Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Φερθείτε στο μωρό σας με… τακτ!

Σχεδόν όλα τα μωρά και τα νήπια παρουσιάζουν άγχος αποχωρισμού από τους... γονείς τους. Και αν το σκεφτείτε αυτό είναι και μία φυσιολογική αντίδραση, όταν ένα ανυπεράσπιστο παιδάκι νιώθει ότι χάνει το στήριγμά του, δηλαδή το άτομο που το






προστατεύει και το φροντίζει. Ακόμα και αν αυτό συμβαίνει για λίγες ώρες την ημέρα, πολλά μωρά αλλά και νήπια βιώνουν μεγάλο άγχος όταν δεν βρίσκονται κοντά στους γονείς τους.


Η αλήθεια πάντως είναι ότι όσο πιο πολλές ώρες βρίσκεστε με το μωρό σας από την ώρα που θα γεννηθεί, τόσο αυξάνεται την ανάγκη του να βρίσκεται συνεχώς προσκολημμένο πάνω σας. Αυτό σημαίνει ότι όταν θελήσετε να γυρίσετε ξανά στους καθημερινούς σας ρυθμούς, τότε το μωρό σας θα δυσκολευθεί να σας αποχωριστεί.


Τα μωρά ξεκινάνε να εμφανίζουν σημάδια άγχους αποχωρισμού από τον έκτο κιόλας μήνα, αλλά τα στρες τους κορυφώνεται ανάμεσα στους 12 και τους 18 μήνες, οπότε νιώθουν άβολα τόσο με την απουσία των γονιών τους από το σπίτι όσο και κατά τη διάρκεια του ύπνου τους, ακόμα και αν ξέρουν ότι οι γονείς τους κοιμούνται στο διπλανό δωμάτιο.


Γι’ αυτό είναι καλύτερο και για σας αλλά και για το μωρό σας να βάλετε κι άλλους στο παιχνίδι της φροντίδας του, ακόμα και αν θεωρείται ότι εσείς είστε η μόνη που μπορεί επιτυχώς να ανταποκριθεί στις ανάγκες του!


Μερικά πράγματα που πρέπει να τηρείται για να ελαχιστοποιήσετε το άγχος του μωρού σας είναι:


- κατά την απουσία σας να το αφήνετε πάντα με γνωστά πρόσωπα που τα βλέπει συχνά (πατέρας, γιαγιά, παππούς, θεία)


- αν πρέπει να το αφήσετε με κάποιον άγνωστο, δώστε του την ευκαιρία να εξοικειωθεί μαζί του ενόσω βρίσκεστε σπίτι και εσείς.


- Αν πρόκειται να το αφήσετε σε παιδικό σταθμό, πηγαίνετε μαζί του αρχικά για λίγες ώρες και πάρτε το πίσω στο σπίτι. Την επόμενη μέρα επαναλάβετε το ίδιο και καθίστε λίγο παραπάνω, δοκιμάζοντας να εξαφανιστείτε λίγο από το οπτικό του πεδίο. Ανάλογα με την αντίδρασή του, οδηγήστε το σταδιακά στο να μείνει τελείως μόνο του.


- Κάθε φορά που φεύγετε από το σπίτι να το φιλάτε και να το αγκαλιάζετε λέγοντάς του που πάτε και πότε θα γυρίσετε! Μη φεύγετε ποτέ στα κρυφά, όσο και αν του κοστίζει!


- Μην του δείχνετε ότι κι εσείς στεναχωριέστε και αγχώνεστε που το αφήνετε. Τα παιδιά έχουν καταπληκτική διαίσθηση για το πώς νιώθουν αυτοί που αγαπάνε.


- Μη γυρίζετε κατά τη διάρκεια της ημέρας μόνο και μόνο για να το δείτε ή γιατί θέλετε να ελέγξετε αν όλα πάνε καλά!


- Πριν από τον ύπνο, καθίστε μαζί του στο κρεβάτι, τραγουδήστε το ή διαβάστε του ένα παραμύθι


- Αν ξυπνήσει κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθησυχάστε το, μιλήστε του γλυκά, αλλά επιστρέψτε στο κρεβάτι σας.


Πάντως, ακόμα και αν δεν καταφέρετε να μειώσετε με τον τρόπο σας το άγχος του αποχωρισμού στο παιδάκι σας, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι πρόκειται για κάτι περαστικό και αντιμετωπίσιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: