Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Μπλόκο στη φορο-κάρτα

«Φρένο» στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας συναλλαγών των φορολογουμένων του... υπουργείου Οικονομικών, βάζει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.


Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αρχή κρίνει ότι ανακύπτουν νομικά προβλήματα από την εφαρμογή της επίμαχης κάρτας με σκοπό την απαλλαγή της υποχρέωσης συλλογής αποδείξεων, καθώς από το «φορολογικό προφίλ» των πολιτών θα γνωστοποιούνται πληροφορίες που ανήκουν στον πυρήνα των προσωπικών δεδομένων.


Για παράδειγμα, θα αποκαλύπτεται το θρησκευτικό "πιστεύω" των φορολογουμένων, καθόσον θα καταγράφεται ότι από συγκεκριμένο κατάστημα που πουλάει θρησκευτικά είδη μίας θρησκείας έγιναν αγορές.


Επίσης, οι αγορές από τους φορολογούμενους, κατά συνέπεια και τα προσωπικά τους δεδομένα, θα παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε βάση δεδομένων με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος της επεξεργασίας από τρίτους για άλλους σκοπούς.


Ακόμη, η Αρχή έκρινε ότι η πρόβλεψη και εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας συναλλαγών έπρεπε να γίνει με νόμο και όχι με υπουργική απόφαση.


Ειδικότερα, έπρεπε τα βασικά χαρακτηριστικά της επεξεργασίας των στοιχείων να γίνουν με νόμο και στη συνεχεία η υπουργική απόφαση να καθόριζε τις τεχνικές λεπτομέρειες.


Τέλος, η Αρχή ζητά να γίνει διαχωρισμός του ΦΠΑ από την ηλεκτρονική κάρτα συναλλαγών και τα στοιχεία από την κάρτα αγορών ετησίως να γνωστοποιούνται μαζί με την φορολογική δήλωση.







Δεν υπάρχουν σχόλια: