Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Πώς θα γλυτώσετε το σπίτι σας, αν σας ήρθε το χαρτί της κατάσχεσης

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, ανακοίνωσε τη διαδικασία για να αποφύγουν τον πλειστηριασμό 27.000 ιδιοκτήτες. Σε ποια δάνεια αφορά η ρύθμιση
Είκοσι επτά χιλιάδες φυσικά πρόσωπα κρατούν στο χέρι τους το κατασχετήριο για το σπίτι τους, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και θα πρέπει να προχωρήσουν σε άμεση ενημέρωση των τραπεζών για να αποφύγουν τον πλειστηριασμό.
Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, μετά από αίτημα των τραπεζών-μελών της, ενημέρωσε τη Δευτέρα ότι οι τράπεζες θα παραλαμβάνουν υπεύθυνες δηλώσεις του άθρου 2, παρ. 2α του ν.4224/2013 για την προστασία της κύριας κατοικίας από πλειστηριασμό, μέχρι και την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014.
Οι πληροφορίες κύκλων του υπουργείου αναφέρουν ότι τα 27.000 κατασχετήρια αφορούν σε 76.000 δάνεια εκ των οποίων τα 62.000 αφορούν παγωμένα κατασχετήρια και 14.000 αφορούν δάνεια που εντάχθηκαν στις διατάξεις του νόμου Παπαθανασίου (πάγωμα των πλειστηριασμών για οφειλές έως και 200.000 ευρώ).
Παράταση για τους ενήμερους οφειλέτες
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι παρατάθηκε για τρεις μήνες, σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης Α. Σκορδά, η δυνατότητα υπαγωγής στο πρόγραμμα διευκόλυνσης που ισχύει για τους ενήμερους οφειλέτες.
Η παράταση κρίθηκε αναγκαία, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος για το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, που συστάθηκε με τον πρόσφατο νόμο 4224/31-12-13, να αξιολογήσει την πορεία του προγράμματος.
Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου: το πρόγραμμα διευκόλυνσης για ενήμερους οφειλέτες αφορά έναν μηχανισμό αποπληρωμής δανειακών υποχρεώσεων που βασίζεται αποκλειστικά στη τρέχουσα οικονομική δυνατότητα του κάθε δανειολήπτη και όχι σε ποια οικονομική κατάσταση βρισκόταν όταν σύναπτε τη δανειακή σύμβαση με το πιστωτικό ίδρυμα.
Ο υπαγόμενος στη ρύθμιση δανειολήπτης δεν θα καταβάλλει δόση μεγαλύτερη του 30% του καθαρού εισοδήματος του.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: