Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Η Ρόδος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – Δύο γυναίκες νεκρές από τη θεομηνία

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί η Ρόδος, μετά τη θεομηνία που το έπληξε, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές και ανθρώπινα θύματα. Ενισχύσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων μεταβαίνουν επειγόντως από την Αθήνα.

Συγκεκριμένα, νεκρή εντόπισαν άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας μια 27χρονη δασκάλα στη θαλάσσια περιοχή του χωριού Κρεμαστή, τα ξημερώματα του Σαββάτου. Επίσης, αγνοείται ένας 50χρονος συνάδελφός της.

Συγκεκριμένα, το απόγευμα της Παρασκευής το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν τρεις εκπαιδευτικοί, παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά στη γέφυρα της Κρεμαστής. Και οι τρεις βγήκαν από το αυτοκίνητο για να σωθούν. Ωστόσο, μόνο ένας από αυτούς, ο οποίος όπως κατέθεσε στην αστυνομία γατζώθηκε από το πέλμα της γέφυρας κατάφερε να μην παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά και να διασωθεί λίγη ώρα αργότερα από την πυροσβεστική που έσπευσε στο σημείο.


Επίσης, το βράδυ της της Παρασκευής ανασύρθηκε νεκρή άλλη μία γυναίκα, 40 ετών, στην κοίτη χειμάρρου στην γέφυρα Μαριτσών στην Ιαλυσό. Όπως έγινε γνωστό, η γυναίκα εντοπίστηκε νεκρή αφού υποχώρησαν τα νερά μετά την θεομηνία που έπληξε το βόρειο τμήμα του νησιού.

Το πρωί του Σαββάτου μεταβαίνει στη Ρόδο από την Αθήνα ομάδα πυροσβεστών της ΕΜΑΚ, με ελικόπτερο Σούπερ Πούμα, για να συνδράμει τις δυνάμεις που βρίσκονται εκεί μια. Μαζί τους θα μεταβεί και η γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου. Η ΕΜΑΚ θα συμμετάσχει κυρίως στις έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοούμενων, αλλά και σε άλλες επιχειρήσεις που θα γίνουν στις πληγείσες περιοχές.

Η ισχυρή βροχόπτωση εκδηλώθηκε περίπου στις 3 το μεσημέρι της Παρασκευής και διήρκεσε περίπου δύο ώρες. Ενδεικτικό είναι ότι η οδός Ηρακλειδών στην Ιαλυσό μετατράπηκε σε ποτάμι με ύψος νερού κοντά στο μισό μέτρο. Αντίστοιχη ήταν η κατάσταση στους δρόμους από το Φαληράκι μέχρι και την Κρεμαστή. Ενδεικτικό της έντασης των φαινομένων που έπληξαν το νησί ήταν το γεγονός ότι στην Ιαλυσό περισσότερα από 100 αυτοκίνητα παρασύρθηκαν και κατέληξαν στο παλαιό νεκροταφείο, το ένα πάνω στο άλλο.


Η πυροσβεστική της Ρόδου έχει τεθεί σε επιφυλακή, με τις κλήσεις για άντληση υδάτων ξεπερνούν τις 260. Oι δρόμοι από το Φαληράκι μέχρι την Κρεμαστή μετατράπηκαν σε ποτάμια, με το ύψος του νερού να ξεπερνά σε ορισμένα σημεία και το μισό μέτρο, ενώ εξαιτίας της πρωτοφανούς νεροποντής και των κεραυνών που έπεσαν πολλές περιοχές της Ρόδου βυθίστηκαν στο σκοτάδι, καθώς διεκόπη το ηλεκτρικό ρεύμα.




 
 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: