Κυριακή, 27 Απριλίου 2014

Μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες σε Αργος και Νεμέα από την χαλαζόπτωση-Επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες σήμερα και αύριοΕπιδείνωση του καιρού, με έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους και χαλαζόπτωση, προβλέπει για σήμερα και αύριο, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ). Σοβαρά προβλήματα λόγω των σφοδρών καταιγίδων και της χαλαζόπτωσης σημειώθηκαν ήδη σε καλλιέργειες σε Άργος και Νεμέα, αλλά και στο οδικό δίκτυο της Κορινθίας.Ισχυρή βροχόπτωση και χαλάζι έπληξαν σήμερα το πρωί, την ευρύτερη περιοχή του Άργους και της Νεμέας, προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε καλλιέργειες στον αργείτικο κάμπο, ενώ προβλήματα δημιουργήθηκαν και στο οδικό δίκτυο, αφού σημειώθηκαν κατολισθήσεις στο δρόμο προς την Αρχαία Νεμέα.Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους, θα συνεχιστούν σήμερα στην Αττική και την υπόλοιπη χώρα, τουλάχιστον μέχρι τις βραδινές ώρες, οπότε στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα εξασθενήσουν πρόσκαιρα.Αύριο, Δευτέρα, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν κατά διαστήματα στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά, το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα (τα φαινόμενα πιθανόν στη δυτική Στερεά και την Πελοπόννησο να είναι έντονα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες). Εξασθένηση ή και βελτίωση αναμένεται στις περισσότερες περιοχές το βράδυ.
Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Συμβουλές από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν προβλήματα από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα:
· Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου κατά την εκδήλωση των καιρικών φαινομένων.
· Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
· Σε περίπτωση εκδήλωσης χαλαζόπτωσης να καταφεύγουν σε ασφαλή χώρο και εφόσον έχουν ζώα να μεριμνούν ώστε και αυτά να βρίσκονται επίσης σε ασφαλή χώρο.
· Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
· Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
· Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους, ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων και αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου και να πληροφορήσουν τους οικείους για τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν.
· Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.
· Να αποφεύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
Δημοσίευση σχολίου