Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

Πότε πέφτει η Τσικνοπέμπτη 2018


Την Τσικνοπέμπτη τρώμε ψητά κρέατα
  1. Πότε πέφτει η Τσικνοπέμπτη και τι γιορτάζουμε ακριβώς; Ποια είναι η σχέση της γιορτής του κρέατος με τις απόκριες; Ας δούμε!Η αποκριά ή αλλιώς τριώδιο, το γνωστό μας καρναβάλι, είναι μια κινητή γιορτή καθώς σχετίζεται με το Πάσχα , όπως και η Καθαρά Δευτέρα. Διαρκεί τρεις εβδομάδες, της Προφωνής, της Κρεατινής και της Τυροφάγου.

    Η Τσικνοπέμπτηείναι μια παραδοσιακή γιορτή που γίνεται κάθε χρόνο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της αποκριάς και σηματοδοτεί κατά κάποιον τρόπο την έναρξη του καρναβαλιού.

    Κι αυτό γιατί είναι και η πρώτη μέρα που ο κόσμος μασκαρεύεται και βγαίνει στους δρόμους, συμμετέχει σε πάρτι μασκέ κλπ.
    την Τσικνοπέμπτη ντυνόμαστε καρναβάλιαΗ γιορτή αυτή πήρε το όνομα της από τις λέξεις τσίκνα, που δεν είναι τίποτε άλλο από τη μυρωδιά του ψημένου κρέατος και από την Πέμπτη μέρα της εβδομάδας.

Πότε πέφτει η Τσικνοπέμπτη και ποια η σχέση της με τις απόκριες

  1. Η Κυριακή της Απόκρεω, από την οποία πήραν το όνομα τους και οι αποκριές, είναι η τελευταία μέρα της Κρεατινής και είναι και η τελευταία μέρα που καταναλώνουμε κρέας πριν τη Σαρακοστή.

    Την επόμενη εβδομάδα, της Τυροφάγου τρώμε μόνο τυρί και γαλακτοκομικά προϊόντα, δηλαδή παράγωγα του κρέατος και μετά την Καθαρά Δευτέρα ξεκινάει η μεγάλη νηστεία του Πάσχα.

    Και επειδή, ως γνωστόν, σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση δεν τρώμε κρέας την Τετάρτη και την Παρασκευή, καθιερώθηκε η μέρα Πέμπτη ως η πιο κατάλληλη για την γιορτή της ακατάσχετης κρεατοφαγίας.

    Είναι κατά βάση χριστιανική γιορτή, κάτι σαν γιορτή του κρέατος, και σχετίζεται με τη νηστεία με την έννοια ότι πλησιάζει η μέρα που σταματάει κανείς να τρώει κανείς κρέας ενόψει της νηστείας του Πάσχα.
    Την Τσικνοπέμπτη τρώμε ψητά κρέαταΕπομένως, η Τσικνοπέμπτη πέφτει την Πέμπτη μέρα της δεύτερης εβδομάδας του τριωδίου, δηλαδή την εβδομάδα της Κρεατινής. Για την ακρίβεια πέφτει τρεις μέρες πριν την Κυριακή της Απόκρεω ή 11 μέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα.

    Συγκεκριμένα το 2018 η Τσικνοπέμπτη πέφτει στις 8 Φεβρουαρίου.

    Αντίστοιχα, το 2019 η γιορτή του κρέατος θα εορταστεί την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου.
    Τα έθιμα της Τσικνοπέμπτης

    Υπάρχουν πάρα πολλά ελληνικά έθιμα που σχετίζονται με τον εορτασμό της Τσικνοπέμπτης, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο γνωστά.

    Μερικά από αυτά είναι μεταξύ άλλων τα "Χοιροσφάγια", δηλαδή το σφάξιμο του γουρουνιού για το αποκριάτικο τραπέζι, τα "Προξενιά" ή αλλιώς έθιμο της φωτιάς στις Σέρρες, το έθιμο της "Κουλούρας" στην Αχαΐα και τα "Πετεγολέτσια" στην Κέρκυρα.
    Το έθιμο με τις φωτιέςΤα έθιμα της Τσικνοπέμπτης, στη συντριπτική πλειοψηφία τους περιλαμβάνουν κρεατοφαγία, ενώ ένα μεγάλο μέρος τους αφορά τον γάμο.

    Αντίστοιχες γιορτές υπάρχουν και σε άλλα χριστιανικά κράτη, όπως πχ στη Γερμανία το Fettdonnerstag (λιπαρή Πέμπτη) και στη Γαλλία το Mardi Gras (λιπαρή Τρίτη), αν και κατά πολλούς οι γιορτές αυτές είναι αντίστοιχες της δικής μας Καθαράς Δευτέρας.

    Καλό τσίκνισμα!

    Διαβάστε στη συνέχεια Καθαρά Δευτέρα. Πότε πέφτει πως πήρε το όνομά της και τι γιορτάζουμε;

    Καθαρά Δευτέρα. Πότε πέφτει πως πήρε το όνομά της και τι γιορτάζουμε;Η Καθαρά Δευτέρα συμβολίζει την καθαρότητα ή την αγνότητα, αν προτιμάτε, καθώς είναι η πρώτη μέρα της Σαρακοστής δηλαδή της μεγάλης νηστείας του Πάσχα που διαρκεί 40 μέρες όσες και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο.Πότε πέφτει Καθαρά Δευτέρα

    Πότε πέφτει η Καθαρά Δευτέρα το 2018;Η Καθαρά Δευτέρα είναι κινητή γιορτή, η οποία εξαρτάται από την ημερομηνία του Πάσχα.

    Συγκεκριμένα πέφτει κάθε χρόνο στο ξεκίνημα της 7ης εβδομάδας, δηλαδή 48 μέρες πριν το Ορθόδοξο Πάσχα και προφανώς πάντοτε ημέρα Δευτέρα.

    Ενδεικτικά, για το 2018 η Καθαρά Δευτέρα πέφτει στις 19 Φεβρουαρίου 2018.

    Αντίστοιχα, για το 2019 η Καθαρά Δευτέρα θα γιορταστεί στις 11 Μαρτίου 2019.
    Γιατί ονομάστηκε έτσι η Καθαρά Δευτέρα

    Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι γιατί καλούμαστε να αφήσουμε πίσω μας όλες τις αμαρτωλές συνήθειες και κραιπάλες, συμπεριλαμβανομένων και των αρτύσιμων, δηλαδή των μη νηστίσιμων, φαγητών, καθαρίζοντας με τον τρόπο αυτό την ψυχή και το σώμα μας. 

    Έτσι κι αλλιώς η νηστεία έχει ήδη ξεκινήσει "μερικώς" μια βδομάδα πριν, καθώς όλη την προηγούμενη εβδομάδα δεν τρώμε κρέας.

    Συγκεκριμένα η προ-προηγούμενη Κυριακή, "της Απόκρεω" (από εκεί πήραν το όνομά τους οι Απόκριες), είναι σύμφωνα με την Ορθόδοξη παράδοση η τελευταία μέρα που τρώμε κρέας.

    Επίσης, η Κυριακή πριν την Καθαρά Δευτέρα ονομάζεται "της Τυροφάγου" επειδή είναι η τελευταία μέρα που τρώμε γαλακτοκομικά.
    Εκτός, όμως, από χριστιανική σημασία της, η Καθαρά Δευτέρα είναι για πολλούς το τέλος της Αποκριάς, καθώς εκείνη την μέρα πέφτει η αυλαία για τις αποκριάτικες εορταστικές εκδηλώσεις που ξεκίνησαν την Τσικνοπέμπτη.

    Ο εορτασμός της Καθαράς Δευτέρας στην ύπαιθρο είναι γνωστός και ως "Κούλουμα". Πολλοί Δήμοι μάλιστα διοργανώνουν εκδηλώσεις με συναυλίες ή άλλα δρώμενα και προσφέρουν δωρεάν διάφορα σαρακοστιανά. Ωστόσο, αν και η λέξη Κούλουμα χρησιμοποιείται σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, η προέλευση της δεν είναι ξεκάθαρη. 
    Σύμφωνα με μια άποψη ο όρος είναι αθηναϊκός και προέρχεται από τους στύλους (κολώνες) του Ολυμπίου Διός, για τους οποίους οι αθηναίοι χρησιμοποιούσαν την λατινική λέξη columna. 
    Τι τρώμε την Καθαρά Δευτέρα;Αν και όπως είπαμε την Καθαρά Δευτέρα ξεκινάει η Σαρακοστή (ή Τεσσαρακοστή) και η μεγάλη νηστεία του Πάσχα, το μενού της ημέρας κάθε άλλο παρά φτωχό είναι.Πρώτη και καλύτερη η λαγάνα, η οποία είναι ένα είδος άζυμου ψωμιού που φτιάχνεται χωρίς χωρίς προζύμι ή μαγιά. Μάλιστα έχει χαρακτηριστικό πλατύ σχήμα για να ψήνεται εύκολα.Σαρακοστιανά με λαγάνα, χαλβά, ελιές

    Στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας υπάρχει φυσικά ο αγαπημένος (και υγιεινότατος) σουσαμένιος Χαλβάς, ταραμάς, ελιές, λαχανικά κάθε λογής και τουρσιά (πίκλες) όλων των ειδών.

    Οι μερακλήδες συνήθως το ρίχνουν στα θαλασσινά (καλαμάρια, χταπόδια, σουπιές κλπ), αλλά και τα όστρακα (μύδια, στρείδια κλπ), ενώ οι πιο παραδοσιακοί προτιμούν το εθνικό μας φαγητό, δηλαδή μια νοστιμότατη φασολάδα
    Καθαρά Δευτέρα με θαλασσινά και χταποδάκι
    Το πέταγμα του χαρταετού


    Όπως και να γιορτάσει κανείς την Καθαρά Δευτέρα, ότι κι αν επιλέξει να βάλει στο τραπέζι του, η ημέρα απαιτεί (αν το επιτρέπει και ο καιρός φυσικά) το παραδοσιακό πέταγμα του χαρταετού!
    Το παραδοσιακό πέταγμα του χαρταετού την Καθαρά ΔευτέραΕκτός από ένα πολύ ωραίο έθιμο, καθώς γεμίζουν οι ουρανοί με φανταχτερά χρώματα και περίτεχνα σχέδια, είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία να ξεμουδιάσουμε λίγο από την καθιστική ζωή που κάνουμε οι περισσότεροι και να χαρούμε λίγο την φύση και την εξοχή.

    Και αν δεν θέλουμε να αγοράσουμε έτοιμο αετό, μπορούμε να πρωτοτυπήσουμε και να φτιάξουμε τον δικό μας χαρταετό, εύκολα και γρήγορα!

    Το μόνο που χρειάζεται είναι φαντασία και καλή διάθεση!

    Καλή Σαρακοστή!

    Πότε πέφτει το Πάσχα 2018Όλοι γνωρίζουμε ότι το Πάσχα είναι κινητή γιορτή, αλλά αλήθεια γνωρίζουμε πότε γιορτάζεται κάθε χρόνο; Η απάντηση στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί...ο Χριστιανικό Πάσχα, γνωστό και ως Πασχαλιά ή Λαμπρή, αποτελεί ίσως την σημαντικότερη γιορτή του Χριστιανισμού.


    Πριν δούμε, όμως, πότε πέφτει το Πάσχα το 2018 ας πούμε λίγα λόγια γενικά για την γιορτή αυτή.

    Το Πάσχα πήρε το όνομα του από την εβραϊκή λέξη pesach (πεσάχ) που 
    σημαίνει πέρασμα και συμβολίζει το πέρασμα των Εβραίων από την δουλεία των Αιγυπτίων στην ελευθερία.

    Στο Χριστιανισμό θεωρείται ότι συμβολίζει το πέρασμα από το θάνατο στη ζωή μέσω της Ανάστασης του Χριστού.

    Το Χριστιανικό Πάσχα είναι κινητή γιορτή και γιορτάζεται κάθε χρόνο την Κυριακή μετά την πρώτη ανοιξιάτικη πανσέληνο δηλαδή την πανσέληνο που σχηματίζεται μετά την εαρινή ισημερία που λαμβάνει χώρα στις 21 Μαρτίου. 

    Αυτό συμβαίνει για να μην συμπέσει ποτέ με το εβραϊκό Πάσχα.
    Πότε πέφτει το Πάσχα

    Πότε πέφτει το Πάσχα το 2017Aς δούμε τις ημερομηνίες ενδεικτικά παρακάτω:

    » Πάσχα 2018: Κυριακή 8/4/2018

    » Πάσχα 2019: Κυριακή 28/4/2019

    » Πάσχα 2020: Κυριακή 19/4/2017

    Επομένως την επόμενη φορά που θα θέλετε να μάθετε πότε πέφτει το Πάσχα έχετε δύο επιλογές: μπορείτε να ξεθάψετε το παλιό τηλεσκόπιο του παππού και να βγάλετε τον αστρονόμο που κρύβετε μέσα σας ή απλά μπορείτε να μπείτε στο coolweb.gr.

    Πως προσδιορίζεται η ημερομηνία του Πάσχα;

    Όλοι γνωρίζουμε ότι το Πάσχα είναι κινητή γιορτή, αλλά αλήθεια πως υπολογίζεται η ημερομηνία εορτασμού του; Η απάντηση στο άρθρο που ακολουθεί...Όλοι γνωρίζουμε ότι το Πάσχα είναι κινητή γιορτή αλλά δεν γνωρίζουμε ίσως τον ακριβή λόγο. Αυτό λοιπόν γίνεται κάθε χρόνο, έχει βαθιά τις ρίζες του στο χρόνο και βασίζεται στην εξής παράδοση.

    Σύμφωνα λοιπόν με την ιστορία, ο Εβραίοι γιόρταζαν το πέρασμα από την Ερυθρά θάλασσα με επικεφαλής τον Μωυσή την 14η μέρα του μήνα Νισάν, δηλαδή ανήμερα της πρώτης εαρινής πανσελήνου.Οι πρώτοι Χριστιανοί συνήθιζαν να γιορτάζουν το Πάσχα μαζί με τους Εβραίους, ωστόσο αργότερα θέλοντας να το συνδέσουν με την αναστάσιμη ημέρα, την Κυριακή, αποφάσισαν να το γιορτάζουν την πρώτη Κυριακή μετά την ανοιξιάτικη πανσέληνο ούτως ώστε να μην συμπίπτει με το εβραϊκό.
    Πως όμως προσδιορίζεται η ημερομηνία του Πάσχα;Η απόφαση για τις ημερομηνίες εορτασμού του Πάσχα λήφθηκε στην πρώτη Οικουμενική Σύνοδο που έγινε το 325μ.Χ. στη Νίκαια της Βιθυνίας. 

    Συγκεκριμένα αποφασίστηκε το εξής:
    Το Πάσχα γιορτάζεται κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο που γίνεται μετά την εαρινή ισημερία, δηλαδή μετά την 21η Μαρτίου (με το παλαιό ημερολόγιο), εκτός αν η πανσέληνος τυγχάνει να γίνει Κυριακή, οπότε μεταφέρεται την επόμενη Κυριακή.


    Η πρώτη μέρα της Σελήνης τοποθετείται στο διάστημα μεταξύ της 8ης Μαρτίου και της 5ης Απριλίου. Επομένως, δεδομένου ότι η περιστροφή της σελήνης γύρω από τη Γη διαρκεί περίπου 28 μέρες, έχουμε πανσέληνο στο μέσο του κύκλου δηλαδή την 14η μέρα.

    Αυτό σημαίνει ότι το Πάσχα μπορεί να πέσει στο διάστημα μεταξύ 22ας Μαρτίου και 25ης Απριλίου.Πως υπολογίζεται η ημερομηνία του ΠάσχαΣημειώστε ότι οι παραπάνω ημερομηνίες αφορούν το παλαιό ημερολόγιο. Άρα αν προσθέσουμε τις 13 μέρες που είναι η διαφορά παλιού και νέου ημερολογίου, βρίσκουμε ότι το Ορθόδοξο Πάσχα θα «πέφτει» πάντα από 4 Απριλίου ως 8 Μαΐου.
    Γιατί δεν συμπίπτει το Ορθόδοξο με το Καθολκό Πάσχα;

    Αυτό συμβαίνει γιατί οι Ρωμαιοκαθολικοί καθορίζουν το Πάσχα σύμφωνα με το νέο ημερολόγιο. Για το λόγο αυτό το Πάσχα των Καθολικών γιορτάζεται συνήθως νωρίτερα από αυτό των Ορθοδόξων.

    Υπάρχει ωστόσο και η περίπτωση, για κάποιες συγκεκριμένες ημερομηνίες της εαρινής πανσελήνου, που ο εορτασμός του Πάσχα από τις δύο εκκλησίες ταυτίζεται.

    Οπότε μπορείτε πλέον πανεύκολα και με ακρίβεια να βρίσκετε πότε πέφτει το Πάσχα κάθε χρόνο με λίγους μόνο υπολογισμούς!

Δεν υπάρχουν σχόλια: