Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2013

Κυκλοφορούν γυμνοί στη Θεσσαλονίκη


O John Mask και ο Μιχάλης Μ. είναι οι 2 τύποι που έχουν αναστατώσει την Θεσσαλονίκη αρκετές βραδιές… ενίοτε και μέρες. Ο λόγος; Είναι ακτιβιστές υπέρ του γυμνού και για αυτό κυκλοφορούν ολόγυμνοι στα πιο κεντρικά σημεία της πόλης. Μιλώντας στο scouter.gr ανέφεραν τους λόγους για τους οποίους κυκλοφορούν γυμνοί στους δρόμους της Θεσσαλονίκης:

Ο Μιχάλης είναι 31 ετών, κατάγεται από την Θεσσαλονίκη και είναι λογιστής

«Ξεκίνησε να μου αρέσει η αίσθηση του να μένω γυμνός ήδη από τα 9 – 10 χρόνια μου με το που έφευγαν οι δικοί μου από το σπίτι. Σε παραλία γυμνός πρώτη φορά έκανα όταν ήμουν 14 ετών με φίλους στην Επανομή μεταξύ σοβαρού και αστείου σαν πρόκληση(με προκάλεσαν να βγάλω το μαγιό). Από τα 18 μου κάνω συστηματικά γυμνισμό. H ιδέα του να βγω δημοσίως γυμνός ξεκίνησε να μου έρχεται από τα 16-17. Αλλά ήμουν μικρός για να το επιχειρήσω από τότε.. Η ιδέα ξεκίνησε να μου πρωτοδημιουργείται μέσω εικόνων τηλεόρασης… Παρόλο που τις περισσότερες φορές προβαλλόταν ως κάτι μη φυσιολογικό στη δική μου συνείδηση ήταν η φυσιολογική εμφάνιση του ανθρώπου.
Προς το παρόν είμαστε δύο άντρες. Εγώ και ο John Mask. Δυστυχώς δεν έχουμε βρει κάποια κοπέλα που θα ανταποκρινόταν…

Διάφορα περίεργα έχουν συμβεί… Ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν έχουμε συναντήσει κάποιο περιπολικό ή κάποιον αστυνομικό οπότε διαφεύγουμε της σύλληψης. Ούτε νομικά μπλεξίματα είχαμε, με δεδομένο ότι στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να θεωρηθεί αδίκημα πλημμεληματικού χαρακτήρα, θα πρέπει να υποβληθεί μήνυση και μάλλον δεν ασχολήθηκε κανείς. Κουκούλα φοράει ο ένας εκ των δύο μόνο,ο John Mask. Εγώ έχει τύχει να περπατήσω και ολόγυμνος με ακάλυπτο πρόσωπο.

Αν με κατηγορήσουν για επίδειξη θα πω ότι επιδειξίας είναι συνήθως ο τύπος που προσπαθεί να σοκάρει τους άλλους και να προκαλέσει βίαια συναισθήματα. Εγώ θα ήμουν ευτυχής αν έφτανε η μέρα που θα μπορούσα να είμαι γυμνός στο δρόμο και να μην το προσέχει κανείς… Να το θεωρούν φυσιολογικό και όχι σοκαριστικό. Η Ελλάδα είναι με διαφορά η πιο πουριτανική χώρα της Ευρώπης. Σε αντίθεση με όλες τις μεσογειακές και βορειοευρωπαϊκές χώρες… Δεν θέλουμε να δώσουμε κάποια άλλη διάσταση στις εμφανίσεις μας. Ούτε είναι μια μορφή διαμαρτυρίας με πολιτικές η σεξουαλικές προεκτάσεις», ανέφερε στη συνέντευξή του ο Μιχάλης.
Ο John Mask – ο πιο μυστηριώδης

Πρώτη επαφή με τον γυμνισμό είχα στο πρώτο έτος, αλλά δεν είναι ότι από την αρχή βγαίνεις τελείως γυμνός έξω. Εγώ χρειάστηκε να επεξεργαστώ την ιδέα και να δω τα όρια μου, και πως αυτό βέβαια δικαιολογείται.Έτυχε να γνωρίσω το Μιχάλη που είμαστε μαζί στο βίντεο και αποφασίσαμε να κάνουμε από κοινού βόλτες. Νομικά μπλεξίματα ακόμα δεν έχουμε και ελπίζουμε να μην έχουμε. Συνήθως η αντιμετώπιση είναι ούτε θετική ούτε αρνητική. Πολλές αμήχανες εκφράσεις!

Δεν κάνω εγώ προσωπικά, διαμαρτυρία για τα δικαιώματα των γυμνιστών ούτε θέλω να κάνω αναφορές στην οικονομική κρίση. Το να κυκλοφορείς γυμνός σε ένα δημόσιο χώρο που επικρατεί η σύμβαση του ντυμένου σώματος, έχει σκοπό την αποσταθεροποίηση του δίπολου δημόσιο-ιδιωτικό. Αυτό έχει πολλές προεκτάσεις από τελείως προσωπικές μέχρι και πολιτικές.Οι ερμηνείες διαφέρουν και πρέπει να διαφέρουν. Η μετάφραση της αναπαράστασης ενός σώματος, εκτός από κοινωνικούς προσδιορισμούς έχει και υποκειμενικά κριτήρια. Στην ουσία αυτό είναι το να περπατάς γυμνός σε δημόσιο μέρος… Κάποιος το σεξουαλικοποιεί άλλος όχι, σε αυτό εγώ δεν μπορώ να επέμβω και δεν θα έπρεπε. Τώρα αν κάποιος συμφωνεί με την δική μου οπτική της πράξης, αυτό είναι άλλο ζήτημα. Η πράξη μας είναι οριακή, και αυτό είναι το ζητούμενο να δεις κάτι διαφορετικό. Δεν ζητάω να βγαίνουν στον δρόμο γυμνοί κλπ αλλά να δουν το δημόσιο χώρο και το σώμα σε αυτόν λίγο διαφορετικά…
video platformvideo managementvideo solutionsvideo player
Δημοσίευση σχολίου