Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Δελφίνια «θεραπεύουν» παιδιά

Σε εξαιρετικούς θεραπευτές για παιδιά έχουν εξελιχθεί τρία δελφίνια στο τουριστικό θέρετρο του Μπαλί στην Ινδονησία. Τα τελευταία έξι χρόνια, τα τρία δελφίνια έχουν συμβάλει θεαματικά στη θεραπεία 1000 ατόμων, μεταξύ των οποίων και πολλών παιδιών που πάσχουν από διάφορες νόσους.






Όπως εκτιμά η Τερ Χέιντε, επικεφαλής της γιατρών που αξιοποιούν τα θηλαστικά, το σόναρ που διαθέτουν τα δελφίνια συμβάλλει στη θεραπεία κινητικών προβλημάτων. «Δύο είναι τα στοιχεία με τα οποία τα δελφίνια βοηθούν στην θεραπευτική αγωγή: Πρώτον με την ίδια την επαφή τους με τους ανθρώπους και δεύτερον με το σόναρ που διαθέτουν», λέει και προσθέτει: «Επιδρούν στα εγκεφαλικά κύτταρα και βοηθούν στη θεραπεία κινητικών παθήσεων αλλά και στη λογοθεραπεία».






Ένα από τα πολλά παιδάκια που ωφελήθηκαν από την επαφή με τα τρία δελφίνια είναι και ο Ουκρανός Ευγκένι. Ο πεντάχρονος πάσχει από μια σπάνια γενετική διαταραχή που του προκαλεί αδυναμία των μυών του, με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται πολύ βραδύτερα απ' ό,τι τα άλλα παιδιά της ηλικίας του.






Πριν από τρία χρόνια, οι γονείς του τον έφεραν στο ειδικό θεραπευτήριο στο Μπαλί χωρίς να μπορεί να κινηθεί καθόλου. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, τα τρία δελφίνια κολυμπούν γύρω από το παιδί και μερικές φορές τον αγγίζουν ελαφρά. Τα αποτελέσματα της θεραπείας, είναι σήμερα εντυπωσιακά.






Η Τερ Χάιντε λέει ότι ο κάθε ασθενής λαμβάνει ένα ειδικά προσαρμοσμένο πρόγραμμα θεραπείας, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό ότι τα δελφίνια αλληλεπιδρούν με τον ασθενή όσο το δυνατόν περισσότερο.






Δεν υπάρχουν σχόλια: