Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη «συμπεριφορά» των τροπικών κυκλώνων
Παρά το γεγονός ότι οι τροπικοί κυκλώνες αναμένεται να προκαλέσουν μεγαλύτερες καταστροφές στις ΗΠΑ και την Ασία, σύμφωνα με τους επιστήμονες θα περάσει ένας αιώνας και πλέον μέχρι οι ασφαλιστές να μπορέσουν να χαρακτηρίζουν την κλιματική αλλαγή ως παράγοντα πρόκλησης οικονομικών ζημιών από καταιγίδες.
Σε έρευνα, η οποία επικεντρώνεται στην προβλεπόμενη απειλή για τις ΗΠΑ από τους τυφώνες στον Ατλαντικό, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους αφορούν και άλλες περιοχές που πλήττονται από τις τροπικές καταιγίδες, όπως η Αυστραλία, η Κίνα και η Ινδία.
«Οι οικονομικές απώλειες από τις φυσικές καταστροφές θα συνεχίσουν να αυξάνονται εξαιτίας της αυξανόμενης έκθεσης του πληθυσμού και της ασφάλισης των περιουσιακών του στοιχείων, ανεξάρτητα από την εξέλιξη της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής και της επιρροής της στην δραστηριότητα του τροπικού κυκλώνα», δήλωσε στο Ρόιτερς ο Τζον Μακάνινι, διευθυντής της εταιρίας Risk Frontiers, η οποία εδρεύει στο Σίδνει, και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.
Αυτό καθιστά δύσκολο να διαπιστωθεί αν η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την «συμπεριφορά» των καταιγίδων παρότι οι κλιματολόγοι αναμένουν ότι οι τροπικοί κυκλώνες θα ενισχυθούν περαιτέρω, ακόμη και αν ο συνολικός αριθμός των καταιγίδων μειωθεί σε κάποιες περιοχές.
Η γερμανική αντασφαλιστική εταιρία Munich Re ανακοίνωσε ότι σημειώθηκαν 950 φυσικές καταστροφές κατά τον περασμένο χρόνο, το 90% εκ των οποίων συνδέονταν με καιρικά φαινόμενα, όπως καταιγίδες ή πλημμύρες. Αυτός ο αριθμός καθιστά το 2010 τη χρονιά με τις δεύτερες περισσότερες φυσικές καταστροφές από το 1980, που ξεπερνάει κατά πολύ τον ετήσιο μέσο όρο των τελευταίων δέκα ετών (785 γεγονότα ανά χρόνο).
Το συνολικό κόστος των ζημιών ανέρχεται σε 130 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα 37 δισεκατομμύρια δολάρια ήταν ασφαλισμένα.
Οι ειδικοί κλιματολόγοι υποστηρίζουν ότι ένας θερμότερος κόσμος θα πυροδοτήσει την εμφάνιση ακραίων ξηρασιών, δασικών πυρκαγιών, πλημμυρών και καταιγίδων, θέτοντας έτσι σε μεγαλύτερο κίνδυνο τις καλλιέργειες, τις παραθαλάσσιες πόλεις και την εργασία στα μεταλλωρυχεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου