορέων, συλλόγων, συλλογικοτήτων και πολιτών στα επόμενα φύλα.
KIATO1KIATO7KIATO8KIATO9KIATO4KIATO2KIATO6KIATO3KIATO5

Δεν υπάρχουν σχόλια: