Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Ξύπνησε" η νέα γρίπη στη χώρα μας

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υπηρεσίες υγείας της χώρας μας από το «ξύπνημα» του ιού της γρίπης των χοίρων. Από τον Δεκέμβριο μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί συνολικά δέκα κρούσματα.






Εν αναμονή της εξέλιξης της δεύτερης φάσης του κύκλου του ιού της νέας γρίπης, που ταλαιπώρησε πέρυσι τις περισσότερες χώρες του κόσμου και οδήγησε την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας στην κήρυξη πανδημίας, βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές. Οπως τονίζει στην εβδομαδιαία του έκθεση το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η χώρα μας φαίνεται πως από τα τέλη Δεκεμβρίου έχει μπει «σε φάση έναρξης του φετινού εποχικού κύματος γρίπης», χωρίς ωστόσο κανείς να μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η εξέλιξη του νέου κύματος για τον Η1Ν1.






Από τον Δεκέμβριο μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί συνολικά δέκα κρούσματα της γρίπης Α (Η1Ν1), ενώ με βάση τα διεθνή δεδομένα, καθώς και τις πρώτες ενδείξεις στην Ελλάδα -σημειώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ- αναμένεται η πλειονότητα των περιστατικών γρίπης κατά τη φετινή περίοδο να ανήκει στον υπότυπο της γρίπης A (H1N1)v, το πανδημικό στέλεχος του 2009, που όμως περιλαμβάνεται στο εμβόλιο γρίπης που κυκλοφορεί και στη χώρα μας τη φετινή χρονιά. «Τουλάχιστον οι ομάδες υψηλού κινδύνου οφείλουν να κάνουν το εμβόλιο για να προστατευτούν» λέει στην «Espresso» η Ελένη Γιαμαρέλλου, μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ.






Συγκεκριμένα, μέχρι και τις 2 Ιανουαρίου του 2011 στα Κέντρα Αναφοράς Γρίπης απεστάλησαν συνολικά εβδομήντα ένα κλινικά δείγματα από την ηπειρωτική Ελλάδα, εκ των οποίων τα έξι ήταν θετικά στον ιό της γρίπης τύπου Α, ενώ επιπλέον τέσσερα κρούσματα βρέθηκαν θετικά στο νησί της Κιμώλου, όπου από τις 26 Δεκεμβρίου μέχρι τις 7 Ιανουαρίου στο Περιφερειακό Ιατρείο του νησιού καταγράφηκαν είκοσι περιστατικά λοίμωξης του αναπνευστικού σε κατοίκους, χωρίς ευτυχώς κανείς από τους ασθενείς να χρειαστεί νοσηλεία. Μικρή συρροή κρουσμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού σε παιδιά ηλικίας από 9 έως 14 ετών καταγράφηκε και στο Γενικό Νοσοκομείο Λήμνου, χωρίς ωστόσο να βρεθούν θετικά δείγματα.






Ανησυχητικά είναι και τα συμπεράσματα πρόσφατης οροεπιδημιολογικής μελέτης που πραγματοποίησαν από κοινού το ΚΕΕΛΠΝΟ και το Μικροβιολογικό Εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σύμφωνα με την οποία επτά στους δέκα Ελληνες είναι ευάλωτοι στη νέα γρίπη. Μόνο το 28,5% του ελληνικού πληθυσμού (3.116.217 άτομα) έχει ανοσία κατά του πανδημικού στελέχους γρίπης Α (Η1Ν1), καθώς στη χώρα μας είναι πολύ χαμηλό και το ποσοστό εμβολιασθέντων. Ακόμα πιο χαμηλό είναι το επίπεδο ανοσίας των εργαζομένων σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας (23,7%).














ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΗ ΓΗΡΑΙΑ ΗΠΕΙΡΟ






Αν και στη χώρα μας η πορεία της γρίπης κινείται σε ήπια επίπεδα (λόγω και των καλών καιρικών συνθηκών), δεν συμβαίνει το ίδιο και στις υπόλοιπες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, όπου απλώνεται η απειλή του ιού, ο οποίος αφήνει πίσω του θύματα και δοκιμάζει τις αντοχές των συστημάτων υγείας.






Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν καταγραφεί συνολικά είκοσι επτά θάνατοι από τη νέα γρίπη, ενώ παρατηρείται υψηλός αριθμός κρουσμάτων με βαριά κλινική εικόνα, που οδηγούνται σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Από τις ιολογικές αναλύσεις μέχρι στιγμής δεν έχει απομονωθεί κάποιο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού της γρίπης.






Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τον Ελεγχο των Ασθενειών, η νέα γρίπη επελαύνει σε δεκαοκτώ χώρες της Ευρώπης, ενώ έντονη είναι η δραστηριότητα της νόσου και στην Αίγυπτο, όπου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τους τελευταίους τρεις μήνες καταγράφηκαν 1.172 κρούσματα και 52 θάνατοι.







Δεν υπάρχουν σχόλια: