Απέχει 13,1 δισεκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη. Πρόκειται για τον αρχαιότερο και πιο μακρινό... γαλαξία του Σύμπαντος,που έχει ποτέ εντοπιστεί.
Τον ανακάλυψαν Ευρωπαίοι και ονομάστηκε UDFy-38135539. Ο γαλαξίας εντοπίστηκε από το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου στη Χιλή και αποτελεί το πιο μακρινό σύμπλεγμα άστρων, αερίων και σκόνης που έχει ποτέ καταγραφεί.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Βρετανική Ντέιλι Τέγεγκραφ πρόκειται για έναν τόσο μακρινό γαλαξία ώστε οι επιστήμονες τον παρατηρούν τη στιγμή που το Σύμπαν βρισκόταν σε «βρεφικό στάδιο», σε ηλικία μόλις 600 εκατομμυρίων ετών.
Ο Καθηγητής Μάλκομ Μπρένερ, από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, ένας από τους Βρετανούς αστρονόμους, είπε 'Οι παρατηρήσεις αυτές βρίσκονται στο όριο τους. Αυτά μπορούν να επιτευχθούν με την καλύτερη σύγχρονη τεχνολογία και τα καλύτερα τηλεσκόπια που διατίθενται σήμερα. Στο άμεσο μέλλον, οι βελτιώσεις στην τεχνολογία και την έναρξη του James Webb Space Telescope (διάδοχο του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble) θα βελτιώσει την ικανότητά μας να εκπονήσουμε μελέτες όπως αυτή.”
Ο γαλαξίας είναι σημαντικοί για τους αστρονόμους γιατί χρονολογούνται από την εποχή του πρώιμου σύμπαντος. Προκειμένου να γίνει η επιβεβαίωση η ευρωπαϊκή ομάδα παρατηρούσε τον γαλαξία επί 16 ώρες και στη συνέχεια ανέλυσε τα στοιχεία που έλαβε επί δύο μήνες!
Το φως που προέρχεται από πολύ μακρινούς γαλαξίες χρειάζεται να ταξιδέψει δισεκατομμύρια χρόνια στο Σύμπαν ώσπου να φθάσει στη Γη
Διαβάστε περισσότερα: 24ωρο: Ο αρχαίος του σύμπαντος http://24wro.blogspot.com/2010/10/blog-post_371.html#ixzz12yfcWlnG
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου