Κυριακή, 8 Φεβρουαρίου 2015

ΧΙΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Αρνιακός στο Newsbomb: Χιόνια και στο κέντρο της Αθήνας
Σφοδρό θα είναι το κύμα κακοκαιρίας που θα πλήξει τη χώρα από το βράδυ της Κυριακής (8/2/2015) με κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις ανέμους και τις πολικές θερμοκρασίες.Ο Τάσος Αρνιακός μίλησε
για το κύμα κακοκαιρίας που θα «χτυπήσει» τη χώρα.
Αναλυτικά η πρόγνωση του κ. Αρνιακού
Μετά το ήπιο και σχεδόν ανοιξιάτικο σαββατοκύριακο από τις νυχτερινές ώρες της Κυριακής (8/2) θα επέλθει ψυχρή εισβολή από την Σκανδιναβία με βασικά χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις βοριάδες, τις  πολικές θερμοκρασίες, ενώ βροχές και καταιγίδες θα πλήξουν τις θαλάσσιες και νησιώτικες περιοχές της χώρας.
Οι ισχυρές χιονοπτώσεις θα ξεκινήσουν πρώτα από τα ορεινά και σταδιακά θα μεταφερθούν στα ημιορεινά, πεδινά και νησιωτικά τμήματα ολόκληρης σχεδόν της χώρας.
Από τα μεσάνυχτα και ύστερα έως τα ξημερώματα της Δευτέρας (9/2) θα σημειωθούν πυκνές χιονοπτώσεις στη δυτική Μακεδονία, την Ήπειρο, τη δυτική Θεσσαλία, την κεντρική Στερεά Ελλάδα, την βόρεια και κεντρική Πελοπόννησο.
Σταδιακά τα χιόνια θα επεκταθούν στην κεντρική Μακεδονία, τη Θράκη, την ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια και τις Σποράδες, την ανατολική Πελοπόννησος, τις Κυκλάδες και τη δυτική Κρήτη.
Θυελλώδεις βοριάδες θα πνέουν στο Αιγαίο οι οποίοι θα φτάσουν τα 9 με 10 και τοπικά τα 11 μποφόρ.
Σημαντική πτώση θα παρουσιάσει η θερμοκρασία που θα κυμανθεί 10 με 12 βαθμούς χαμηλότερα από τις θερμοκρασίες του Σαββατοκύριακου.
Τα χιόνια σταδιακά θα επεκταθούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Ιονίου πελάγους.
Χιόνια και στην Αττική
Στην Αττική χιόνια θα «πέσουν» από το μεσημέρι  της Δευτέρας (9/2), πρώτα στα βουνά και από το βράδυ στα δυτικά και βόρεια προάστια τα οποία θα επεκταθούν αργότερα στα ανατολικά με παχύτερες χιονοστρώσεις από την Αττική οδό και πάνω.
Στο λεκανοπέδιο και στον αστικό ιστό της πρωτεύουσας, στα νότια προάστια και τα νησιά του Σαρωνικού θα σημειωθούν περισσότερες βροχές και χιονόνερο με λιγότερες χιονοπτώσεις, χωρίς όμως να το «στρώσει».
Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και την Τρίτη (10/2) στις ανατολικές, νότιες, ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές.
Σταδιακή βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός στα δυτικά και τα βόρεια της χώρας όπου θα υπάρξουν μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας, με ισχυρό όμως παγετό και την ελάχιστη θερμοκρασία να «αγγίζει» τους -11 και τους -12 βαθμούς.
Παρόμοιος θα διατηρηθεί ο καιρός και τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας. Τα ισχυρά φαινόμενα και οι θυελλώδεις άνεμοι θα εξασθενήσουν σταδιακά με το κρύο ωστόσο να παραμένει ισχυρό.
Στο πόδι οι Αρχές
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, των χιονοπτώσεων και του παγετού.
Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:
Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:
 • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
 • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
 • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
 • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
 • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
 • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Αν μετακινούνται πεζή:
 • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
 • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)
Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων καταιγίδων:
 • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
 • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
 • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.
 • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
 • Να ντύνονται κατάλληλα.
 • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν τη νέα ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr
Δημοσίευση σχολίου