Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Γυναίκα νάνος ζητάει αποζημίωση από τα Starbucks


Η Starbucks στο σκαµνί επειδή απέλυσε γυναίκα που πάσχει από νανισµό.










Δούλεψε μόλις τρεις μέρες και όταν ζήτησε βοήθεια την απέλυσαν.










Μόλις τρεις µέρες πρόλαβε να σερβίρει καφέδες σε υποκατάστηµατου Starbucks,στο Τέξας.Πριν από δύο χρόνια, η Αµερικανίδα Ελσα Σάλαρντ που πάσχει από νανισµό αναζήτησε µια θέση εργασίας στη γνωστή αλυσίδα καφέ και προσλήφθηκε αµέσως. Καθώς όµως ο πάγκος ήταν αρκετά ψηλός γι’ αυτήν, η Σάλαρντ ζήτησε τη βοήθεια του προϊσταµένου της. Εκείνος, πάλι, αντί να ανταποκριθεί στο αίτηµά της την απέλυσε, µε τοδικαιολογητικό ότι αποτελεί πιθανό κίνδυνο για τους πελάτες και το υπόλοιπο προσωπικό.






∆ύο χρόνια αργότερα, η Σάλαρντ αποδεικνύεται πράγµατι κίνδυνος, αλλά για την επιχείρηση: η υπόθεση έχει πάρει τον δρόµο της ∆ικαιοσύνης και η Starbucks βρίσκεται αντιµέτωπη µε το ενδεχόµενο δαπανηρών προστίµων. Και µπορεί η µεγαλύτερη αλυσίδα καφέ, µε τα 11.500 υποκαταστήµατα σε όλο τον κόσµο, να υπερασπίζεται την άψογη µεταχείριση και τις ίσες ευκαιρίες που παρέχει στους υπαλλήλους της όλων των βαθµίδων, όµως η Σάλαρντ σε αυτή τη δύσκολη µάχη έχει στο πλευρό της τις αµερικανικές Αρχές.






Σύµφωνα µε την Πράξη για τους Αµερικανούς µε Αναπηρία που θεσπίστηκε το 1990, οι αµερικανοί εργοδότες είναι υποχρεωµένοι να προχωρούν σε «τροποποιήσεις στο εργασιακό περιβάλλον, οι οποίες να καθιστούν εφικτό στο άτοµο που διαθέτει τα προσόντα, αλλά πάσχει από κάποιου είδους αναπηρία να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της θέσης αυτής». Βάσει αυτού, οι εισαγγελείς υποστηρίζουν πως η εταιρεία παραβίασε τον νόµο, αν και µέχρι στιγµής δεν έχουν εισηγηθεί τη χρήση σκάλας ως απαραίτητη.






«Η Starbucks αρνήθηκε κατηγορηµατικά να συζητήσει το αίτηµα της κ. Σάλαρντ. Απεναντίας, την απέλυσαν», τονίζει ένας από τους δικηγόρους της και µέλος της αµερικανικής Επιτροπής Ισων Εργασιακών Ευκαιριών.






Γιατί όµως η εταιρεία προχώρησε στην πρόσληψη της Σάλαρντ, εφόσον µπορούσε να αποβείεπικίνδυνη; Το ερώτηµα παραµένει αναπάντητο, ενώ ακόµη πιο περίπλοκη κάνουν την υπόθεση οι ισχυρισµοί της Starbucks ότι σε άλλα


καταστήµατα απασχολούνται άνθρωποι µε νανισµό χωρίς κανείς να έχει παραπονεθεί µέχρι σήµερα. Σε κάθε περίπτωση, οι δικηγόροι της Σάλαρντ θα πολεµήσουν για µια γενναία αποζηµίωση και οι πιθανότητες να κερδίσουν είναι πολλές.






Εξέλιξη, την οποία – ίσως – η εταιρεία να είχε αποφύγει µ’ ένα απλό σκαµνί.



Δεν υπάρχουν σχόλια: