Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Οι δημοτικοί υπάλληλοι τσέπωναν χιλιάδες ευρώ και φέσωναν τον δήμο!


Οι εμπλεκόμενοι δημοτικοί υπάλληλοι Μυκόνου φέρονται ότι έδιναν πλαστά διπλότυπα...


είσπραξης. Έβαζαν στην τσέπης τους έσοδα που ήταν για το ταμείο του δήμου.










Συνήθως λέμε πως λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο. Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως οι ξενοδόχοι λογάριαζαν χωρίς τους...δημοτικούς υπαλλήλους. Όπως όλα δείχνουν είχαν βρει τον τρόπο να βάζουν στην τσέπη έσοδα που προορίζονταν για το ταµείο του δήµου.






Οι δικογραφίες που έχουν σχηµατιστεί από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου Ευσταθία Σάλµα µε έδρα το κοσµοπολίτικο νησί αναδίδουν οσµή οικονοµικών σκανδάλων. Η αξιόποινη δράση των κατηγορουµένων που συνδέεται άµεσα µε διαφθορά στο Δηµόσιο προκάλεσε την παρέµβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, ο οποίος ζήτησε τη σύγκληση της Ολοµέλειας του Εφετείου Αιγαίου για να ανατεθεί η υπόθεση σε εφέτη - ειδικό ανακριτή.






Η κίνηση αυτή δείχνει ότι οι υποθέσεις θεωρούνται ιδιαιτέρως σοβαρές και απαιτείται η ταχύτερη διερεύνησή τους, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν και µε άλλες σηµαντικές δικογραφίες (οµόλογα, Siemens, Βατοπέδι και παραδικαστικό).






Στις υποθέσεις µε επίκεντρο τη Μύκονο οι ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες ενοικιαζόµενων δωµατίων ήταν συνεπείς στις οφειλές τους. Εµφανίζονταν στον δήµο να πληρώσουν για κάθε σεζόν τα τέλη παρεπιδηµούντων. Οι εµπλεκόµενοι δηµοτικοί υπάλληλοι όµως φέρονται ότι τους έδιναν πλαστά διπλότυπα είσπραξης. Η πληρωµή κατά κανόνα γινόταν µε τραπεζική επιταγή που παραλάµβανε ένας εκ των υπαλλήλων, ο οποίος είχε δικαίωµα υπογραφής λόγω της θέσης στον δήµο. Ο ίδιος στη συνέχεια οπισθογραφούσε την επίµαχη επιταγή µόνο που όταν την εξαργύρωνε δεν κατέθετε, ως όφειλε, τα ποσά σε λογαριασµό του δήµου. Τα χρήµατα φέρονται ότι κατέληγαν σε προσωπικούς τους λογαριασµούς.






Η ποινική δίωξη στηρίχτηκε σε πόρισµα των ορκωτών ελεγκτών και το κατηγορητήριο περιλαµβάνει κατά περίπτωση αδικήµατα όπως υπεξαίρεση, πλαστογραφία, ψευδείς βεβαιώσεις και υπεξαγωγή εγγράφων (κακουργήµατα) σε


συνδυασµό µε τις επιβαρυντικές διατάξεις του Νόµου 1608/1950 «περί καταχραστών του Δηµοσίου».






Η δεύτερη δικογραφία αφορά παράλειψη βεβαιώσεων προστίµων για την ανέγερση και διατήρηση κατοικιών και η δίωξη για απιστία στρέφεται εις βάρος δύο υπαλλήλων της πολεοδοµίας. Για άµεση συνέργεια στην ίδια πράξη διώκονται και δύο εκπρόσωποι της δηµοτικής αρχής οι οποίοι φέρονται ότι παρέλειψαν να συνδράµουν το έργο της πολεοδοµίας µε την ενίσχυση προσωπικού ώστε να εισπράττονται εγκαίρως τα βεβαιωµένα πρόστιµα και να µη µένουν ξεχασµένα στο συρτάρι.






Αξίζει να σηµειωθεί ότι η υπόθεση αυτή απασχόλησε και τον επιθεωρητή Δηµόσιας Διοίκησης κ. Λ. Ρακιντζή ο οποίος ζήτησε να ελεγχθούν οι λογαριασµοί και τα πόθεν έσχες των υπαλλήλων της πολεοδοµίας. Γεγονός που άνοιξε νέα δικογραφία στο πλαίσιο της οποίας ερευνώνται αδικήµατα για δωροδοκία και ξέπλυµα βρώµικου χρήµατος.






Επιπλέον, σε εξέλιξη βρίσκονται άλλες τρεις δικογραφίες που αφορούν σε πράξεις ή παραλείψεις δηµοτικών υπαλλήλων καιεκπροσώπων πρώην δηµοτικών αρχών σχετικά µε την µη είσπραξη των τελών παρεπιδηµούντων και των τελών από τη χρήση παραλιών.






Για τον ακριβή προσδιορισµό του ύψους, τις ζηµίες από πράξεις ή παραλείψεις των κατηγορουµένων έχει διαταχθεί η διενέργεια έρευνας από επιθεωρητές του υπουργείου Οικονοµικών.






Περισσότερα από 300.000 ευρώ υπολογίζεται ότι είχαν καταφέρει – σύµφωνα µε την κατηγορία – να υπεξαιρέσουν οι τέσσερις υπάλληλοι στον Δήµο Μυκόνου, οι οποίοι είναι ποινικά υπόλογοι στη Δικαιοσύνη. Το ποσό αυτό φέρεται ότι δόθηκε από 11 επιχειρηµατίες, κατά κύριο λόγο ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών µονάδων και ενοικιαζόµενων δωµατίων, για τη µίσθωση γνωστών παραλιών του νησιού (λ.χ., Πλατύς Γυαλός, Ψαρού). Επιπλέον, σύµφωνα µε τα στοιχεία της εισαγγελικής έρευνας, οι κατηγορούµενοι δηµοτικοί υπάλληλοι φέρονται ότι υπεξαίρεσαν και άλλα 100.000 ευρώ από τέλη παρεπιδηµούντων (2% επίτων ακαθάριστων εισπράξεων) από ξενοδοχεία και ενοικιαζόµενα δωµάτια.






Η υπόθεση αυτή βρίσκεται ήδη σε πρωτοδίκη ανακριτή και όπως όλα δείχνουν η διερεύνησή της για την ταχύτερη ολοκλήρωσή της θα ανατεθεί σε εφέτη - ειδικό ανακριτή, που κατά τεκµήριο είναι και εµπειρότερος έναντι του συναδέλφου του.






Ωστόσο, λόγω της σοβαρότητας των αδικηµάτων, η εισαγγελέας πρωτοδικών Ευσταθία Σάλµα έχει ήδη εκδώσει διατάξεις διατάσσοντας την απαγόρευση εξόδου τους από τη χώρα, προκειµένου να διασφαλιστεί η παρουσία τους και στα επόµενα στάδια της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης.



Δεν υπάρχουν σχόλια: