Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Τον πήρε ο ύπνος και τα αεροπλάνα προσγειώνονταν μόνα τους...

Μετρούσε ...αεροπλανάκια; Κανείς δεν ξέρει.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι νύσταξε και κοιμήθηκε, αφήνοντας δυο αεροσκάφη να προσγειωθούν μόνα τους στην Ουάσινγκτον.
Αυτό τουλάχιστον είπε ο ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας στους αξιωματούχους των ΗΠΑ που διεξάγουν την έρευνα... Ο βετεράνος ελεγκτής -ο οποίος μετρά 20 χρόνιας προϋπηρεσίας και έχει βαθμό επιτηρητή- δεν άντεξε την κούραση και αποκοιμήθηκε εν ώρα εργασίας αφήνοντας τα αεροσκάφη της "United Airlines" και της "American Airlines" να προσγειωθούν, νωρίς το πρωί της Τετάρτης, χωρίς καθοδήγηση από τον πύργο ελέγχου, στο αεροδρόμιο Ronald Reagan, στην Ουάσινγκτον.
Αυτά τα στοιχεία τουλάχιστον προκύπτουν από τα πρώτα στοιχεία της έρευνας. Ο ελεγκτής, ο οποίος εξήγησε ότι εργαζόταν για τέταρτη συνεχόμενη νύχτα στο συγκεκριμένο ωράριο και ήταν μόνος στον πύργο ελέγχου όταν συνέβη το συμβάν, τέθηκε σε διαθεσιμότητα.
Για καλή του τύχη τα χειρότερα αποφεύχθηκαν, καθώςτα πληρώματα των δύο αεροσκαφών -που δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν μέσω ασυρμάτου με τον πύργο ελέγχου για να πληροφορηθούν το διάδρομο που έπρεπε να προσεγγίσουν και να λάβουν άδεια προσγείωσης- ήλθαν σε επικοινωνία με ελεγκτές κοντινής εγκατάστασης της FAA απ'όπου έλαβαν και τις πληροφορίες.
"Ευτυχώς, σε καμία στιγμή κάποιο από τα αεροσκάφη δε βρισκόταν εκτός επαφής ραντάρ και το εφεδρικό μας σύστημα τέθηκε σε λειτουργία κι εγγυήθηκε την ασφαλή προσγείωση των δύο αεροσκαφών", είπε ο Ράντι Μπάμπιτ, διευθυντής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας (FAA) και πρώην πιλότος αεροπορικής εταιρίας, ο οποίος δήλωσε εξοργισμένος για το συμβάν.

Και, κατά πως φαίνεται δεν είναι ο μόνος, δεδομένου ότι το πρωτοφανές συμβάν εκτυλίχθηκε σε ένα αεροδρόμιο πολύ κοντά στο Πεντάγωνο, δίπλα στον ποταμό Πότομακ και απέναντι από το Λευκό Οίκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: