Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Η μυστηριώδης δυσοσμία μιας ολόκληρης πόλης!


Μία έντονη, επίμονη και ακατανόητη δυσοσμία πλανιέται στον αέρα της όμορφης πόλης Άαχεν της δυτικής Γερμανίας το τελευταίο εξάμηνο. Ούτε οι τοπικοί άρχοντες, ούτε κι οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να ανακαλύψουν την πηγή αυτής της δυσάρεστης μυρωδιάς.



Σύμφωνα με την εφημερίδα Die Zeit η...

δυσάρεστη οσμή είναι τόσο έντονη κάποιες φορές, που οι κάτοικοι υποφέρουν, δεν αντέχουν ούτε τα ρούχα που φοράνε και συνέχεια έχουν το αίσθημα της αηδίας. Η μυρωδιά φαίνεται να εξαπλώνεται κυρίως από το βορειοανατολικό τμήμα της πόλης, οι δε κάτοικοι προσθέτουν πως κατά καιρούς είναι περισσότερο ή λιγότερο έντονη και επίμονη.

Κάτοικοι της πόλης λένε στην εφημερίδα: «Μοιάζει σαν μπόχα από μουσκεμένο πατσαβούρι, σαν σαπίλα»!

Ο Μάνφρεντ Μίλερ, από το Ινστιτούτο Υγιεινής και Περιβαλλοντικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Άαχεν λέει: «Γίνεται δύσκολα πιστευτό, Είναι απλώς ενοχλητική». Παράλληλα πολλοί επιστήμονες του Ινστιτούτου προσπάθησαν πολύ να βρουν τη «Βρωμιά του Άαχεν», εξετάζοντας βρώμικα ρούχα και αντικείμενα, χωρίς όμως επιτυχία. Οι αρχές του δήμου, έχουν φτιάξει ακόμα και ειδική ομάδα «εντοπισμού βρώμας»!

Σύμφωνα πάντα με την εφημερία, οι επιστήμονες της ομάδας του Μίλερ έχουν πειστεί ότι η δυσοσμία ξεκινά από κάποια βιολογική διαδικασία, ίσως μέσα στο σύστημα αποχέτευσης της πόλης και πιθανότατα είναι ένα προϊόν από ανάμιξη βακτηρίων και μυκήτων που αναπτύσσονται υπογείως. Ο ίδιος ο καθηγητής προσθέτει: «Τα καλά νέα είναι ότι δεν εντοπίσαμε τοξικές ουσίες που να απειλούν την υγεία. Τα κακά νέα είναι πως η αιτία της μυρωδιάς δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί».

Η ομάδα έχει συγκρίνει τη δυσοσμία με περίπου 150.000 χημικά συστατικά, αλλά το μυστήριο δε λύθηκε και οι επιστήμονες παραμένουν μπερδεμένοι.

Ο ερευνητής περιβαλλοντικών αναλύσεων του Ινστιτούτου δηλώνει: "Εάν μπορέσουμε να καθορίσουμε το στοιχείο, υποθέτουμε πως θα μπορέσουμε να βρούμε την αιτία και την πηγή. Όμως ακόμη μοιάζει να ψάχνουμε "ψύλλους στα άχυρα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: