Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Νορβηγία: Ο δράστης ήθελε να σκοτώσει την πρώην πρωθυπουργό

Ο 32χρονος θέλει να καταθέσει φορώντας στολήΟ 32χρονος θέλει να καταθέσει φορώντας στολή
Κύριος στόχος του 32χρονου που κατηγορείται για τη διπλή επίθεση στη Νορβηγία, κατά την οποία σκοτώθηκαν συνολικά 93 άνθρωποι, ήταν η πρώην πρωθυπουργός Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Aftenposten.






Ο Αντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ κατηγορείται για τη δολοφονία τουλάχιστον 86 ανθρώπων στο νησί Ουτόγια την Παρασκευή, όπου κατασκήνωνε η νεολαία του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος. Λίγο νωρίτερα είχε σκοτώσει επτά ανθρώπους με βομβιστική επίθεση εναντίον κυβερνητικών κτιρίων στο Οσλο.






Ο συλληφθείς είπε κατά την ανάκρισή του ότι σκόπευε να σκοτώσει την Μπρούντλαντ κατά την επίσκεψή της στο νησί νωρίτερα την Παρασκευή, αλλά καθυστέρησε, δήλωσαν πηγές της αστυνομίας στην εφημερίδα.






Η Μπρούντλαντ διετέλεσε πρωθυπουργός στην κυβέρνηση των Εργατικών για τρεις θητείες, μεταξύ του 1981 και του 1986.






Γιατρός στο επάγγελμα με σπουδές στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, η Μπρούντλαντ θεωρείται από πολλούς νορβηγούς "μητέρα του έθνους". Από το 1998 ως το 2003 διετέλεσε πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.






Την Παρασκευή η Μπρούντλαντ είχε εκφωνήσει ομιλία στο νησί Ουτόγια πριν φθάσει εκεί ο Μπρέιβικ.






Σε ανάρτηση σε ιστοσελίδα που φέρεται ότι συνδέεται με τον συλληφθέντα, η πρώην πρωθυπουργός χαρακτηρίζεται "δολοφόνος της χώρας."






Ο Μπρέιβικ πρόκειται να εμφανιστεί σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου, όπου, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, θα εξηγήσει το κίνητρο των πράξεών του.






Στο μεταξύ, η νορβηγική αστυνομία θα ζητήσει να παραταθεί κατά έναν μήνα- από έναν που προβλέπεται σε δύο- η προσωρινή κράτηση του Μπρέιβικ.






Παράλληλα, η αστυνομία ζήτησε η δίκη να γίνει κεκλεισμένων των θυρών, παρά το αίτημα του Μπρέιβικ, ώστε να μην προκληθεί το δημόσιο αίσθημα.






Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μπρέιβικ έχει ζητήσει να καταθέσει φορώντας στολή.






Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και στην εκπομπή Πρώτη Γραμμή, ο πρύτανης του πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θεόδωρος Παπαδεοδώρου, χαρακτήρισε τις πράξεις του Μπρέιβικ «αδιανόητο έγκλημα» και «πράξη τυφλής βίας», η οποία έχει παράλληλα πολιτικά και θρησκευτικά χαρακτηριστικά. Τόνισε μάλιστα, ότι για πρώτη φορά διαδραματίζεται στην Ευρώπη ένα τέτοιο γεγονός, το οποίο δεν έχει σχέση με το χώρο της τρομοκρατίας.







Δεν υπάρχουν σχόλια: