Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Το κάπνισμα χαζεύει......


Το κάπνισμα μειώνει τον δείκτη νοημοσύνης ή όσοι καπνίζουν έχουν χαμηλότερο IQ? Την απορία εγείρει νέα μελέτη που έδειξε πως όσο περισσότερα τσιγάρα καπνίζει κανείς καθημερινά, τόσο πιο χαμηλό είναι το IQ του!






Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Addiction» ο δρ Μαρκ Γουάιζερ, από το...


Ιατρικό Κέντρο Σήμπα, στο Τελ Χάσομερ, και οι συνεργάτες του, διαπίστωσαν πως οι νεαροί που κάπνιζαν πάνω από ένα πακέτο την ημέρα είχαν IQ χαμηλότερο κατά..


7,5 ή περισσότερες μονάδες απ’ ό,τι οι συνομήλικοί τους μη καπνιστές.






Αν και ως τώρα υπήρχαν αρκετές μελέτες που είχαν συσχετίσει το κάπνισμα με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης, οι περισσότερες είχαν βασισθεί σε τεστ νοημοσύνης που είχαν γίνει σε παιδιά καπνιστών.






Επιπλέον, αρκετές συμπεριλάμβαναν εθελοντές με προβλήματα ψυχικής υγείας ή συμπεριφοράς, οι οποίοι ούτως ή άλλως έχουν αυξημένες πιθανότητες να καπνίζουν, σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.






Για να κατανοήσουν λοιπόν καλύτερα την πιθανή σχέση καπνίσματος – IQ, οι ερευνητές επιστράτευσαν 20.211 18χρονους φαντάρους, κανένας εκ των οποίων δεν έπασχε από σοβαρό πρόβλημα ψυχικής υγείας ή συμπεριφοράς.






Από τους εθελοντές, το 28% ήταν καπνιστές, το περίπου 3% πρώην καπνιστές, ενώ οι υπόλοιποι δεν είχαν καπνίσει ποτέ.






Οι καπνιστές είχαν πιο χαμηλές επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης απ’ ό,τι οι μη καπνιστές – και αυτό δεν άλλαξε, ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάζουν την ευφυΐα (όπως η κοινωνικοοικονομική κατάσταση και το μορφωτικό επίπεδο).






Ο μέσος δείκτης νοημοσύνης των μη καπνιστών ήταν σχεδόν 101, ενώ των καπνιστών 94.






Οι επιμέρους αναλύσεις έδειξαν ότι το IQ μειωνόταν σταθερά αναλόγως με τον αριθμό των τσιγάρων που κάπνιζαν οι φαντάροι: από 98 σε όσους καθημερινά κάπνιζαν έως 5 τσιγάρα έως 90 σε όσους κάπνιζαν περισσότερο από ένα πακέτο την ημέρα.






Ο δείκτης νοημοσύνης που κυμαίνεται από 84 έως 116 θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει την μέση ευφυΐα. Οι ερευνητές συνέκριναν επίσης ξεχωριστά τον δείκτη νοημοσύνης των φαντάρων που είχαν πάει στον στρατό μαζί με τον αδελφό τους (συνολικά ήταν 70 ζεύγη αδελφών). Και πάλι, το μέσο IQ όσων κάπνιζαν ήταν χαμηλότερο απ’ ό,τι των μη καπνιστών αδελφών τους.






Τι σημαίνουν πρακτικά όλ’ αυτά; Ότι κάπνισμα και IQ έχουν… αντιστρόφως ανάλογη σχέση, για άγνωστους προς το παρόν λόγους. Πάντως, ο δρ Γουάιζερ και οι συνεργάτες του υποστηρίζουν πως το πιθανότερο είναι να υποδηλώνουν τα ευρήματά τους πως όσοι έχουν χαμηλότερο IQ είναι πιθανότερο να επιλέξουν να καπνίζουν - και όχι ότι το κάπνισμα μειώνει τον δείκτη νοημοσύνης μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: