Τρίτη, 14 Μαΐου 2013

Υπογράφηκε η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας από τους κοινωνικούς εταίρους, εκτός του ΣΕΒ

Ποια είναι η απόφαση των ετέρων για τη νέα Συλλογική Σύμβαση. "Δεν μας ενδιαφέρει να διασώσουμε τα προσχήματα των επαγγελματιών του συνδικαλισμού", τονίζει ο ΣΕΒ
Χωρίς την υπογραφή του ΣΕΒ εγκρίθηκε από τη ΓΣΕΕ, τους ξενοδόχους, (ΣΕΤΕ) τους επαγγελματοβιοτέχνες (ΓΕΣΕΒΕ) και τους εμπόρους (ΕΣΕΕ), η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Η νέα σύμβαση λήγει στις 31/12/2013 και έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, ώστε να καλύπτεται το χρονικό διάστημα που ίσχυε η μετενέργεια της προηγούμενης, ενώ δίνει τη δυνατότητα στα συμβαλλόμενα μέρη -εάν το επιθυμούν- να παρατείνουν την ισχύ της για ένα έτος, χωρίς να απαιτείται νέα διαπραγμάτευση.
Συμφωνία για διατήρηση του επιδόματος γάμου (10%)
Στην τελική συμφωνία δεν περιλαμβάνονται μισθολογικά θέματα, αφού ο κατώτερος μισθός ορίζεται με νόμο, όμως οι συμβαλλόμενοι συμφώνησαν στη διατήρηση του επιδόματος γάμου (10%) και των θεσμικών ρυθμίσεων που περιλάμβαναν οι προηγούμενες συμβάσεις.
Ο ΣΕΒ δεν υπέγραψε τη σύμβαση και αντιπρότεινε "πρωτόκολλο συμφωνίας επί βασικών θεμάτων και αρχών", υποστηρίζοντας ότι "εκ του μνημονίου έχει περιοριστεί δραματικά ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων και υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αποτελεί παρωδία".
Οι επιχειρήσεις - μέλη του ΣΕΒ θα συνεχίσουν να καταβάλουν το επίδομα γάμου
Οι επιχειρήσεις, όμως, που είναι μέλη του ΣΕΒ θα συνεχίσουν να καταβάλουν το επίδομα γάμου, όπως προβλέπει ψήφισμα που ενέκρινε χθες η γενική συνέλευση του Συνδέσμου.
Σε δηλώσεις τους μετά τη λήξη της συνάντησης, οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων που υπογράφουν τη νέα σύμβαση υποστήριξαν ότι με την εξέλιξη αυτή παραμένει "ανοιχτός" ο διάλογος και "ζωντανές" οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και κατηγόρησαν τον ΣΕΒ ότι με τη στάση που κράτησε "απεμπόλησε" τον ηγετικό του ρόλο.
Οι εκπρόσωποι της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας ΓΕΣΕΒΕ, Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος, α' αντιπρόεδρος, και Νίκος Σκορίνης, γενικός γραμματέας, ανέφεραν στις δηλώσεις τους ότι είναι αναγκαίο να τεθεί ένα όριο στις μειώσεις των αμοιβών των εργαζομένων, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα οδηγηθούμε σε "κοινωνικό αυτοματισμό".
Υποστήριξαν δε ότι αν δεν υπήρχε η σημερινή συμφωνία το 80% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα θα έπεφτε στα 586 ευρώ και αυτό σε μια εσωστρεφή οικονομία σαν την ελληνική θα οδηγούσε σε κλείσιμο μικρομεσαίων επιχειρήσεων και κατά συνέπεια στην αύξηση της ανεργίας και σε περεταίρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
Από την πλευρά του ο Γιώργος Βερνίκος, γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), υποστήριξε ότι η αγορά δεν έχει ανάγκη μεγαλύτερης μείωσης του κόστους εργασίας, αλλά διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούν συναινετικές διαδικασίες και συνεργασία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και τόνισε ότι ο κλάδος του τουρισμού -που εκπροσωπεί- μεταφέρει αισιόδοξα μηνύματα.
"Η υπογραφή σύμβασης σημαίνει ότι από αύριο δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις για τους εργαζόμενους", ανέφερε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κροκίδης και υποστήριξε ότι η άρνηση του ΣΕΒ να υπογράψει, τον απομονώνει από τους κοινωνικούς εταίρους.
"Χιλιάδες εργαζόμενοι αποκτούν θεσμικό δίχτυ προστασίας", υποστήριξε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) Γιάννης Παναγόπουλος και προσέθεσε ότι "όλες οι θεσμικές προβλέψεις των προηγούμενων εθνικών συλλογικών συμβάσεων, όπως οι εκπαιδευτικές άδειες, οι άδειες τοκετού και λοχείας, εξακολουθούν να ισχύουν".
Εκτίμησε, επίσης, ότι η πρόταση του ΣΕΒ για πρωτόκολλο συνεργασίας δεν έχει σχέση με τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και σημείωσε τις απουσίες "όχι μόνο του ΣΕΒ, αλλά και ορισμένων παρατάξεων, από τον κοινωνικό διάλογο".
"Την τελευταία μέρα της λήξης της μετενέργειας καταφέραμε το ελάχιστο, να τη διατηρήσουμε ζωντανή", δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Νίκος Κιουτσούκης και προσέθεσε ότι "οι μόνιμοι απόντες των διαπραγματεύσεων και των κοινωνικών εταίρων θα κριθούν από την κοινωνία".
"Δεν μας ενδιαφέρει να διασώσουμε τα προσχήματα των επαγγελματιών του συνδικαλισμού", τονίζει ο ΣΕΒ
Ο ΣΕΒ κατέθεσε στη σημερινή συνάντηση πρόταση για υπογραφή πρωτοκόλλου συμφωνίας και εκκίνηση διαπραγματεύσεων για υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) που θα ίσχυε από 1-1-2014.
Σε ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι "δεν μας ενδιαφέρει να διασώσουμε τα προσχήματα των επαγγελματιών του συνδικαλισμού" και κάνει λόγο για "παρωδία Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, ένα αδειανό πουκάμισο, που δεν έχει ούτε νομική υπόσταση, ούτε ουσιαστικό αντίκρισμα για τους εργαζόμενους".
Συγκεκριμένα σημειώνει:
"Ο ΣΕΒ δεν είναι διατεθειμένος να βαφτίσει το κρέας, ψάρι. Δεν μπορεί να βάλει την υπογραφή του σε μία παρωδία Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, ένα αδειανό πουκάμισο, που δεν έχει ούτε νομική υπόσταση, ούτε ουσιαστικό αντίκρισμα για τους εργαζόμενους: τα θεσμικά υπερκαλύπτονται από το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, το δε επίδομα γάμου, ως μοναδικό μισθολογικό αντικείμενο, αφορά στενά τα μέλη κάθε οργάνωσης και από πλευράς μας είχε ήδη κατοχυρωθεί. Αυτή η δήθεν ΕΓΣΣΕ ισοδυναμεί με ακύρωση του ίδιου του θεσμού. Και σ' αυτό, ο ΣΕΒ αρνείται να συμπράξει.
Δεν μας ενδιαφέρει να διασώσουμε τα προσχήματα των επαγγελματιών του συνδικαλισμού. Στόχος μας είναι να διαφυλάξουμε στην πράξη την αξιοπρέπεια της εργασίας. Προτεραιότητά μας να ανταποκριθούμε στην αγωνία των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που σήμερα είναι χωρίς δουλειά και χωρίς μέλλον.
Σε αυτά αποσκοπούσε η αντιπρόταση που κατέθεσε ο ΣΕΒ για ένα πρωτόκολλο συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων, που ισχυροποιούσε τα θεσμικά κεκτημένα, θεσμοθετούσε τη στήριξη της οικογένειας και οδηγούσε σε μία νέα πρότυπη ΕΓΣΣΕ, η οποία θα ίσχυε από τον Ιανουάριο του 2014. Αυτή η πρόκληση παραμένει για εμάς ανοιχτή".
Για το επίμαχο θέμα του οικογενειακού επιδόματος, η πρόταση του ΣΕΒ ανέφερε:
"Οι κοινωνικοί εταίροι αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα στήριξης του θεσμού της οικογένειας, στις κρίσιμες αυτές περιστάσεις. Δεσμεύονται να επεξεργαστούν -σε συνεργασία με την Πολιτεία- προγράμματα ειδικής στήριξης, με υπηρεσίες ή άλλο ισοδύναμο τρόπο, ειδικά για όσους αμείβονται με τα κατώτατα μισθολογικά όρια.
Μέχρι την ενεργοποίηση τέτοιων προγραμμάτων, και κατ' ανώτατο όριο για ένα έτος από σήμερα, οι κοινωνικοί εταίροι συμφωνούν αντί άλλης στήριξης να συνεχίσουν να καταβάλουν το επίδομα γάμου, που προβλέπει η ΕΓΣΣΕ 2010-2013, στους εργαζομένους που το λαμβάνουν, οι δε επιχειρήσεις-μέλη των οργανώσεων που υπογράφουν το παρόν δεν θα κάνουν χρήση του δικαιώματος μονομερούς περικοπής που παρέχει ο νόμος".
Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ
Δημοσίευση σχολίου