Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Τοκετός στο Νερό (video)

Το 1999 Στο μαιευτήριο «Λητώ», έγινε ο πρώτος τοκετός στο νερό στην Ελλάδα, σε ειδικά διαμορφωμένη πισίνα, στον χώρο της αίθουσας τοκετών του μαιευτηρίου.Ο τοκετός στο νερό αποτελεί μία από τις μεθόδους φυσικού τοκετού, ...
....συνηθισμένες και αναγνωρισμένες επιστημονικά τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ευρώπη.
ΠΟΙΟ ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΤΟΥ ΤΟΚΕΤΟΥ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ; ΓΙΑΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ;
Το ζητούμενο για κάθε τοκετό είναι η ελάχιστη φαρμακευτική και ιατρική παρέμβαση ώστε η γυναίκα να βιώσει αυτό το ευτυχές γεγονός, ακολουθώντας το «μονοπάτι» της φύσης με ηρεμία και απολαμβάνοντας τη συναισθηματική φόρτιση που το ίδιο το γεγονός εμπεριέχει.


Ο Τοκετός στο Νερό παρέχει στην εγκυο γυναίκα αυτήν την δυνατότητα δηλαδή της ελάχιστης ιατρικής παρεμβασης και την βιωση του τοκετού οσο γινεται πιο "ανώδυνα".


Ο Τοκετός στο νερό συμβάλλει στην αποφόρτιση της μητέρας από το έντονο άγχος και τη βοηθά να συγκεντρωθεί.Μαρτυρίες γυναικών που επέλεξαν τη μέθοδο αυτή επιβεβαιώνουν ότι ένιωθαν πιο χαλαρές και βίωσαν λιγότερο φόβο και άγχος όταν βρίσκονταν μέσα στο νερό με αποτέλεσμα η γέννηση του νεογνού να γίνεται ταχύτερα και ευκολότερα. Αυτό εξηγείται επιστημονικά και από την απουσία ανάγκης για περινεοτομή, διότι οι ιστοί του περινέου αποκτούν ελαστικότητα και η έξοδος του νεογνού δεν προκαλεί ρήξεις ή τομές.
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ;
Ο Τοκετός στο νερό γινεται με την τοποθέτηση της μητέρας μέσα σε ειδική μπανιέρα με νερό το οποίο δεν ξεπερνά σε θερμοκρασία τους 36 βαθμούς Κελσίου ή σε πισίνα, καθώς επίσης και τη χρήση βρεγμένων πετσετών ή τη διαδικασία σύντομων ντους κατά τη διάρκεια των οδύνων του τοκετού. Μπορεί να γίνει είτε σε οργανωμένο μαιευτήριο είτε στο σπίτι, αρκεί να έχει ληφθεί μέριμνα για τον κατάλληλο εξοπλισμό και την προετοιμασία του χώρου.


ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΝΙΓΕΙ ΤΟ ΜΩΡΑΚΙ ;
ρόκειται για το πιο συχνό ερώτημα που διατυπώνουν όλες οι έγκυες όταν σκέφτονται το ενδεχόμενο να γεννήσουν μέσα στο νερό. Κατά τη ζωή μέσα στη μήτρα, το έμβρυο δεν έχει καμιά επαφή με την ατμόσφαιρα και η λήψη αέρα γίνεται μέσω οξυγονωμένου αίματος που λαμβάνει από τη μητέρα του μέσω του πλακούντα και του ομφάλιου λώρου.
Οι πνεύμονες του εμβρύου είναι ανενεργοί μέχρι τη στιγμή της γέννησης και ενεργοποιούνται εφόσον έρθουν σε επαφή με τον αέρα. Έτσι κατά τη διάρκεια των πρώτων δευτερολέπτων μετά τη γέννηση όταν το νεογνό είναι κάτω από την επιφάνεια του νερού συνεχίζει να μην αναπνέει και να λαμβάνει οξυγόνο από τη μητέρα του μέσω του ομφάλιου λώρου.Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της γέννησης του νεογνού ο μαιευτήρας με αργές κινήσεις θα βγάλει στη επιφάνεια το κεφάλι του, οπότε και θα ενεργοποιηθούν οι πνεύμονές του.
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ


Κατ' αρχάς πρέπει να βεβαιωθεί από τον θεράποντα ιατρό ότι επίκειται φυσιολογικός τοκετός. Η χρήση νερού δεν συνιστάται όταν η έγκυος είναι εμπύρετη, ο καρδιακός ρυθμός του εμβρύου είναι ασταθής ή η μητέρα παρουσιάζει ακατάσχετη αιμορραγία.


Ο τοκετός στο νερό είναι μια μέθοδος που έχει αρχίσει εδώ και καιρό να εφαρμόζεται και στην Ελλάδα.Θα πρέπει βεβαία να είστε σε θέση να αιτιολογήσετε την απόφασή σας και να είστε σίγουροι ότι ο ιατρός σας θα συναινέσει στην απόφαση και θα είναι παρών στην διαδικασία. Όλα τα δημόσια και ιδιωτικά μαιευτήρια διαθέτουν τις κατάλληλες εγκαταστάσεις για τη διενέργεια τοκετού στο νερό, οπότε δεν θα δυσκολευθείτε να επιλέξετε το κατάλληλο.
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
1. - Η διαδικασία του τοκετού στο νερό έχει εξαιρετικά ευεργετικές επιδράσεις στη διαχείριση του πόνου και στη διάρκεια του τοκετού.
2. - Η άνωση του νερού δίνει μεγάλη ευκολία στην κίνηση και στις αλλαγές θέσης της επιτόκου, αποφεύγοντας την καθήλωση στο κρεβάτι.
3. - Εξαιρετική δυνατότητα χαλάρωσης και μείωσης του άγχους.
4. - Μεγαλύτερη διατατότητα των μαλακών μορίων, ευκολότερη έξοδος του εμβρύου, λιγότερος πόνος και μικρή πιθανότητα τραυματισμών - ρήξεων.
5. - Οχι σε χρήση φαρμάκων. Αντί να βάλουμε στη γυναίκα φάρμακα βάζουμε τη γυναίκα στο «φάρμακο», με τη διαφορά ότι το «φάρμακο» είναι ό,τι πιο φυσικό υπάρχει, το νερό.
6. - Εξαιρετικά θετική ανάμνηση της εμπειρίας.


ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ






Δεν υπάρχουν σχόλια: