Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Παταγονία: Θεαματική κατάρρευση πάγων




Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο από το λιώσιμο του παγετώνα Perito Moreno στην Παταγονία (Vid)Τι συμβαίνει όταν ένας ερασιτέχνης φωτογράφος βρίσκεται στο κατάλληλο σημείο, την κατάλληλη στιγμή;
Δύο αυτόπτες μάρτυρες, κατάφεραν να καταγράψουν ένα σπάνιο και θεαματικό φυσικό φαινόμενο. Μια από τις άκρες του παγετώνα Perito Moreno έχει αρχίσει να καταρρέει και τεράστια κομμάτια του (κάποια από αυτά μοιάζουν σε μέγεθος με πολυκατοικίες) πέφτουν στη θάλασσα.
Ο ερασιτέχνης φωτογράφος Κρίστιαν Γκρόσο και ο δεύτερος αυτόπτης μάρτυρας που κατέγραψε τη στιγμή σε βίντεο, κατάφεραν να απαθανατίσουν την κατάρρευση και οι σκηνές, εύλογα, κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο της Γης της NASA, ο Perito Moreno είναι ένας από τους μεγαλύτερους παγετώνες της Παταγονίας, του νοτιότερου άκρου της Νοτίου Αμερικής, καλύπτοντας έκταση 250 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Είναι επίσης ο ένας από τους μόλις 3 παγετώνες της περιοχής που αναπτύσσονται και αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες.
Οι όγκοι του πάγου που πέφτουν στα τοπικά νερά αυξάνουν τα επίπεδα τους πλημμυρίζοντας για λίγο τις κοντινές ακτές. Οι παρευρισκόμενοι δείχνουν να ενθουσιάζονται από το φαινόμενο και ζητωκραυγάζουν ξεχνώντας όμως ότι αν συνεχιστεί το λιώσιμο των πάγων η στάθμη των υδάτων θα αυξηθεί πολύ και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας θα βρεθούν πολλές παράκτιες περιοχές του πλανήτη.
Οι ειδικοί του παρατηρητηρίου της NASA, επισημαίνουν ότι, αν και οπωσδήποτε θεαματική, η κατάρρευση δεν είναι μια από τις μεγαλύτερες που έχουν παρατηρηθεί. Κάθε τέσσερα με πέντε χρόνια, η στάθμη των υδάτων του νοτίου τμήματος της λίμνης, το οποίο αποκόπτεται από το φυσικό φράγμα, ανεβαίνει ακόμη και κατά 30 μέτρα (σε σχέση με την υπόλοιπη λίμνη).
Η πίεση είναι τέτοια που το φράγμα διαλύεται για να σχηματιστεί και πάλι από τον παγετώνα. Οι τελευταίες μεγάλες καταρρεύσεις του αναφέρθηκαν το 2012 και το 2008.
Ποιες πόλεις κινδυνεύουν να "πνιγούν"
Το Μπουένος Άιρες, το Σίδνεϊ και το Τόκιο είναι οι πόλεις που απειλούνται περισσότερο από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας ως το τέλος του αιώνα. Αντιθέτως για τη Νέα Υόρκη τα πράγματα μάλλον δεν θα είναι τόσο δραματικά όσο υποστηρίζουν οι προηγούμενες προβλέψεις ενώ στη Μεσόγειο η άνοδος των νερών θα είναι κατά το ένα τρίτο μικρότερη από αυτή που "έβλεπαν" ως τώρα οι εκτιμήσεις.
Αυτά είναι τα συμπεράσματα της πιο αναλυτικής μελέτης που έχει γίνει ως σήμερα για την πρόβλεψη της κατάστασης της θαλάσσιας στάθμης ως το 2100.
Η κύρια διαπίστωσή της είναι ότι, αν και όλες οι ως τώρα προβλέψεις συμφωνούν στο ότι η άνοδος των υδάτων που παρατηρείται τα τελευταία 100 χρόνια θα συνεχιστεί με αυξανόμενο ρυθμό ως το τέλος του 21 αιώνα, αυτό δεν θα γίνει με τον ίδιο τρόπο σε όλο τον πλανήτη:
Σε κάποιες περιοχές θα είναι μεγαλύτερη και σε άλλες μικρότερη από το εκτιμώμενο ενώ σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις η στάθμη της θάλασσας αναμένεται να υποχωρήσει.

Patagonia από CDemo83

Δεν υπάρχουν σχόλια: