Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

Νηρέας - Σελόντα: Η επόμενη ημέρα και η Amerra


Νηρέας - Σελόντα: Η επόμενη ημέρα και η Amerra

Του Νίκου Χρυσικόπουλου
  1. Στην επισημοποίηση της Amerra Capital ως προτιμητέου επενδυτή στον διαγωνισμό για την πώληση της πλειοψηφικής συμμετοχής που διατηρούν στις Νηρέα και Σελόντα προχωρούν άμεσα οι τράπεζες, επιβεβαιώνοντας πλήρως όσα ανέφερε το Capital.gr.
    Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους συμβούλους έφερε την Amerra Capital ξεκάθαρα στην θέση του οδηγού για την απόκτηση των δύο εταιρειών. Οι σύμβουλοι (Lazard, PwC,  Alvarez & Marsal) εισηγήθηκαν την ανάδειξη του αμερικανικού private equity fund ως προτιμητέου επενδυτή, απόφαση που "κλείδωσε" στη σύσκεψη των CEOs των τραπεζών την περασμένη εβδομάδα, όπως πρώτο αποκάλυψε το Capital.gr.
    Όλες οι πλευρές που μετέχουν στη διαδικασία έχουν ήδη ενημερωθεί για την επικράτηση της προφοράς της Amerra. Πέραν των επιμέρους πλευρών της προσφοράς που βελτιώθηκαν, μεταξύ των οποίων και της προσέγγισης του ζητήματος εξυπηρέτησης των δανείων των Νηρέα και Σελόντα, ένα από τα στοιχεία που συνυπολογίστηκαν στην επικράτηση του αμερικανικού fund, στον έλεγχο του οποίου βρίσκεται ήδη η εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας Ανδρομέδα, ήταν η συνολική προσέγγιση του project Nemo, όπως το σχέδιο πώλησης έχει ονομαστεί από τις τράπεζες.
    Πέραν της βελτίωσης του οικονομικού σκέλους, με την υποστήριξη και της Mubadala Investment Company, sovereign fund του Άμπου Ντάμπι που έχει επενδύσει στην Ανδρομέδα, σε επιχειρησιακό επίπεδο προσμετρήθηκε το επίπεδο της ομάδας που εργάστηκε συνολικά πάνω στην προσφορά της Amerra, με στελέχη που επιμερίστηκαν την εργασία να "τρέξουν" τα μοντέλα της προσφοράς, το restructuring των δανείων, τα νομικά του SPA, τους εμπορικούς όρους της συναλλαγής κλπ. Οι σύμβουλοι προσμέτρησαν επίσης το track record και την εμπειρία του management της Ανδρομέδα την τελευταία 10ετία, την πρόσβαση της Amerra στις διεθνείς αγορές του σολομού και την πρωτοποριακή τεχνογνωσία που μπορεί να εφαρμόσει για την άμεση ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του νέου σχήματος που θα προκύψει και, τέλος, τις σημαντικές επενδύσεις που θα υλοποιηθούν στις Νηρέα και Σελόντα για να εκσυγχρονιστούν εις βάθος οι δύο εταιρείες.
    Η επικράτηση δεν ήταν, ωστόσο, εύκολη καθώς η προσφορά της Diorasis ήταν σημαντικά ανταγωνιστική, μεταξύ άλλων στο οικονομικό σκέλος, με την υποστήριξη, σύμφωνα με πληροφορίες, του γνωστού στην Ελλάδα fund Rhone Capital αλλά και εγχώριων επενδυτικών κεφαλαίων μεταξύ των οποίων το Deca Investments. Η εταιρεία διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του εφοπλιστή Ν. Λυκιαρδόπουλου (Neda Maritime), έχει στο ενεργητικό της το επιτυχημένο turn around story της Bitsakos Aquaculture, επιτυγχάνοντας μετά την εξαγορά υπερδιπλασιασμό της παραγωγής της εταιρείας, επιστροφή σε κερδοφορία, ενίσχυση των εξαγωγών και σημαντική αύξηση του εργατικού δυναμικού. 
    Ακολουθεί το SPA
    Τελικώς, η δομή της πρότασης της Amerra, για τους λόγους που αναφέρθηκαν, προτιμήθηκε από τις τράπεζες. Πλέον στο διάστημα που ακολουθεί θα ξεκινήσουν οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ τραπεζών και Amerra για να συνυπογραφεί το SPA (share and purchase agreement – σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών), το πιθανότερο έως τα τέλη Μαρτίου – αρχές Απριλίου.
    Στόχος των νέων επενδυτών θα είναι να προχωρήσει σε μια σύνθεση δυνάμεων μεταξύ Νηρέα και Σελόντα, ώστε να ανακοπεί ο έντονος ανταγωνισμός από την Τουρκία, η οποία εμφανίζεται να αυξάνει διαρκώς την παραγωγή της. Στην προσπάθεια αυτή η Αmerra θα έχει την υποστήριξη του Mubadala (προήλθε από τη συγχώνευση των International Petroleum Investment Company και Mubadala Development Company), ενός επενδυτή με μακροπρόθεσμο ορίζοντα που διαχειρίζεται κρατικά κεφάλαια του Άμπου Ντάμπι, με στόχο να επιτύχει τη διαφοροποίηση της οικονομίας του εμιράτου σε άλλους κλάδους, πέραν της ενέργειας. Μέχρι σήμερα έχει τοποθετηθεί σε 13 διαφορετικούς κλάδους σε 30 χώρες, έχοντας επενδύσει κεφάλαια ύψους 10 δισ. ευρώ. ​

Δεν υπάρχουν σχόλια: