22
Share Πολλοί άνθρωποι εργάζονται έχοντας το λάπτοπ στα πόδια τους. Σύμφωνα με ιατρική μελέτη, αυτό μπορεί να οδηγήσει στο "σύνδρομο του φρυγανισμένου δέρματος" και να προκαλέσει μόνιμη βλάβη
Μαρίνα Χατζηδημητρίου
Δημοσιεύτηκε: Οκτώβριος 04 2010 14:26 Ενημερώθηκε: Οκτώβριος 04 2010 14:33
Όσοι συνηθίζετε να εργάζεστε με το λάπτοπ στα πόδια σας καιρός να αναθεωρήσετε καθώς οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μόνιμη βλάβη του δέρματος.
Σύμφωνα με ιατρική μελέτη, το να τοποθετούμε συσκευές κοντά στο δέρμα μας για μακροχρόνιες περιόδους μπορεί να οδηγήσει στο λεγόμενο “σύνδρομο του φρυγανισμένου δέρματος” (toasted skin syndrome) μια ασυνήθιστη όψη ενος διάστικτου δέρματος.
Μάλιστα σε μια περίπτωση ενα 12χρονο παιδί παρουσίασε αποχρωματισμό στον αριστερό του μηρό με διάφορα στίγματα μετά από πολύωρη ενασχόληση με τον υπολογιστή του παίζοντας παιχνίδια κάθε μέρα για αρκετούς μήνες.
Αν και παρατήρησε ότι το λάπτοπ θερμαινόταν στην αριστερή μεριά ωστόσο δεν έκανε κάτι για αυτό με το να αλλάξει θέση ή να το τοποθετήσει στο τραπέζι, ανέφερε Ελβετοί ερευνητές σε άρθρο τους στο Journal Pediatrics.
Ανάλογη περίπτωση ήταν και μιας φοιτήτριας νομικής η οποία αναζητούσε θεραπεία για το δέρμα στο πόδο της το οποίο είχε αρκετά σημάδια και παρουσίασε με τη σειρά της αποχρωματισμό.
Η Δρ, Κίμπλερλι Σάκλει, θεράπων ιατρός της κοπέλας, δεν μπορούσε να βρει κάποια λύση ,μέχρι που έμαθε ότι ασχολιόταν περίπου 6 ώρες την ημέρα δουλεύοντας με το λάπτοπ στα πόδια της, όπου η θερμοκρασία ήταν στους 52 βαθμούς Κελσίου.
Από το 2007 έχουν εμφανιστεί 10 περιπτώσεις σχετικά με αυτό το σύνδρομο.
Αυτή η κατάσταση του διάστικτου δέρματος μπορεί να παρουσιαστεί από τη υπερβολική χρήση μονάδων θερμότητας και σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν μέχρι και καρκίνο.
"Δεν αναφέρω ότι όλες τις περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος συνδέονται με τη χρήση φορητών υπολογιστών, αλλά για είστε ασφαλείς τοποθετήστε το πάνω σε μια τσάντα η σε μια βάση εαν πρέπει να το κρατάτε στην αγκαλιά σας", είπαν χαρακτηριστικά οι Δρ Ανδρέας 'Αρνολντ και Πίτερ Ιτιν του Νοσοκομειακού Πανεπιστημίου Basel.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου