Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Οι άνθρωποι που βλέπουν τα αεροπλάνα να περνούν. Ξυστά πάνω από τα κεφάλια τους

Δείτε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες που κόβουν την ανάσα από το St Maarten της Καραϊβικής (Pics + Vid)
Μαγιό, παραλία με μαγευτικά νερά και αεροπλάνα να περνάνε λίγα μέτρα πάνω από τα κεφάλια των λουόμενων. Που γίνονται όλα αυτά; Στο St Maarten της Καραϊβικής.
Το St Maarten (ελληνιστή Άγιος Μαρτίνος) συγκαταλέγεται στους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Καραϊβικής και όχι άδικα.
Πέραν όμως από τα μαγευτικά νερά και τη φυσική ομορφιά της παραλίας, δεκάδες επισκέπτες καταλαμβάνουν κάθε χρόνο την παραλία "Maho" του νησιού για να φωτογραφίσουν αεροπλάνα.
 
Για τους λάτρεις του "plane spotting", η συγκεκριμένη τοποθεσία θεωρείται το απόλυτο σημείο για να ασκήσουν το παράτολμο χόμπι τους. Σημειώνεται μάλιστα, πως υπάρχει σχετική επιγραφή που ενημερώνει τον κόσμο για την επικινδυνότητα του όλου εγχειρήματος.
Παρόλα αυτά, τουρίστες από όλο τον κόσμο, ποζάρουν δίπλα ακριβώς από τον αεροδιάδρομο του τοπικού αεροδρομίου (Princess Juliana International Airport) με Boeing 747 και λοιπά ελικοφόρα και μη αεροπλάνα, να περνούν λίγα μέτρα πάνω από τα κεφάλια και τις ψηφιακές μηχανές τους.

Ο Άγιος Μαρτίνος βρίσκεται στις Μικρές Αντίλλες. Το νησί έχει μοιραστεί από τους Γάλλους και τους Ολλανδούς με το πνεύμα καλής γειτονίας, συνεργασίας και της αμοιβαίας φιλίας για σχεδόν 350 χρόνια.
Θεωρείται υπερπόντιο διαμέρισμα της Γαλλίας (τμήμα της Αποικίας της Γουαδελούπης) και συνεπώς εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και το Ολλανδικό κομμάτι του νησιού που θεωρείται γη του Βασιλείου των Κάτω Χωρών (Land Sint Maarten), που μέχρι το 2010 ήταν μέλος των Ολλανδικών Αντιλλών.
Ο πληθυσμός του νησιού ανέρχεται στα 75.000 άτομα. 39.000 ζουν στην Ολλανδική πλευρά και 35.925 στη Γαλλική πλευρά.
Οι κυνηγοί των "σιδερένιων πουλιών"
Το planespotting είναι ένα ιδιαίτερο χόμπι. Πρόκειται για θέαση και φωτογράφηση αεροπλάνων. Τις περισσότερες φορές λαμβάνει χώρα δίπλα σε μεγάλα αεροδρόμια και σε σημεία πάνω από τα οποία τα αεροπλάνα πραγματοποιούν χαμηλές πτήσεις. Και είναι επίσης, πραγματικό "κυνήγι", αφού οι "σπότερς" μπορεί να περιμένουν ώρες ολόκληρες για μια καλή λήψη.
Οι "σπότερς" προσπαθούν να φωτογραφίσουν όσα περισσότερα νηολόγια μπορούν (μία σειρά από αριθμούς ή γράμματα που είναι μοναδικά για κάθε αεροπλάνο) και να μελετήσουν τους τύπους των αεροσκαφών που παρατηρούν.
Σημειώνεται ότι στο εξωτερικό τα περισσότερα αεροδρόμια διαθέτουν εξωτερικούς χώρους παρατηρήσεων αεροσκαφών για τους λάτρεις του αντικειμένου.
Στην Ελλάδα, "παράδεισος" του planespotting, θεωρείται το αεροδρόμιο της Σκιάθου.
 
Πηγή: Dailymail, air-born.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: