Ποιο ρόλο επιδιώκει να παίξει το διεθνές fund της Amerra. Τα σχέδια και οι προτεραιότητες των τραπεζών. «Κρατούν» επί του παρόντος οι τιμές σε τσιπούρα και λαβράκι, αλλά προβληματίζει η αυξημένη παραγωγή σε Τουρκία και Ισπανία.
Τις πρώτες κρούσεις προς τις πιστώτριες τράπεζες των μεγάλων ιχθυοκαλλιεργητικών ομίλων Νηρέα και Σελόντα έχει κάνει η πλευρά του διεθνούς fund Amerra, το οποίο μέσα στη φετινή χρονιά εξαγόρασε την ελληνική εταιρεία του κλάδου Ανδρομέδα.
Στόχος του Amerra είναι να παίξει ενεργό ρόλο στο μέτωπο της αναδιάταξης-συγκέντρωσης του κλάδου, λαμβάνοντας σημαντική θέση σε ένα ευρύτερο σχήμα που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως «εθνικός πρωταθλητής». Άλλωστε, για τις προθέσεις του νέου μετόχου της Ανδρομέδα είχε αναφερθεί πρόσφατα και ο διεθνής κλαδικός Τύπος.
Ζητούμενο ωστόσο στο συγκεκριμένο θέμα είναι η στάση που θα κρατήσουν τελικά οι τράπεζες σχετικά με τη μεγάλη έκθεση (μετοχική και δανειακή) που διαθέτουν σε Νηρέα και Σελόντα.
Όπως φαίνεται μάλιστα, μπορεί να έχουν δεχτεί κάποιες κρούσεις από επενδυτές του εξωτερικού, ωστόσο είναι ιδιαίτερα αμφίβολο αν θα συναινέσουν «εδώ και τώρα» σε ένα τίμημα που θα θεωρούσαν χαμηλό. Αντίθετα, μέχρι τώρα έχει επιλεγεί η υλοποίηση προγραμμάτων αναδιάρθρωσης και στους δύο Ομίλους, καθώς και η εκπόνηση business plans που είτε αφορούν τον κάθε όμιλο ξεχωριστά, είτε τους δύο ομίλους ως μία ενιαία ενότητα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η κίνηση αυτή των τραπεζών αποσκοπεί στο να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία προκειμένου -ανάλογα με το ενδιαφέρον και το «πορτοφόλι» των υποψήφιων αγοραστών- να μπορέσουν οι εταιρείες αυτές να πουληθούν είτε ξεχωριστά, είτε... στη συσκευασία του ενός.
Επί του παρόντος πάντως, σε Νηρέα και Σελόντα σχεδιάζονται κινήσεις με στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους και το άνοιγμα νέων αγορών στο εξωτερικό.
Ένας βασικός λόγος για τον οποίο οι τράπεζες δεν δείχνουν να «καίγονται» για την πώληση των δύο ιχθυοκαλλιεργητικών ομίλων είναι ότι εξαιτίας των υψηλών τιμών των ψαριών (τσιπούρας και λαβρακιού),Νηρέας ΝΗΡ -20,94% και Σελόντα δεν αναμένεται να ζητήσουν φρέσκο χρήμα από το τραπεζικό σύστημα, αν δεν επιστρέψουν κιόλας κάποια χρήματα σ' αυτό.
Το ζητούμενο ωστόσο είναι το αν οι τιμές των ψαριών καταφέρουν να διατηρηθούν φέτος σε υψηλά επίπεδα, ή θα υποχωρήσουν δραστικά. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι τιμές της τσιπούρας είναι ελαφρά μειωμένες σε σχέση με τις αντίστοιχες περυσινές, σε αντίθεση με τις τιμές του λαβρακιού που είναι ελαφρώς αυξημένες.
Παρ' όλα αυτά, επικρατεί ένας γενικότερος σκεπτικισμός καθώς η Τουρκία ανεβάζει συνεχώς την παραγωγή της, πράγμα που κάνει και η Ισπανία, η αγορά της οποίας ξεπέρασε τα προβλήματα των προηγούμενων ετών, μέσα από την προσέλκυση ξένων επενδυτών και μέσα από τη συγκέντρωση του κλάδου σε λιγότερους «παίκτες».
Η πορεία της Ανδρομέδα
Με βάση τις οικονομικές καταστάσεις της γνωστής ιχθυοκαλλιεργητικής εταιρείας, ο κύκλος εργασιών της το 2015 διαμορφώθηκε στα 99 εκατ. ευρώ (από 111,9 εκατ.), το EBITDA εκτινάχθηκε από τα 6,5 στα 17,4 εκατ. ευρώ και τα προ φόρων αποτελέσματα από ζημίες 2,47 εκατ. μετατράπηκαν σε κέρδη 9,43 εκατ. ευρώ.
Στις 31/12/2015 το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της είχε διαμορφωθεί στα 41,973 εκατ. και ο καθαρός δανεισμός της γύρω στα 53 εκατ. ευρώ
.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου