Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

Στην τελική ευθεία για την πώληση των Νηρέα και Σελόντα


Στην τελική ευθεία για την πώληση των Νηρέα και Σελόντα

Του Νίκου Χρυσικόπουλου
  1. Στην τελική ευθεία εισέρχεται ο διαγωνισμός για την πώληση των συμμετοχών των τραπεζών στις "Νηρεύς" και "Σελόντα". Την προσεχή Δευτέρα εκπνέει, ύστερα από την παράταση που δόθηκε, η προθεσμία για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών από τους 8 υποψήφιους επενδυτές που έχουν περάσει στο τελικό στάδιο της διαδικασίας.
    Αν και από την πλευρά των συμβούλων υπήρχε αισιοδοξία για υψηλό αριθμό προσφορών, πηγές που παρακολουθούν από κοντά το διαγωνισμό εμφανιζονταν, με κριτήριο τις κινήσεις των ενδιαφερόμενων (Amerra, Diorasis, HIG Capital, Oaktree, Duet, Butterfly, Hybrid Capital, Tinicum) στο διάστημα του due diligence και των παρουσιάσεων, περισσότερο μετριοπαθείς.
    Στην παρούσα φάση τα επενδυτικά κεφάλαια Amerra Capital και Diorasis International παραμένουν μεταξύ των κύριων διεκδικητών των δύο εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας, ενώ ερώτημα παραμένει εάν το Harvard Investment Group (HIG) θα καταθέσει προσφορά και εφόσον το πράξει, εάν αυτό θα γίνει αυτόνομα ή ως μέλος κοινοπραξίας με έτερο διεκδικητή.
    Σε ότι αφορά τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους, την τελευταία εβδομάδα βρέθηκε και πραγματοποίησε στην Αθήνα σειρά επαφών, συνοδεία πολυάριθμου επιτελείου, ο Ισραηλινός επενδυτής Βίκτορ Χάνα, για λογαριασμό του Hybrid Capital. Ο Χάνα είχε πραγματοποιήσει σειρά επενδύσεων σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και της Αφρικής. Δημοσιεύματα, μεταξύ των οποίων και του Bloomberg, είχαν αναφέρει την εμπλοκή του σε έρευνες των αρχών για αγοραπωλησίες στο Κονγκό.
    Που θα φθάσει ο πήχης
    Η διαγωνιστική διαδικασία προβλέπει την κατάθεση ανεξάρτητων προσφορών για τις Νηρέα και Σελόντα. Οι σύμβουλοι του διαγωνισμού και οι τράπεζες θα λάβουν υπόψη τις συνδυαστικές (combined) προσφορές που θα κατατεθούν προκειμένου να αναδειχθεί ο προτιμητέος επενδυτής, κάτι που φυσιολογικά θα απαιτήσει χρόνο, δεδομένης της εμπειρίας από διαγωνισμούς που έχουν πραγματοποιηθεί έως σήμερα για την παραχώρηση assets που πέρασαν στον έλεγχο των τραπεζών.
    Σημαντικό ρόλο στην απόφαση για την ανάδειξη του προτιμητέου επενδυτή με τον οποίο οι τράπεζες θα ξεκινήσουν συζητήσεις για την οριστικοποίηση της συμφωνίας πώλησης αναμένεται να έχουν, μεταξύ άλλων, το ποσοστό του equity και η έκταση του reprofiling των δανείων που θα απαιτηθεί, πως θα προκύψουν οι συνέργειες μεταξύ των δύο εταιρειών και εν γένει το συνολικό business plan που θα καταθέσουν οι ενδιαφερόμενοι, με βάση και τους ελέγχουν που πραγματοποίησαν αλλά και την πορεία των Νηρέα και Σελόντα τα τελευταία τρίμηνα.
    Η πορεία τους, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι βελτιωμένη και το 2017 έκλεισε θετικά και για τις δύο εταιρείες, με το Νηρέα να καταγράφει αύξηση πωλήσεων και λειτουργικού EBITDA και τη Σελόντα τους τελευταίους μήνες να έχει βελτιώσει αισθητά τα αποτελέσματά της, κλείνοντας τη χρονιά με αύξηση πωλήσεων και θετικό λειτουργικό αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: