Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Στον έλεγχο των τραπεζών περνά η Σελόντα

Στον έλεγχο των τραπεζών περνά η Σελόντα
Στον έλεγχο των τραπεζών περνά η εταιρεία ιχθυοκαλλιεργειών Σελόντα με ποσοστό 82% ενώ η οικογένεια Στεφανή περιορίζει τη συμμετοχή της στο 4% μετά την έγκριση από τη γενική συνέλευση της εταιρείας του σχεδίου αναδιάρθρωσης που προβλέπει γενναία μετοχοποίηση χρεών της τάξης των 50 εκατ. ευρώ και έκδοση ομολογιακών δανείων έως το ποσό των 105 εκατ. ευρώ για την αναδιάρθρωση του δανεισμού.

Η Σελόντα είναι η πρώτη από τις μεγάλες εταιρείες του κλάδου στην οποία οι τράπεζες αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο και ταυτόχρονα οι ιδρυτικοί μέτοχοι, ως υπεύθυνοι για τη δυσμενή θέση στην οποία έχει περιέλθει ο όμιλος,  αποχωρούν και από το day to day management.

Όπως όλα δείχνουν, το μοντέλο της Σελόντα θα ακολουθηθεί και στον Νηρέα, ενώ ήδη οι τράπεζες έχουν πάρει υπό την σκέπη τους και τη Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, η οποία έχει κάνει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 με το business plan να προβλέπει και εκεί μετοχοποίηση χρεών και νέα κεφάλαια κίνησης.

Στη συνέλευση εγκρίθηκε το νέο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, στο οποίο  πλέον συμμετέχουν ο κ. Αθανάσιος Σκορδάς (πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης), ο κ.  Γιώργος Αντύπας πρόεδρος του Δ.Σ.. του Περσέα, ο κ. Γιάννης Ανδριανόπουλος (το μόνο εκτελεστικό από τα μέλη του Δ.Σ.), ο κ. Γιάννης Στεφανής, η κυρία. Κωνστανίνα Λάζαρη, ο κ. Μιχάλης Κόκκινος και ο κ. Παναγιώτης Αλαγιάννης. Από την πλευρά τους, οι τέσσερις πιστώτριες τράπεζες υπέδειξαν τέσσερα μέλη στο ΔΣ. (Σκορδάς, Κόκκινος, Αλαγιάννης και Λάζαρη).

Η Σελόντα μετρά 34 χρόνια ζωής και η οικογένεια Στεφανή ήταν από τις πρώτες που διέβλεψαν τη δυναμική ανάπτυξη του κλάδου. H εταιρεία εισήχθη στο χρηματιστήριο το 1994 και από τότε ακολούθησε ανοδική πορεία, αλλά τα τελευταία χρόνια μετά από λάθη της διοίκησης η εικόνα αντεστράφη και σήμερα βρίσκεται  με αρνητικά ίδια κεφάλαια και με υποχρεώσεις που φθάνουν τα 245 εκατ. ευρώ.

Σελόντα: "Κλείδωσε" η αναδιάρθρωση Το "πράσινο φως" στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της Σελόντα έδωσαν πριν από λίγη ώρα οι μέτοχοι της εταιρείας, ενεργοποιώντας τις διαδικασίας για το πρώτο restructuring στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών.

Συγκεκριμένα, οι μέτοχοι στη σημερινή γενική συνέλευση ενέκριναν το σύνολο των θεμάτων της ημερησίας διάταξης, ήτοι το reverse split, την κεφαλαιοποίηση ποσού 50,4 εκατ.ευρώ, τη ρύθμιση ποσού 100 εκατ. ευρώ και την αλλαγή των μελών του διοικητικού συμβουλίου, τα βασικά προαπαιτούμενα για την υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης που συμφώνησε η διοίκηση με τις πιστώτριες τράπεζες.

“Η σημερινή απόφαση σηματοδοτεί ότι η εταιρεία υλοποίησε όσα είχε υποσχεθεί και αποτελεί την πρώτη εταιρεία που αναδιαρθρώνεται. Ολοκληρώνεται μετά τη σημερινή απόφαση ένα κεφάλαιο 33 ετών. Ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο σήμερα. Η εταιρεία δυσφημίστηκε αλλά απόδειξη είναι το που βρίσκεται σήμερα. Διαθέτουμε διαθέσιμα που μας επιτρέπουν να συνεχίσουμε ό,τι και αν συμβεί”, ανέφερε ο κ. Γιάννης Στεφανής, εκ των ιδρυτών της εισηγμένης, μετά την ολοκλήρωση της γενικής συνέλευσης, η οποία πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων έπειτα από αίτημα που κατέθεσαν οι τράπεζες.

Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών και μετά την μετοχοποίηση των χρεών, οι τράπεζες θα ελέγχουν πλέον το 82% της εταιρείας, το ποσοστό της οικογένειας Στεφανή θα υποχωρήσει περίπου στο 4%, η Linneaus Capital 3,4%.

Σε ότι αφορά στην μετέπειτα πορεία της Σελόντα, θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που θα ληφθούν για την Νηρέας και την Δίας, σημείωσε η διοίκηση της εταιρείας, αλλά και από την γενικότερη κατάσταση της αγοράς, όπου η Τουρκία αποκτά ολοένα και μεγαλύτερα μερίδια αγοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: