Σάββατο 26 Μαΐου 2018

Έως τις 11 Ιουνίου το deal για Νηρέα και Σελόντα


Έως τις 11 Ιουνίου το deal για Νηρέα και Σελόντα
Του Νίκου Χρυσικόπουλου
Έως τις 11 Ιουνίου, αναφέρουν πληροφορίες, αναμένεται να υπογραφεί η τελική συμφωνία για την πώληση των Νηρέα και Σελόντα στο επενδυτικό σχήμα με επικεφαλής την Amerra Capital Management, όπως προέκυψε από τη σημερινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή τραπεζών, επενδυτών και συμβούλων. 
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη σημερινή συνάντηση οριστικοποιήθηκαν οι όροι της συμφωνίας και δόθηκε το "πράσινο φως” ώστε να συνταχθούν από τις νομικές υπηρεσίες τα τελικά κείμενα της σύμβασης. Ακολούθως, θα απαιτηθεί η έγκριση των κειμένων από τις αρμόδιες επιτροπές των τεσσάρων τραπεζών, με στόχο, όπως αναφέρθηκε, έως τις 11 Ιουνίου να υπογραφεί η σύμβαση αγοραπωλησίας (SPA). 
Η αρχική, εντός του Μαΐου, άτυπη προθεσμία για την ολοκλήρωση των διαδικασιών που θα οδηγούσαν στην υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας μετατέθηκε ελαφρώς, καθώς ανέκυψαν ορισμένες τεχνικής φύσεως λεπτομέρειες που έπρεπε να διευθετηθούν μεταξύ των εμπλεκόμενων στη συναλλαγή πλευρών, του σχήματος Amerra-Mubadala, των τραπεζών και των συμβούλων που ανέλαβαν το Project Nemo.
Για το λόγο αυτό υπήρξαν νέες συζητήσεις επί συγκεκριμένων όρων της σύμβασης κατά τη διάρκεια δύο διαδοχικών συναντήσεων, την περασμένη Δευτέρα και σήμερα, Τετάρτη. Η σημερινή σύσκεψη, αναφέρουν τραπεζικές πηγές, ολοκληρώθηκε με την οριστικοποίηση των όρων της συμφωνίας. 
Οι ίδιες πηγές μιλώντας στο Capital.gr σημείωσαν πως η ολοκλήρωση του Project Nemoαποτελεί εκ των πραγμάτων ένα εξαιρετικά σύνθετο εγχείρημα που περιλαμβάνει τη συμμετοχή πολλών πλευρών, κατά συνέπεια οι όποιες διαπραγματεύσεις – ακόμη και στο "παρά ένα” των υπογραφών – ήταν απόλυτα δικαιολογημένες. 
Ένα από τα ζητούμενα για όλες τις πλευρές ήταν και ο χρόνος που θα πραγματοποιηθεί το financial closing της συναλλαγής. Ρυθμιστικό παράγοντα θα αποτελέσει ο απαιτούμενος χρόνος για να εξεταστούν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού οι παράμετροι της συμφωνίας και να ανακοινωθεί η απόφαση της Αρχής. Ο χρόνος αυτός αλλά και οι προβλέψεις για την πορεία των τιμών των ψαριών το επόμενο διάστημα αποτελούν καθοριστικά στοιχεία για την αποτύπωση των παραδοχών για τον Νηρέα και τη Σελόντα που θα περιληφθούν στο SPA. 
Υπενθυμίζεται ότι πρόθεση του σχήματος Amerra-Mubadala είναι ναι υπάρχει μια τριπλή ενοποίηση των Ανδρομέδα – Νηρέα – Σελόντα, υπό ένα brand, ώστε να δημιουργηθεί το κρίσιμο μέγεθος για να διεκδικήσει το νέο σχήμα σημαντική παρουσία στη διεθνή αγορά. 
Τα οικονομικά αποτελέσματα της Ανδρομέδα για το 2017 πιστοποίησαν την ανοδική τροχιά στην οποία βρίσκεται ο όμιλος. Η Ανδρομέδα για την περυσινή χρήση εμφάνισε λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) 21,60 εκατ. ευρώ, έναντι 14,03 εκατ. ευρώ το 2016, αυξημένα κατά 54%. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε στα 112,4 εκατ. έναντι 103,9 εκατ. το 2016, σημειώνοντας αύξηση 8,12%. Η εταιρεία στις αρχές του 2018 συμφώνησε για την αναχρηματοδότηση των δανείων της από την Eurobank με το ποσό των 30 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 17,7 εκατ. ευρώ αφορούν υπόλοιπο της Eurobank το οποίο αναχρηματοδοτήθηκε και το υπόλοιπο χρησιμοποιήθηκε για την ολοσχερή εξόφληση των υφιστάμενων δανείων στις Alpha Bank, Πειραιώς και Εθνική, καθώς και για τη χρηματοδότηση κεφαλαίου κίνησης.
Όπως αναφέρεται στην οικονομική κατάσταση της εταιρείας, τα άμεσα σχέδια της Ανδρομέδα για το 2018 και γενικότερα για το προσεχές μέλλον αφορούν, μεταξύ άλλων, την κεφαλαιοποίηση της παρουσίας του ομίλου στην δυτική Μεσόγειο, αυξάνοντας την παρουσία του σε περισσότερες αγορές νωπού προϊόντος. Επίσης, θα συνεχιστεί το ερευνητικό πρόγραμμα της γενετικής επιλογής για την παραγωγή γόνου τσιπούρας, αλλά και ανάπτυξη αντίστοιχου προγράμματος για το λαβράκι και τον κράνιο, με ζητούμενα αποτελέσματα τη βελτίωση της ποιότητας, τη μείωση του χρόνου παραγωγής, τη μείωση του ποσοστού θνησιμότητας, την αύξηση των παραγόμενων ποσοτήτων και τελικά τη μείωση του κόστους παραγωγής.
Παράλληλα, η Ανδρομέδα θα διενεργήσει σημαντικές επενδύσεις εκσυγχρονισμού και κάλυψης των αναγκών κεφαλαίου κίνησης διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη επέκταση των εργασιών της, συνδυασμένη με προσεκτική διαχείριση πωλήσεων και έγκαιρη είσπραξη των απαιτήσεων. Η εταιρεία, αναφέρεται στα οικονομικά της αποτελέσματα, σχεδιάζει να επεκτείνει το δίκτυο πωλήσεων στο εξωτερικό με σκοπό τη διεύρυνση του πελατολογίου σε νέες αγορές και τη συνακόλουθη αύξηση του κύκλου εργασιών, με παράλληλη ενίσχυση των εσωτερικών διαδικασιών ελέγχου της πιστοληπτικής ικανότητας των πελατών της, με στόχο τον περιορισμό στον ελάχιστο δυνατό βαθμό των ζημιών από ανεπίδεκτες εισπράξεως απαιτήσεις.
Τέλος, στόχος είναι η περαιτέρω βελτίωση του λειτουργικού κόστους της εταιρείας και του ομίλου και ιδιαίτερα του κόστους παραγωγής που είναι αποτέλεσμα της ορθής διαχείρισης των συντελεστών παραγωγής και υλοποίησης νέων βέλτιστων μεθόδων και τεχνολογιών παραγωγής, καθώς και η σημαντική ενίσχυση της λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA) και η αύξηση της άξιας της εταιρείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: