Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Θέλετε να αδυνατίσετε; Ξεκινήστε να τρέχετε ανάποδα

Ναι, ακούγεται τρελό, αλλά προστατεύει τις αρθρώσεις και καίει περισσότερες θερμίδες...


Φιλικό στις αρθρώσεις ενώ συγχρόνως "καίει περισσότερες θερμίδες είναι το ανάποδο τρέξιμο. Θα μου πείτε, πώς θα γίνει αυτό; Και όμως, δεν είναι δύσκολο, χρειάζεται απλά εξάσκηση.


Λάτρεις αυτού του είδους jogging στο Λονδίνο, ισχυρίζονται ότι υπάρχουν ατελείωτα οφέλη από το ανάποδο τρέξιμο, αν μη τι άλλο επειδή συνεπάγεται λιγότερο σφυροκόπημα στις κλειδώσεις που έτσι προστατεύονται, ενώ παράλληλα καίτε πέντε φορές περισσότερες θερμίδες από ό,τι όταν τρέχετε προς τα εμπρός.






Αθλητής ξεκίνησε το αντίστροφο τρέξιμο όταν προετοιμαζόταν για το Μαραθώνιο του Λονδίνου και κατάλαβε πολύ καλά πόσο πιο... ευγενές ήταν αυτό με τα γόνατά του σε σχέση με την κίνηση προς τα εμπρός.






Ολοκλήρωσε τελικά 26,2 μιλίων απόσταση τρέχοντας προς τα πίσω, σε έναν εκπληκτικά χρόνο - τέσσερις ώρες και 16 λεπτά, κατά τον οποίο ούτε πόνεσε ούτε τραυματίστηκε.






Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.






«Βελτιώνεται όλο το σώμα και η ισορροπία σας και το ίδιο καλό κάνει και στην περιφερειακή όραση σας - και ακόμα και στην ακοή σας, καθώς γίνεστε πιο δεκτικοί στο τι συμβαίνει γύρω σας», είπε ο Twomey. «Και αυτό όλο τονώνει τους μύες».


Το άθλημα αυτό έγινε πολύ "της μόδας" και ήδη διοργανώνονται αγώνες ανάποδου τρεξίματος, που θα γίνουν τον Ιούλιο στο Crystal Palace Park του Λονδίνου.


Πρωτάθλημα ανάποδου τρεξίματος διοργανώνεται στο Manchester τον Αύγουστο.


Αλλά είναι πραγματικά κάτι περισσότερο από απλά μια τρελή μανία;


Παρά το μοντέρνο χαρακτήρα της, η αντίστροφη λειτουργία δεν είναι κάτι νέο. Προέκυψε ως δραστηριότητα στη δεκαετία του εβδομήντα, από αθλίατρους που το πρότειναν σε τραυματίες αθλητές.


Από τότε, έχει γίνει ένα αναπόσπαστο μέρος της εκπαίδευσης σε αθλήματα όπως το μποξ και το χόκεϊ. Οι Φυσιοθεραπευτές το εγκρίνουν, επειδή τρέχοντας προς τα πίσω, μειώνονται οι επιπτώσεις στις αρθρώσεις. Συχνά συνιστάται για την αποκατάσταση τραυμάτων στα γόνατα και προβλήματα στην πλάτη.






Συνολικά, λένε οι ειδικοί, είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος μετακίνησης: μια γρήγορη διαδρομή προς την εκγύμναση όλου του σώματος.


Μια μελέτη στο Stellenbosch - πανεπιστήμιο της Νοτίου Αφρικής - δείχνει ότι επιτυγχάνεται επίσης με αυτόν τον τρόπο, η βελτίωση της καρδιαγγειακής φυσικής κατάστασης. Οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα έξι εβδομάδων, ανθρώπων που έτρεχαν αντίστροφα τρεις φορές την εβδομάδα και μιας άλλης ομάδας που έτρεχαν τον ίδιο χρόνο, αλλά κανονικά.


Στο τέλος της μελέτης, οι αντίστροφοι δρομείς βρέθηκαν να έχουν σημαντικές μειώσεις στην κατανάλωση οξυγόνου, που σημαίνει ότι είχαν αποκτήσει αερόβια τεχνική και είχαν χάσει κατά μέσο όρο 2,5 τοις εκατό του σωματικού τους λίπους.










Ο James Bamber, διοργανωτής ανάποδων αγώνων στο Ηνωμένο Βασίλειο, λέει ότι υπάρχουν και άλλα πολλά πλεονεκτήματα. «Βελτιώνεται η αντοχή των δακτύλων των ποδιών σας και ενισχύεται η καλή στάση του σώματος».


"Βελτιώνει το συντονισμό και έχει αποδειχθεί ότι βοηθά και στη γνωστική λειτουργία και την ταχύτητα αντίδρασης, ως αποτέλεσμα".


Ο Bamber λέει ότι τρέχοντας ένα γύρο στο στίβο προς τα πίσω, είναι σα να τρέχεις έξι γύρους προς τα εμπρός και ότι 100 βήματα με αντίστροφο περπάτημα έχουν τα ίδια οφέλη με 1.000 βήματα μπροστά.


Πράγματι, όταν ξεκίνησα να τρέχω ανάποδα, λέει ο Twomey, άρχισα να νιώθω κουρασμένος πολύ νωρίτερα από ό,τι με το κανονικό καθημερινό τρέξιμο. Οι μύες μου πονούσαν, οι μηροί μου επίσης, αλλά και οι γάμπες μου και γύρω από τους γοφούς μου.


"Είναι μια πολύ διαφορετική δράση", λέει ο Twomy. "Και αισθάνεστε σαν να έχετε πάθει έγκαυμα σε διάφορα σημεία."


Υπάρχουν, βεβαίως, μειονεκτήματα - αν μη τι άλλο το ότι διαρκώς στρίβετε για να δείτε πού πηγαίνετε. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πίεση στο λαιμό και να σας βγάλει εκτός πορείας.


Όπως και να έχει όμως, μπορούμε να δούμε τη συνολική προσφορά του παράξενου αυτού αθλήματος.


"Αποτελεί πρόκληση για το σώμα και το μυαλό με έναν τρόπο που δεν μπορείτε να εκτιμήσετε μέχρι να το δοκιμάσετε για τον εαυτό σας. Σας κοιτάνε σαν να είστε τρελοί όταν πηγαίνετε προς τα πίσω", λέει ο Twomey. "Δεν μπορούν να πιστέψουν αυτό που βλέπουν και γελούν".






"Και τότε το δοκιμάζουν και εκείνοι. Και καταλαβαίνουν..."

Δεν υπάρχουν σχόλια: