Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος έβαλε τέλος στην αλιεία με βιντζότρατα

Την επιζήμια για το περιβάλλον και τα θαλάσσια είδη αλιεία με βιντζότρατα τερμάτισε με απόφαση του το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις 5 Μαρτίου 2015.
Θυμίζουμε ότι την άδεια αλιείας με βιντζότρατα είχε αποφασίσει στις 22 Δεκεμβρίου 2014 ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Καρασμάνη με την αιτιολογία ότι αυτό γίνεται για ερευνητικούς σκοπούς. Μάλιστα σε σχετικό δελτίο Τύπου το ΥΠ.Α.Α.Τ. επισήμανε: «Αξιοποιούμε την αλιεία με βιντζότρατα για ερευνητικούς σκοπούς ώστε οι ψαράδες μας που έμειναν χωρίς εισόδημα για μεγάλο χρονικό διάστημα να μπορέσουν να ανακτήσουν σταδιακά τις οικονομικές τους απώλειες».
Επιστήμονες που ασχολούνται με την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των ειδών του είχαν κάνει τότε λόγο για προκλητικές και ψηφοθηρικές προεκλογικές αποφάσεις και πρωτοβουλίες για την αλιεία.   
Ουσιαστικά ο κ. Καρασμάνης καταργώντας την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία με τη συνδρομή της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας, είχε βαφτίσει ως «επιστημονική έρευνα» την επαναφορά βασιλικού διατάγματος του 1966 για την αλιεία με βιντζότρατα.
Αν και τόνιζε ότι επανέφερε το «παραδοσιακό εργαλείο» που είναι τόσο επιζήμιο για το θαλάσσιο περιβάλλον για να συγκεντρωθούν επιστημονικά στοιχεία ουσιαστικά φρόντιζε για την εκλογική του πελατεία αδιαφορώντας για τις συνέπειες.
Την ανάκληση της απόφασης έγκρισης χορήγησης άδειας δοκιμαστικής αλιείας σε επαγγελματικά σκάφη, για την έρευνα εθνικής εμβέλειας «Σχέδιο αλιείας με βιντζότρατα για ερευνητικούς σκοπούς» υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Ευάγγελος Αποστόλου.




Η κυβέρνηση βάζει φρένο στη θαλάσσια καταστροφή!


δελτίο τύπου - 11 Μαρτίου, 2015
Η Greenpeace χαιρετίζει την απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου να ανακαλέσει την υπουργική απόφαση, η οποία είχε επαναφέρει τη λειτουργία της βιντζότρατας.
Η απόφαση[1] αυτή αποκαθιστά μια μεγάλη αδικία και βάζει τέλος στην καταστροφή που προκαλούσε αυτό το αλιευτικό εργαλείο στις ελληνικές θάλασσες[2].  Η Greenpeace καλεί τη νέα ηγεσία του υπουργείου να υιοθετήσει τώρα μία ολοκληρωμένη στρατηγική για τη θάλασσα και να πάρει μέτρα για τη βιώσιμη διαχείριση της αλιείας, ως προϋπόθεση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την προστασία χιλιάδων Ελλήνων παράκτιων ψαράδων[3].
Η προκλητική απόφαση του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Καρασμάνη, εν μέσω της προεκλογικής περιόδου, να επαναφέρει τη βιντζότρατα[4] στην ενεργό δράση για «ερευνητικούς» λόγους, έδωσε πρακτικά τη δυνατότητα στο εργαλείο αυτό να δραστηριοποιείται κοντά στις ακτές για μια ολόκληρη αλιευτική περίοδο. Η απόφαση αυτή παραβίαζε την ευρωπαϊκή  νομοθεσία[5], απειλούσε άμεσα το θαλάσσιο περιβάλλον και ερχόταν σε σύγκρουση με τη συντριπτική πλειονότητα των μικρών παράκτιων ψαράδων, οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση βλέποντας το επάγγελμά τους να σβήνει από την υποβάθμιση των θαλασσών και την υπεραλίευση.
«Σήμερα είναι μια καλή μέρα για τις θάλασσές και τους ψαράδες! Επιτέλους ανακλήθηκε μια εξωφρενική απόφαση, η οποία όχι μόνο υποβάθμιζε περαιτέρω το θαλάσσιο περιβάλλον, αλλά αποτελούσε και την επιτομή της αδιαφάνειας και του παραλογισμού που επικρατεί εδώ και χρόνια στον τομέα της αλιείας και έχει οδηγήσει στη σημερινή περιβαλλοντική κρίση των θαλασσών»,
δήλωσε η Άντζελα Λάζου Dean, υπεύθυνη της εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. 
«Τώρα το μεγάλο στοίχημα της νέας ηγεσίας είναι να διαχωρίσει την πολιτική της από το μέχρι σήμερα καθεστώς και να χαράξει μια νέα στρατηγική, η οποία θα έχει στο επίκεντρό της μια περιβαλλοντικά ορθή και συνάμα οικονομικά βιώσιμη αλιεία»,
συμπλήρωσε η Άντζελα Λάζου Dean. 
Η απόφαση αυτή αποτελούσε ένα ακόμα ξεκάθαρο παράδειγμα φωτογραφικής διάταξης που παρατείνει χαριστικά το χρόνο ζωής αυτού του καταστροφικού αλιευτικού εργαλείου, με θύμα τη θάλασσα. Με το πρόσχημα της «έρευνας» δόθηκε η ευκαιρία στις βιντζότρατες να δραστηριοποιηθούν ανενόχλητες στην ελληνική ακτογραμμή χωρίς ωστόσο να έχει υπογραφεί σύμβαση ανάθεσης του ερευνητικού έργου, χωρίς δηλαδή να υπάρχει έρευνα[6]!
Παρά τις σαφείς οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την απόρριψη του διαχειριστικού σχεδίου[7] για την επαναφορά του βιντζότρατας, οι προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες και η αρμόδια για την αλιεία υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προσπαθούσαν πεισματικά να βρουν τρόπους για την επαναλειτουργία της, αντί να επικεντρωθούν στην υιοθέτηση ουσιαστικών μέτρων για την αποτελεσματική προστασία των φυσικών μας πόρων.
Στη χώρα μας, εν μέσω κρίσης ο τομέας της αλιείας, ως δυνητικά παραγωγικός κλάδος, έχει καίριο ρόλο στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας, με δεδομένο ότι μπορεί να εξασφαλίσει την οικονομική ευημερία ενός σημαντικού μέρους της κοινωνίας μας, ειδικά σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές.

Η Greenpeace καλεί τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου να προχωρήσει στις ακόλουθες πρωτοβουλίες:
  • δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου στις Βόρειες Κυκλάδες για τον περιορισμό καταστροφικών πρακτικών και την αποτελεσματική προστασία των ιχθυαποθεμάτων της περιοχής
  • ενδυνάμωση των παράκτιων ψαράδων που δεσμεύονται σε βασικές αρχές βιώσιμης αλιείας και πρόσβαση κατά προτεραιότητα στις αλιευτικές ευκαιρίες
  • ενίσχυση της πρόσβασης των παράκτιων αλιέων στην αγορά
  • προσαρμογή της αλιευτικής ικανότητας του ελληνικού στόλου σε βιώσιμα επίπεδα
  • συλλογή επαρκών επιστημονικών στοιχείων για την κατάσταση των ελληνικών θαλασσών και των αλιευτικών αποθεμάτων.Σημειώσεις προς συντάκτες:
    [1] Yπ’ αριθμ. 10245/163681/30-12-2014 – Επανάληψη στο ορθό 5-1-2015 (Α.Δ.Α.: 6ΦΛ6Β-ΜΗΕ) απόφαση για την Έγκριση χορήγησης άδειας δοκιμαστικής αλιείας σε επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη, για την έρευνα εθνικής εμβέλειας «Σχέδιο αλιείας με βιντζότρατα για ερευνητικούς σκοπούς»
    [2] Yπ’ αριθμ. 1696/26429/5-3-2015 (ΑΔΑ: 6Ν55465ΦΘΗ-ΖΛΝ) απόφαση ανάκλησης της υπ’ αριθμ. 10245/163681/30-12-2014 – Επανάληψη στο ορθό 5-1-2015 (Α.Δ.Α.: 6ΦΛ6Β-ΜΗΕ) απόφαση για την Έγκριση χορήγησης άδειας δοκιμαστικής αλιείας σε επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη, για την έρευνα εθνικής εμβέλειας «Σχέδιο αλιείας με βιντζότρατα για ερευνητικούς σκοπούς».
    [3] Δείτε σχετική ανοιχτή επιστολή της Greenpeace με θέμα: «Η προστασία του περιβάλλοντος είναι το απαραίτητο πρώτο βήμα για την ανάπτυξη μιας χώρας.
    [4] Η βιντζότρατα είναι παράκτιο συρόμενο εργαλείο. Αποτελείται από ένα σάκο τράτας που σύρεται με βίντσι από ένα σκάφος το οποίο έχει δεθεί στην ακτή. Ψαρεύει κατεξοχήν πάνω από τα λιβάδια Ποσειδωνίας (Posidonia oceanica), τα οποία αποτελούν ένα ευαίσθητο ενδιαίτημα προστατευόμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
    [5] Με το άρθρο 4 παράγραφος 1 εδάφιο 1, ο Κανονισμός (ΕΚ) αρ. 1967/2006 απαγορεύει γενικά την αλιεία με συρόμενα εργαλεία πάνω από υποθαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας (Posidonia oceanica). Επιτρέπει την αλιεία μόνο σε μικρές εκτάσεις με υποθαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας, δηλαδή όχι περισσότερο από το 1/3 της έκτασης σε κάθε συγκεκριμένη περιοχή και συνολικά, όχι πάνω από το 1/10 της έκτασης των υποθαλάσσιων λιβαδιών που υπάρχουν στα χωρικά ύδατα του Κράτους Μέλους. Αυτό προϋποθέτει την ύπαρξη χάρτη της συνολικής έκτασης των υποθαλάσσιων λιβαδιών που απαντούν στα χωρικά ύδατά του, κάτι που «δεν υπάρχει» στην Ελλάδα.
    Με το άρθρο 13 παράγραφος 1, Η χρήση συρόμενων εργαλείων απαγορεύεται εντός 3 ναυτικών µιλίων από την ακτή ή εντός αποστάσεως από την ακτή μέχρι την ισοβαθή των 50 μέτρων στην περίπτωση που το βάθος αυτό συναντάται σε μικρότερη απόσταση από την ακτή.
    [6] Όπως αναφέρεται στην απόφαση ανάκλησης
    [7] Δείτε σχετικό δελτίο τύπου της Greenpeace
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: