Παρασκευή, 18 Μαΐου 2012

Πορτρέτα που… φυτρώνουν στο χορτάρι!

Perierga.gr - Πορτρέτα που... φυτρώνουν στο χορτάρι!
Ο Heather Ackroyd και ο Dan Harvey δεν είναι μόνο αγαπημένοι φίλοι αλλά και συνεργάτες, καθώς από το 1990 αποφάσισαν να κάνουν πράξη τις παράξενες καλλιτεχνικές ανησυχίες τους. Τι σημαίνει αυτό;
Άφησαν κατά μέρος τα κλασικά νεροχρώματα, τα λάδια και τα πινέλα και αποφάσισαν να δημιουργήσουν «καταπράσινα» πορτρέτα που φυτρώνουν πάνω στο χορτάρι, εκμεταλλευόμενοι στο έπακρο τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης.
Σε ένα μικρό δωμάτιο ο Ackroyd και ο Harvey πειραματίστηκαν για πρώτη φορά με την αποτύπωση μιας εικόνας επάνω στο χόρτο ενός τοίχου, ακριβώς τη στιγμή που μεγάλωνε. Αυτό ήταν! Μετά από μερικές εβδομάδες τελειοποίησαν τη διαδικασία και τα πρώτα πρόσωπα έκαναν την εμφάνισή τους σιγά σιγά πάνω στο γρασίδι.
Αυτό που κάνουν ουσιαστικά είναι να σχηματίζουν πρώτα την εικόνα επάνω σε έναν καμβά όπου έχουν αναπτύξει χορτάρι και στη συνέχεια να φωτίζουν με τεχνητό φως περισσότερο ή λιγότερο κάποια σημεία των προσώπων. Μετά από λίγο χρόνο τα πορτρέτα… φυτρώνουν στο γρασίδι.
Οι εικόνες, βέβαια, είναι εφήμερες, καθώς αλλοιώνονται τα χαρακτηριστικά των προσώπων με την πάροδο του χρόνου, όμως αυτό δεν ενοχλεί καθόλου το καλλιτεχνικό δίδυμο. Άλλωστε, η συλλογή τους είναι τόσο μεγάλη!
Perierga.gr - Πορτρέτα που... φυτρώνουν στο χορτάρι! Perierga.gr - Πορτρέτα που... φυτρώνουν στο χορτάρι! Perierga.gr - Πορτρέτα που... φυτρώνουν στο χορτάρι! Perierga.gr - Πορτρέτα που... φυτρώνουν στο χορτάρι! Perierga.gr - Πορτρέτα που... φυτρώνουν στο χορτάρι!

Δημοσίευση σχολίου