Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Άνοιξε τα χαρτιά της για Νηρέα – Σελόντα η Ανδρομέδα


Άνοιξε τα χαρτιά της για Νηρέα – Σελόντα η Ανδρομέδα
  1. Του Νίκου Χρυσικόπουλου
    Τη δημιουργία ενός σχήματος με ισχυρούς partners που θα ανεβάσει τον πήχη της διεκδίκησης των Νηρέα και Σελόντα δρομολογεί η Amerra Capital Management, κύριος μέτοχος του ομίλου Ανδρομέδα, που συμμετέχει στο διαγωνισμό για την εξαγορά των δύο εταιρειών.
    Το αμερικανικό fund που έχει υλοποιήσει σειρά επενδύσεων στον κλάδο της αγροτικής οικονομίας και της ιχθυοκαλλιέργειας, εκτός από τα απαιτούμενα κεφάλαια, έχει αναπτύξει την τεχνογνωσία, το δίκτυο και δυνατότητα εκτέλεσης συμφωνιών τόσο σύνθετων όπως η συγκεκριμένη που αφορά τις δύο μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες του κλάδου. " Η Amerra υποστηρίζεται από μεγάλους επενδυτές του χώρου του private equity και άλλων θεσμικών επενδυτών. Συνεπώς, δεν τίθεται ζήτημα κεφαλαίων αλλά επιλογής των καλύτερων δυνατών επενδυτών, του καλύτερου δυνατού σχήματος για την προκειμένη εξαγορά”, ανέφερε ο CEO της Ανδρομέδα, Δημήτρης Βαλαχής, σε ενημερωτική συνάντηση.
    Από το 2016 όταν η Amerra εξαγόρασε την Ανδρομέδα, η τελευταία έχει ενδυναμώσει την παρουσία της ως ένας δυναμικός όμιλος εταιρειών. Παράλληλα, έχει αποκτήσει υψηλή τεχνογνωσία, εμπειρία από πολλές αγορές σε όλο τον κόσμο και πρόσβαση σε δίκτυο επαφών και τεχνογνωσία στον τομέα του σολωμού που διαθέτει η Amerra, έχοντας συγχρόνως ενδυναμώσει την ομάδα της σε επίπεδο νέων έμπειρων μελών στο δ.σ., εξειδικευμένων συμβούλων και σημαντικών στελεχών που έχουν προστεθεί στη δομή της εταιρείας σε καίριες θέσεις.
    "Στόχος μας είναι να καθιερωθούμε ως ο ηγέτης της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας. Θέλουμε να αποκτήσουμε τις Νηρέα και Σελόντα, να υλοποιήσουμε εμείς τη συγκέντρωση στον κλάδο και να δημιουργήσουμε μια πολύ μεγάλη ελληνική πολυεθνική. Έχουμε όλα τα εχέγγυα για να το πράξουμε”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βαλαχής, ο οποίος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση ότι στην περίπτωση που το σχήμα της Amerra πλειοδοτήσει, θα αξιοποιηθεί το δυναμικό των Νηρέα και τη Σελόντα. "Θα συνενώσουμε δυνάμεις, θα μοιραστούμε γνώσεις και πληροφορίες, έτσι ώστε η νέα ομάδα να μπορεί να ηγηθεί μιας πολύ μεγάλης ελληνικής πολυεθνικής εταιρίας. Θα αλλάξουμε τον τρόπο επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν αυτές οι εταιρίες, έτσι ώστε όλοι μαζί να δημιουργήσουμε μια εταιρία πρότυπο, μια εταιρία μοντέλο”, σημείωσε.
    Τα βασικά σημεία του business plan που έχει συνταχθεί για τις Νηρέα και Σελόντα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την αναβάθμιση του εξοπλισμού των εταιρειών, τη βελτίωση των λειτουργικών και εμπορικών δομών και την επανατοποθέτηση των προϊόντων στις διεθνείς αγορές.
    Ο επικεφαλής του ομίλου ξεκαθάρισε ότι στόχος της Amerra είναι η συνένωση των Νηρέα και Σελόντα, ώστε να αποκτηθεί ένα κρίσιμο μέγεθος και το νέο σχήμα να καταστεί ρυθμιστής στην αγορά. Αυτή, εξάλλου, παραμένει και η πρόθεση των τραπεζών, που παρακολουθούν με σκεπτικισμό την προσπάθεια κύκλων να δημιουργήσουν σκιές στη διαδικασία. Όπα, πάντως, θα κριθούν στις 13 Δεκεμβρίου όταν θα φανεί ποιοι εκ των HIG, Amerra, Diorasis, Oaktree καθώς και Panaxia, Butterfly, Duet Group και Tinicum Inc. (Pontos Aqua) θα καταθέσουν δεσμευτική προσφορά. Όπως έχει φανεί, οι κινήσεις ενός "πυρήνα” 2-3 υποψηφίων φανερώνουν δέσμευση για την κατάθεση εξαιρετικά ανταγωνιστικών προσφορών. Στην παρουσα φάση, ο διαγωνισμός βρίσκεται στη φάση του due diligence και της καταμέτρησης της βιομάζας των δύο εταιρειών, μια καταμέτρηση από την οποία θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό το τελικό ύψους των προσφορών.
    Επενδυτικό πλάνο 40 εκατ. ευρώ
    Σήμερα ο όμιλος Ανδρομέδα διαθέτει έξι παραγωγικά κέντρα σε Ελλάδα και Ισπανία, σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα, άμεση πρόσβαση σε περισσότερους από 120 εκατ. καταναλωτές. Απασχολεί συνολικά 640 εργαζόμενους, 270 στην Ισπανία και 370 στην Ελλάδα και καθετοποιημένη παραγωγή: γόνου, εκτροφής, συσκευασίας, μεταποίησης και διανομής ψαριών. Τα βασικά είδη του ομίλου είναι η τσιπούρα, το λαβράκι, ο κρανιός, το μυτάκι και το φαγκρί, ενώ εφαρμόζει πρωτοποριακή τεχνογνωσία στη γενετική επιλογή και την παραγωγή γόνου και ψαριού. Η παραγωγή γόνου ανέρχεται σε 100 εκατ. ιχθύδια και φρέσκου ψαριού άνω των 15.000 τόνων.
    Από το 2007 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει μία αποτελεσματική στρατηγική εξαγορών και ενοποίησης, με περισσότερες από 10 ολοκληρωμένες επενδυτικές κινήσεις. Εφέτος ο όμιλος ξεκίνησε ένα νέο τριετές επενδυτικό σχέδιο ύψους 40 εκατ.ευρώ που περιλαμβάνει τη βελτίωση και ανάπτυξη των μονάδων εκτροφής, την επέκταση και αναβάθμιση των μονάδων συσκευασίας και τυποποίησης και φυσικά την ανάπτυξη νέων προϊόντων.
    Από το 2008 ο όμιλος έχει αυξήσει κατά 300% τον κύκλο εργασιών του και στο σύνολο του 2017 αναμένεται να ανέλθει σε 110 εκατ.ευρώ, με το 85% των πωλήσεων να προέρχονται από εξαγωγές. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) θα ανέλθουν το 2017 στα 16 εκατ.ευρώ ( 425% αύξηση από το 2008), ενώ δανεισμός θα διαμορφωθεί κάτων από τα 55 εκατ.ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: